Centenari de la mort de Joan Danés Colldecarrera

Comparteix-ho amb els teus amics:

La Vitrina del Mes que organitza l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa està dedicada durant el març al centenari de la mort de Joan Danés i Colldecarrera.

Joan Danés

Danés i Colldecarrera va néixer a cal Ferrer de la Valldelbac (La Vall de Bianya), l’any 1850. El seu pare, que exercia l’ofici familiar de ferrer, va voler donar una carrera als tres fills que tenia. I en Joan va optar pel camp de la medicina. Un cop obtinguda la llicenciatura en Medicina i Cirurgia a la Universitat de Barcelona, l’any 1873, es va establir a Olot per exercir com a doctor, en plena tercera Guerra carlina. En aquesta població, l’any 1881 va comprar i reformar una casa al carrer de la Proa, que va esdevenir la seva residència i el seu despatx com a metge, a més de constituir-se en casa pairal de la seva nombrosa descendència.

Va ser un dels fundadors de la Casa de Curación, la primera clínica privada d’operacions i cures de cirurgia existent a Olot. Va ser una iniciativa de curta volada, perquè va obrir les portes en una casa del carrer de les Estires, el 20 de març de 1889, i les va tancar pel gener de 1893, després d’atendre quaranta-quatre pacients diferents. En aquest lapse de temps, la clínica va posar en pràctica les tècniques més novedoses en cirurgia i s’hi va utilitzar l’instrumental més modern, una part del qual va passar a formar part de la Clínica d’operacions de l’Hospital de Sant Jaume de la vila, a partir de 1916. A banda d’això, va treballar com a metge al seu despatx, atenent els particulars i fent reconeixements mèdics per a diverses companyies asseguradores. També va actuar com a metge de la companyia de bombers local.

Joan Danés va tenir, a més, una participació molt activa en la vida social i cultural de la seva època. Va ser regidor de l’Ajuntament d’Olot, president del Sindicato Médico del Partido de Olot i directiu del Col•legi de Metges provincial. Entre d’altres entitats, va ser membre del Centre Artístic, del Círculo Olotense, de l’Institut Olotí de les Arts, les Ciències i les Indústries i de l’Escuela de Obreros Olotenses, antecedent del Centre Catòlic. Va col•laborar en l’establiment del Museu-Biblioteca d’Olot, una institució que acabaria dirigint el seu fill Joaquim Danés i Torras. De conviccions catòliques profundes, va formar part de nombroses entitats locals de caràcter religiós. Va morir a Olot el 26 de juliol de 1914.

Comparteix-ho amb els teus amics: