Enguany tindrem Festes del Tura. Però, com seran amb les restriccions per la covid?

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’alcalde d’Olot, Pep Berga, ha confirmat en un mitjà local, que enguany si tindrem Festes del Tura, i que el proper dijous donaran a conèixer alguns detalls de com podrien ser. Però evidentment, seran unes festes molt subjectes a les restriccions del Procicat i de l’evolució de la pandèmia a Catalunya.

A grans trets, a causa de les últimes mesures per la covid-19, serà molt difícil celebrar unes Festes del Tura amb condicions, i és ben segur que no agradaran a molta gent. Molt hauria de canviar l’actual situació poques setmanes abans de la festa major d’Olot, perquè puguin ser una mica normals. Seguint la normativa i previsió actuals, molts actes quedaran anul·lats, i tot quedarà bàsicament en alguns concerts i el Ball dels gegants, nans i cavallets, poca cosa més.

Seguin les actuals indicacions del Procicat, i a vuit setmanes de la celebració, no es creu que canviï gaire la normativa. Amb aquestes dades es pot fer una idea de com “SERAN” les Festes del Tura 2021.

Cal REMARCAR, que algunes normes són poc clares i interpretables, i d’altres són recomanacions. Abusar i forçar d’aquests “forats” normatius per intentar tenir unes Festes del Tura els més normals possibles, seria jugar amb la salut de les persones.

Concerts

Bàsicament tot queda en què es podran fer “alguns” concerts, però amb espais amb aforament limitat i amb el públic assegut, això vol dir que caldrà descarregar-se una entrada per poder gaudir del concert.

No hi haurà lliure circulació entre diferents escenaris, ja que estaran limitats en aforament, i és molt possible que es redueixin els escenaris i dràsticament el nombre de concerts. El tancament de tots els actes serà obligatori a les 0.30 h, més 30 minuts addicionals per al desallotjament d’espais.

El Ball dels gegants, nans i cavallets

El Ball dels gegants, nans i cavallets, tindran el mateix format de com es va fer per Corpus. És a dir, aforament limitat i s’haurà de descarregar les entrades. Per aprofitar al màxim d’espai possible per posar cadires a la plaça major, és molt probable que no s’instal·li l’habitual gran escenari per a concerts, i es facin diverses sessions de balls, com va passar per Corpus.

Activitats multitudinàries

S’han d’evitar aglomeracions, cosa molt difícil a les Festes del Tura, per tant, actes com el Ball de l’Hora, La Turinada, cercaviles, activitat castellera, etc., no es podran realitzar.

Concurs de Paelles

Segons la normativa: No es permet consumir aliments i begudes en trobades o reunions en espais públics.

Correfoc

És molt probable que el tradicional correfoc no es pugui realitzar, ja que és un acte de gran aglomeració de gent i és impossible mantenir distancies. No és descartable però, algun espectacle a la plaça de braus per part del Pim Pam Puc Foc, però amb aforament limitat i amb la corresponent entrada descarregada.

Barraques

Serà impossible que puguin haver-hi les tradicionals barraques, ja que no es podran mantenir la separació interpersonal, i no es pot menjar ni veure al carrer, a no ser que siguin en espais habilitats, com les terrasses dels bars.

Tampoc es podrà fumar a la via pública ni en espais a l’aire lliure quan no es pugui respectar una distància mínima interpersonal d’almenys 2 metres, és a dir… en Festes del Tura, mai. Aquesta limitació també és aplicable a qualsevol altre dispositiu d’inhalació de tabac, pipes d’aigua, catximbes o assimilats.

Batalla de les flors

Segons la normativa, la Batalla de les flors no es podria realitzar, ja que és un acte multitudinari on s’hauria de complir com a minim les limitacions d’aforament, distancia, etc. Llençar boles de confeti assegut en una cadira, sense poder-se aixecar, no té gaire gràcia.

Actes religiosos

Actes i cerimònies religioses (els que no tenen ventilació reforçada) es manté el límit del 50% d’aforament i 1.000 persones com a màxim.

Ús de la mascareta

Si no es pot mantenir la distancia de seguretat (1,5 metres), es obligatori sempre l’ús de mascareta.

Tot plegat, haurem d’esperar el que anunciï la comissió de Festes aquesta setmana, però el que està clar, és que seran unes Festes del Tura molt mutilades, i que molta gent pensarà que valdria més no fer-les. Tot condicionat evidentment a les mesures que hi haguin en el seu moment.

ÀUDIO: El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, admet que va ser un error permetre grans festivals

CONSULTA TOTES LES MESURES PER LA COVID-19 AL DETALL AQUÍ