Comença la reparació de la carretera que mena a la presa de Susqueda, malmesa pel temporal Gloria

Comparteix-ho amb els teus amics:

Cal reconstruir el mur de protecció, farcir l’esvoranc existent i refer els 240 metres de calçada

Els treballs suposen una inversió de gairebé 440.000 euros, aportats per la Companyia, i és previst que finalitzin abans que acabi d’any

Endesa, a través de la seva divisió d’energies renovables Enel Green Power, ha començat recentment els treballs de reposició del vial d’accés a la presa de Susqueda i a la presa de Pasteral I, a la comarca de la Selva, greument malmès pel temporal Gloria del passat mes de gener.

Les tasques, que s’executen dins del terme municipal de Susqueda i tenen un pressupost de gairebé 440.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia, consten de dues fases. La primera, que va començar el mes passat, després d’obtenir tots els permisos administratius, consisteix a refer el mur de protecció que es va emportar el riu Ter i a farcir de material l’esvoranc ocasionat per l’aigua. Cal recordar que la riuada va malmetre 240 metres longitudinals de carretera. Aquests treballs és previst que finalitzin la primera setmana d’octubre. La segona fase, que començarà immediatament llavors, consistirà a adequar el vial ja existent i instal·lar la senyalització definitiva, amb l’objectiu que tot quedi enllestit abans que acabi l’any. Cal recordar, també, que d’ençà de l’esllavissada, Endesa ja va habilitar, de manera provisional i amb totes les mesures de seguretat, els senyals de trànsit pertinents perquè la carretera fos transitable, si bé, com és natural, de manera precària, pendents de la reconstrucció definitiva.

Una via privada amb la voluntat de ser cedida

El vial entre el El Pasteral i la presa de Susqueda és una via privada, de la qual n’és titular Endesa Generació, que permet l’accés a les instal·lacions de Pasteral I y Susqueda. El vial està obert al públic perquè el concessionari dels aprofitaments hidroelèctrics està obligat a facilitar el pas als municipis que ja existien abans de la construcció dels dos salts. Els municipis que requereixen l’ús d’aquest vial són Susqueda, Osor, Sant Martí Sacalm, El Pasteral i Amer.

A més d’aquestes poblacions, el vial també l’utilitzen empreses instal·lades entre El Pasteral i Susqueda després de la construcció dels aprofitaments, com la Cantera Àrids Ribas, la Cantera Àrids i Porfids, Hipra, i la Fundació Font Picant d’Osor. Igualment, la carretera també absorbeix l’enorme afluència de turistes que visiten la comarca de la Selva i els entorns naturals dels embassaments.

Endesa Generació està en contacte amb diferents administracions amb la voluntat que el Consell Comarcal de la Selva i el Consorci del Ter puguin desenvolupar, amb l’ajuda de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), un Pla d’usos del Ter, de manera que, en un futur, aquesta via es pugui cedir a la Diputació de Girona, tal i com s’ha fet de manera anàloga amb la Diputació de Lleida, a la qual s’han traspassat vies similars de caràcter privat.