Darrer acte del cicle ÀFRICA’T

Comparteix-ho amb els teus amics:

El passat 14 de novembre va tenir lloc el darrer acte d’Àfrica’t. Aquesta campanya de sensibilització ha dut a terme activitats al llarg de la tardor per acostar la Garrotxa a la realitat del continent, aportant una mirada més realista i positiva, fugint dels prejudicis i estereotips que tenim o ens arriben dels mitjans de comunicació.

7A2C4244

Així doncs, després del cinema a la fresca amb Bamako i de la conferència a càrrec de la professora universitària Itziar Ruiz-Giménez Arrieta, el dissabte va fer-se una taula rodona sobre experiències d’autogestió.

En primer lloc, l’associació de dones Yagaru va explicar en què consisteixen les “Societé” o “Tontines”: tipus d’organització solidària que fan les dones als pobles africans. Es tracta d’unes trobades periòdiques on grups de dones del mateix poble es reuneixen per intercanviar experiències i ajudar-se mútuament. Quan es troben, cadascuna de les assistents aporta un import econòmic, i tot allò que es recull va a la persona de la reunió que més ho necessiti: per donar-li suport amb un problema de salut a la família, per donar un impuls al seu negoci, comprar el que necessita per als seus fills, etc. Així, les Societés funcionen com una mena de micro-crèdits, on tots els presents col·laboren i on tothom acaba rebent l’ajuda en un moment o altre. Aquest sistema funciona molt bé com a suport econòmic en sectors que, per la seva situació, no poden accedir al crèdit o a l’estalvi a través dels bancs. Es tracta d’un sistema basat en la confiança i la solidaritat que, si bé sorgeix a Àfrica, s’ha traslladat i funciona a casa nostra, de la mà de les persones d’origen africà que viuen a a nostra ciutat.

Després de les representants de Yagaru (dones de procedència sudsahariana) va ser el torn d’Ecoxarxa Garrotxa, qui va exposar el seu projecte de moneda social, que pretén canviar estructures de relació econòmica injustes. Aquesta iniciativa promou l’intercanvi de béns i serveis, sense l’ús de la moneda convencional, i amb la intenció de ser xarxa de confiança i ajuda mútua entre les persones que hi participen. Així, amb el seu sistema de troc, volen fomentar una economia basada en la reciprocitat, la solidaritat, la cooperació i l’ecologia, superant l’individualisme i la competitivitat capitalista; amb l’objectiu que es puguin cobrir les necessitats bàsiques sense que calgui utilitzar l’euro, sinó a partir del suport entre les persones. Amb un mercat setmanal d’intercanvi directe, o a través d’un rebost on es poden obtenir productes a canvi d’oferir-ne de propis, Ecoxarxa garrotxa promou aquesta nova manera d’entendre les relacions econòmiques.

Les dues presentacions van ser seguides de preguntes i un animat debat per part dels assistents. Com a cloenda de l’acte, es va comptar l’actuació de la companyia de dansa Àfrica en dansa de Banyoles. Tanmateix, recordar que fins a finals de novembre, es pot visitar a la Biblioteca una exposició de llibres d’autors i autores africans.

L’organització de la campanya Àfrica’t forma part de nou impuls que el el Consell de Cooperació vol donar a la seva tasca de sensibilització sobre les desigualtats nord-sud. Valorem molt positivament la rebuda que han tingut els tres actes i agraïm a tots els assistents i col·laboradors la implicació a aquesta campanya. Davant aquesta evidència i tenint en compte que cal continuar incidint en la societat garrotxina en aspectes de justícia mundial, de ben seguir que el 2016 les entitats membres del Consell tornaran a proposar cicles similars. Aquesta iniciativa compta amb el suport del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.