Crit a Lloret de Mar contra les propostes de la patronal per al conveni col·lectiu d’hostaleria

CCOO - ACN · ID 108859/895957 Un instant durant la concentració que membres del sindicat de CCOO i treballadors del sector de l'hostaleria i la restauració han realitzat aquest dijous a Lloret de Mar.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Una cinquantena de treballadors i membres del sindicat de CCOO s’han concentrat aquest dijous a Lloret de Mar (Selva) en defensa d’un “bon” conveni col·lectiu d’hostaleria i per denunciar la postura que manté la patronal durant les negociacions del nou acord. Des del sindicat asseguren que el conveni que planteja la patronal només crea “incertesa” i busca “l’empobriment” dels treballadors del sector. “Des del gener passat estem registrant un increment del número de pernoctacions, més rendibilitat per als hotels i restaurants, i no és acceptable que la patronal només proposi reduir els salaris”, ha explicat el secretari general de la FECOHT de les comarques gironines, Josep Maria Montalbán.

CCOO - ACN · ID 108859/895957 Un instant durant la concentració que membres del sindicat de CCOO i treballadors del sector de l'hostaleria i la restauració han realitzat aquest dijous a Lloret de Mar.
CCOO – ACN Un instant durant la concentració que membres del sindicat de CCOO i treballadors del sector de l’hostaleria i la restauració han realitzat aquest dijous a Lloret de Mar.

La concentració s’ha realitzat a Lloret de Mar, davant la seu de la patronal del sector. Allà el responsable d’acció sindical de la Federació de Comerç, Hostaleria i Turisme (FECOHT) de CCOO de Catalunya, Esteban Sanabria, i el secretari general de la FECOHT de les comarques gironines, Josep Maria Montalbán, han anat desgranant les seves critiques sobre les propostes que fa la patronal per al conveni col·lectiu d’hostaleria. Ambdós responsables sindicals han coincidit en assenyalar que la postura de l’empresariat durant les darreres negociacions és “molt negativa” i que les propostes que s’han ofert fins ara només “creen incertesa” i busquen “l’empobriment” dels treballadors del sector.

En primer lloc, des del sindicat asseguren que no entenen com la patronal defensa una baixada salarial quan hi ha un “context de dades econòmiques positives”. “Des del passat mes de gener i durant el primer trimestre de l’any s’ha registrat un increment de les pernoctacions, un augment de la rendibilitat al voltant del 15,82% , més visitants i més feina per a hotels i restaurants”, ha explicat Montalbán. “Per això, no entenem que es posi sobre la taula unes propostes que rebaixen encara més els acords de l’últim conveni en el qual els treballadors ja van fer sacrificis”, ha explicat. Segons els responsables sindicals, això “no és de rebut”.

D’altra banda, des del sindicat demanen a la patronal que l’increment del 16% en l’activitat del sector la dediqui en l’àmbit d’ocupació. “Hem creat un 3% més de llos de treball però gairebé tots ells són precaris”, han assegurat els responsables sindicals. En aquest sentit, els treballadors han explicat que encara es mantenen males praxis com és utilitzar persones joves en pràctiques perquè facin la feina d’un treballador amb experiència o apostar per la formació dual.

Des del sindicat també han denunciat que la patronal està “externalitzant” la feina de les cambreres de pisos a empreses de serveis de fora que tenen salaris un 40% inferiors. “Des de la estandardització de la durada del contracte fins a l’externalització de serveis, pensem que això no es pot assumir”, ha explicat Montalbán.

Per això, el sector està a l’espera de la propera reunió que s’ha realitzar el dimecres 2 de juliol. “Es tracta d’un conveni que afecta a tot Catalunya, en funció del resultat de la negociació ens haurem de plantejar què fem i entre tots ho decidirem”, ha comentat el secretari general de FECOHT a les comarques gironines. No obstant això, des de CCOO no tanquen la porta a realitzar noves mobilitzacions. De moment, ja tenen previst fer una nova concentració a Barcelona el mateix dia 2 de juliol davant la seu de la patronal d’hostaleria de Catalunya, a la via Laietana. “Exposarem les posicions als treballadors afectats i en funció del que es decideixi tirarem endavant alguna acció durant la temporada d’estiu però no podem avançar-nos als esdeveniments”, ha conclòs Montalbán. ACN