Cultura obrirà al públic l’Antic Hospital de Santa Caterina de Girona, actual seu de la Generalitat a la ciutat

ACN · ID 121540/949073 Imatge de la farmàcia de l'Antic Hospital de Santa Caterina de Girona.
Comparteix-ho amb els teus amics:

El Departament de Cultura, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, ha acordat obrir a la visita pública l’Antic Hospital de Santa Caterina de Girona. Les visites, impulsades i gestionades pel Museu d’Art de Girona, permetran fer un recorregut per algunes de les dependències de l’antic hospital, com ara la farmàcia hospitalària més antiga de Catalunya, actual seu de la Generalitat de Catalunya a Girona. En actiu des de finals del segle XVII fins a principis del segle XXI, l’Antic Hospital de Santa Caterina es podrà visitar tots els caps de setmana i festius, sumant-se a les actuals visites guiades programades per a grups que es venien oferint des del febrer del 2014.

ACN · ID 121540/949073 Imatge de la farmàcia de l'Antic Hospital de Santa Caterina de Girona.
ACN Imatge de la farmàcia de l’Antic Hospital de Santa Caterina de Girona.

El recorregut per l’Antic Hospital de Santa Caterina permetrà visitar el Pati de les Magnòlies, l’espai d’interpretació de l’Antic Hospital, el vestíbul amb arrambadors del segle XVII, la farmàcia hospitalària d’època barroca i l’antiga capella on s’exposa el quadre ‘El gran dia de Girona’, de Ramon Martí Alsina (1826-1894). Vídeos explicatius i interactius de descoberta dels elements de la farmàcia permetran aprofundir i conèixer millor la història del complex hospitalari, el seu funcionament i també del barri del Mercadal i de la ciutat de Girona. La visita inclourà una audioguia amb diversos idiomes i adaptada al llenguatge de signes.

Amb l’objectiu de posar en valor aquest espai patrimonial, el Departament de Cultura, en estreta col·laboració amb la Delegació del Govern de la Generalitat a Girona, ha dut a terme diverses actuacions de conservació i restauració en els darrers anys: la recuperació de la farmàcia hospitalària, una de les més antigues de Catalunya i considerada una de les més importants d’Europa; la col·lecció de 350 pots de farmàcia originals del segle XVIII, propietat de la Diputació de Girona, i la restauració a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya del quadre de grans dimensions El gran dia de Girona, de Ramon Martí Alsina (1826-1894).

Continuant amb aquesta línia i amb l’objectiu de millorar l’experiència de la visita, el Departament de Cultura i la Delegació del Govern a Girona duran a terme, al llarg d’aquest 2015, una sèrie de millores en l’exposició i interpretació del monument, en l’espai d’acollida, així com accions de dinamització i difusió del conjunt patrimonial.

D’hospital a espais governamentals

L’antic Hospital de Santa Caterina va ser construït de nou el 1666 al barri gironí del Mercadal substituït un antic hospital del mateix nom ubicat a l’actual plaça del Lledó. La seva construcció va respondre als cànons de la modernitat del moment: tres grans cossos, amb un ampli pati central, que incorporaven la Capella, l’Hospital, amb sales àmplies i ben ventilades, i la Casa de Convalescència, afegida uns anys més tard. El complex hospitalari es va continuar ampliant ja en el segle XVIII, amb la construcció de la Casa de la Misericòrdia, el 1776, just davant de l’Hospital de Santa Caterina i avui Casa de Cultura de la Diputació de Girona.

L’any 2013, l’Antic Hospital va ser declarat Bé d’Interès Cultural Nacional per la seva important arquitectura d’època barroca.

El procés de transformació de l’edifici es va iniciar el 1994 quan l’Institut d’Assistència Sanitària, l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya van signar un conveni per transferir l’edifici a la Generalitat amb la voluntat d’aprofitar aquest espai per agrupar la majoria de les dependències administratives.

L’Hospital de Santa Caterina va ser l’hospital dels gironins durant més de 300 anys. L’any 2004 va tancar per primera vegada la seva porta per obrir-ne una de nova al parc Martí i Julià de Salt, un hospital nou i modern, més adequat a les necessitats sanitàries requerides per avui dia. Des d’aquell moment i fins al juny de 2010, les obres de rehabilitació van convertir aquest hospital en la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona, però amb la cura necessària per a mantenir i conservar els elements i espais de valor patrimonial, que avui s’ofereixen a la visita.