Comença la reunió del Consell d’Estat per emetre dictamen sobre el nou 9-N

PI DE CABANYES, ROGER - ACN El 'pare' de la Constitució Herrero y Rodríguez de Miñón, a les portes del Consell d'Estat
Comparteix-ho amb els teus amics:

Els vuit membres de la Comissió Permanent del Consell d’Estat i el seu president, José Manuel Romay de Beccaría, ja es troben reunits a la seu d’aquest organisme per emetre dictamen sobre el nou 9-N. Tots han entrat en cotxe oficial tret del ‘pare’ de la Constitució Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, que en declaracions als mitjans ha apuntat que “creu que no” hi ha diferències en aquesta ocasió respecte al passat 28 de setembre, en què el Consell ja va avalar la impugnació del 9-N, i ha recordat que encara que no hi hagi llei ni decret, com aleshores, “hi ha una sèrie d’actes”. Preguntat per si el fet que la pregunta sigui la mateixa pot influir en la decisió ha preguntat: “Ah, és la mateixa?”.

PI DE CABANYES, ROGER - ACN  El 'pare' de la Constitució Herrero y Rodríguez de Miñón, a les portes del Consell d'Estat
PI DE CABANYES, ROGER – ACN El ‘pare’ de la Constitució Herrero y Rodríguez de Miñón, a les portes del Consell d’Estat

Els membres han anat arribant al Consell a partir de les nou del matí. Entre els més matiners, el seu president, José Manuel Romay de Beccaría, i l’exvicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega.

Previsiblement la reunió durarà tot el matí perquè a l’ordre del dia hi consten altres punts més enllà de la impugnació del nou 9-N. Sobre la taula tenen una petició genèrica que La Moncloa els va fer arribar dilluns i que els demana que avaluïn la constitucionalitat del procés de participació a Catalunya.

Segons Herrero y Rodríguez de Miñón en els dies previs a aquesta reunió els membres de la permanent “no han debatut” encara cap aspecte del dictamen que emetran aquest dijous.

Tot i la filtració aquest dimecres dels eixos en què es basarà el recurs -la reiteració de la doble pregunta original i la participació de la Generalitat en els preparatius mitjançant “instruccions” als funcionaris- l’executiu espanyol manté que encara no té enllestit el text i que esperarà, primer, a veure l’argumentació que fan els membres del Consell d’Estat.

El Consell d’Estat està presidit per l’exministre de Sanitat del primer govern de José María Aznar José Manuel Romay de Beccaría, i la Comissió Permanent està formada per vuit membres i presidida per l’exministre de Justícia i jurista nascut a Lleida, Landelino Lavilla.

Alguns dels seus membres són el ‘pare’ de la Constitució Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, l’expresident del TC Miguel Rodríguez-Piñero, el president del Tribunal Suprem, Fernando Ledesma, i l’exvicepresidenta del govern espanyol María Teresa Fernández de la Vega.

Aquesta Permanent és la mateixa que el passat 28 de setembre ja va aprovar per unanimitat els dos dictàmens amb els què el govern espanyol va impugnar el 9-N original davant el Tribunal Constitucional.

En aquells dictamen concloïa que la Generalitat no té competències per convocar consultes sobre qüestions com la sobirania i recomanava a l’executiu de Rajoy que impugnés la Llei i la consulta del 9-N per la via de l’article 161.2 de la Constitució, que obliga a la suspensió automàtica de qualsevol precepte recorregut pel govern espanyol tan bon punt el recurs és admès a tràmit al ple del TC.

L’executiu espanyol tindrà sobre la taula el dictamen del Consell d’Estat aquest mateix dijous, de manera que divendres al matí podrà aprovar el recurs d’inconstitucionalitat a la reunió del consell de ministres. Pot presentar el recurs al Registre del Tribunal Constitucional o bé el mateix divendres abans de les tres de la tarda o bé dilluns a partir de les 9:30 del matí.

Sigui com sigui, el Ple del TC l’abordarà a la seva reunió ordinària dels dies 4, 5 i 6 de novembre. Si la petició va acompanyada d’una apel·lació expressa a l’article 161.2 de la Constitució, com va passar al recurs contra el 9-N original, l’admissió a tràmit implicarà la suspensió dels actes impugnats, tot i que en aquesta ocasió no hi ha cap document, ni Llei ni disposició on pugui recaure aquesta suspensió.

Comparteix-ho amb els teus amics: