Com serà el subministrament de la vacuna a Catalunya

Comparteix-ho amb els teus amics:

Com serà el subministrament de les primeres dosis de la vacuna a Catalunya

Les primeres dosis es destinaran als col·lectius més vulnerables: a les 104.000 persones que viuen i treballen a les 1.408 residències del país. Posteriorment i també en la primera etapa es vacunarà als professionals sanitaris i sociosanitaris  i a les persones amb una dependència que necessiten grans mesures de suport. Està previst que la primera etapa acabi per Setmana Santa i s’hagin pogut administrar 900.000 dosis de vacuna a un total de 450.000 persones.

Aquest diumenge Salut ha rebut les primeres 1.595 dosis  que permetran començar a vacunar a una residència de cada regió sanitària. A partir de dilluns, començaran els lliuraments setmanals de 60.000 dosis que permetran el desenvolupament de la  primera etapa de la vacunació.

S’han format 25 equips, que treballen amb 20 infermeres i 6 auxiliars administratius cadascun. Cada equip es divideix en subequips de 2 infermeres que és la unitat que es desplaça a cada residència.

Cada persona rebrà dues dosis de la vacuna i s’ha començat a vacunar per les residències grans i verdes, que no tenen cap cas, i que estan distribuïdes per tot el país. Està previst que en un període curt de temps, del voltant de 2 setmanes, es pugui iniciar la vacunació a totes les residències de Catalunya. Els equips es desplaçaran de mitjana de dues vegades als centres i no es vacunarà en cas que la persona sigui en aquell moment positiva de Covid-19 o bé estigui en quarantena per ser contacte estret o tingui febre. Al cap de 21 dies, es tornarà a les residències i probablement, també caldrà que els equips hi facin dues visites.  La protecció es màxima a partir de 2 setmanes de la segona dosi.

Les vacunes, seguint les recomanacions internacionals i també dels plans d’emergència de Catalunya, seran, en tot moment, custodiades; també les 25 seus de tot el país on es guardaran. El Departament de Salut i el d’Interior han acordat conjuntament el desplegament dels dispositius.

Cada setmana arribaran vacunes a Catalunya i es repartiran per les 25 seus. A més, hi haurà una reserva extra que es guardarà als ultracongeladors del Banc de Sang i Teixits. D’aquesta manera, si un centre va més ràpid i li calen vacunes extres, hi haurà aquesta reserva per poder fer una distribució ràpida per tot el territori.

Les més de 500 infermeres que vacunaran cada setmana han respost a una crida voluntària de professionals que volien participar en la campanya de vacunació.  Han rebut una formació específica perquè és una vacuna que té unes característiques especials en la seva manipulació i reconstitució.

La vacuna es posa a la part superior del braç (deltoides), com gairebé totes les vacunes, i pot produir vermellor, mal a la zona i també, el dia següent, mal de cap, fatiga i en algun cas, febre, que millora amb analgèsic. En la major part de les ocasions aquestes reaccions són normals ja que indica que el cos està produint la resposta immunitària que es busca però en cas de qualsevol dubte, es recomana consultar al centre d’atenció primària de referència o al 061.

Comparteix-ho amb els teus amics: