Comença el judici contra l’acusat d’assassinar un home per una disputa de trànsit a Figueres

ACN Baltasar Sánchez Rey amb el seu advocat a l'Audiència de Girona
Comparteix-ho amb els teus amics:

Un jurat popular format per sis dones i tres homes jutja l’acusat de matar un home per una discussió de trànsit a Figueres el 4 d’agost del 2010. El judici contra Baltasar Sánchez Rey ha començat aquest dilluns a l’Audiència de Girona. L’acusat s’enfronta a 20 anys de presó per assassinat. El fiscal i l’acusació particular creuen que, quan va engegar la camioneta i va accelerar, sabia que davant de la roda hi havia el cap de la víctima i, per tant, que era “molt probable” que el matés. La defensa, en canvi, admet que Sánchez va actuar de forma “temerària” però al·lega que va ser un accident de trànsit. L’acusat havia de declarar a la tarda però, a petició del seu advocat, ho farà al final del judici.

ACN Baltasar Sánchez Rey amb el seu advocat a l'Audiència de Girona
ACN Baltasar Sánchez Rey amb el seu advocat a l’Audiència de Girona

El fiscal i l’acusació popular creuen que, fa més de quatre anys, una discussió de trànsit a l’alçada del polígon de Vilatenim va acabar en assassinat. La defensa argumenta, per contra, que els dos homes es van barallar i que un dels dos va acabar mort per accident. Aquest dilluns, l’acusat, Baltasar Sánchez Rey, s’ha assegut al banc dels acusats de l’Audiència de Girona on un jurat popular esclarirà si es tracta d’un assassinat o d’un homicidi imprudent.

Després de la tria del jurat popular, ha arrencat el judici amb la fase d’al·legacions. Per a aquesta tarda hi havia prevista la declaració de l’acusat però, a petició del seu advocat, la presidenta del tribunal ha donat el vistiplau a que declari últim. El lletrat Carles Monguilod al·lega que així la declaració serà “més clarificadora” perquè l’acusat haurà escoltat totes les proves que hi ha contra ell i podrà rebatre-les. El fiscal Víctor Pillado i el lletrat de l’acusació particular, Francesc Xavier Pérez, s’hi ha oposat perquè consideren que només servirà perquè Sánchez Rey “acobli” la seva versió exculpatòria.

Les acusacions creuen que Baltasar Sánchez Rey va atropellar la víctima amb intenció de matar-lo o sabent perfectament que passant-li per sobre el cap amb la camioneta podia acabar amb la seva vida. Segons les acusacions, diversos testimonis i pèrits que declararan al llarg del judici exposaran que l’acusat va colpejar a la víctima amb un objecte al cap i que, com a resultat de l’agressió, va caure a terra, sota la camioneta. Aleshores, Sánchez Rey va pujar al vehicle, va engegar el motor, va accelerar i li va passar per sobre. “Sabia on estava la víctima i sabia que el mataria”, ha afirmat el fiscal.

Tant el ministeri fiscal com l’acusació particular han recordat que després de l’atropellament, l’acusat va fugir i que no el van detenir fins passat un any a França. “Si no tinc res a amagar, per què m’he d’amagar a França”, s’ha preguntat Pillado que creu que és un indici més que demostra que, en realitat, no va ser una mort accidental.

No el veia des de dalt

La defensa, en canvi, sosté que es va tractar d’un atropellament involuntari. El lletrat Carles Monguilod ha exposat als nou membres del jurat que aquell dia, acusat i víctima van començar a discutir per una infracció de trànsit. Aleshores, els dos van aturar els vehicles i es van enredar en una baralla, que va acabar arribant a les mans. “La víctima va ser qui va intentar colpejar l’ara acusat amb una carraca de ferro”, ha afirmat Monguilod.

En el marc d’aquesta baralla, Sánchez Rey va agafar també un objecte contundent i va colpejar la víctima, que va caure desplomat a terra. “Va ser molt ràpid, no va tenir temps d’adonar-se on havia quedat estès”, ha argumentat la defensa que relata que, just després del cop, l’acusat va pujar a la camioneta i va engegar sense veure que el cap de la víctima havia quedat just davant la roda.

Monguilod admet que Sánchez Rey va actuar de forma “temerària” o “negligent” però descarta que nega que fos un assassinat. El lletrat explica que l’acusat inclús es va plantejar la idea d’entregar-se, però finalment no ho va fer. Apunta que temia que no el creguessin, sobretot perquè és d’ètnia gitana i feia un any que acabava de sortir de la presó.

La defensa considera que, en tot cas, l’han de condemnar per un homicidi imprudent i no per un assassinat i demana una pena de 4 anys de presó.

Condemnat per violar una autoestopista

Sánchez Rey és un delinqüent amb un llarg historial criminal. L’any 1993, l’Audiència de Girona el va condemnar a 44 anys de presó per haver violat i atracat una turista holandesa quan feia autoestop. La sentència va declarar provat que la tarda del 18 d’agost del 1992, Sánchez Rey juntament amb un altre home va recollir la víctima quan feia autoestop a la carretera de Figueres a Olot. Després, la van portar a una zona boscosa on la van violar en repetides ocasions i li van robar diners i una targeta de crèdit.