Darrer tram del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014

Comparteix-ho amb els teus amics:

El proper diumenge, dia 22 de juny de 2014, els ramats de la família Picas, d’unes mil ovelles i cabres, faran el darrer tram del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014. Ja fa vàries setmanes, el cap de setmana, dissabte i diumenge, dies 17 i 18 de maig de 2014, trescentes ovelles que hivernant a Sant Martí d’Albars, varen fer els dos primers trams del camí ramader entre Santa Eulàlia de Puig-oriol i Montgrony, acompanyats pels participants en l’activitat del Campus de Cultura Popular i l’activitat d’estiu organitzada per la Universitat Central de Catalunya de Vic.

201406161150481

Aquest any el trasllat del ramat s’ha avançat algunes setmanes sobre les dates tradicionals per la voluntat dels pastors d’aprofitar les herbes d’una finca de Montgrony.

El matí del dissabte 17 de maig el ramat conduït per Joan i Jordi Picas va arribat a l’inici del carrer de Santa Eulàlia de Puig-oriol, un tros del camí ramader del Lluçanès, el camí central, que en el segle XVIII va anar aplegant cases i serveis. A un d’ells, l’hostal de Cal Penyora, els participants en l’activitat varen esmorzar en companyia de l’alcaldessa de Lluçà Eva Boixadé.

Aquest any el ramat, donada l’anticipació en les dades, en uns dies frescos, amb bons temps, va donar sempre mostres d’una velocitat en el desplaçament molt notable, amb poques i curtes parades.

El sopar del Pujol de Llentes, la gran celebració dels participants i col·laboradors, va aplegar més de quaranta persones (superant quasi l’aforament de confortabilitat del local), amb gran gaudi per part dels assistents d’un sopar amb carn de xai, del mateix ramat que es portava.

El diumenge, dia 18 de maig de 2014, a les 7:30 hores del matí, es feu la sortida del ramat des del Pujol de Llentes cap a Montgrony, seguint el camí ramader que passa pel coll de Faig General.

L’aparició des del coll de l’Espluga de l’alta muntanya ripollesa i berguedana, ens feia ja recórrer amb la mirada el recorregut del proper diumenge, dia 22 de juny de 2014, quan farem el camí ramader entre les Viles Grosses i el pla d’Anyella.

Aquest any el camí es va fer amb quasi dues hores d’avançament sobre l’horari previst.

L’any 2012 el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, en una activitat de reafirmació dels camins ramaders, va restablir la tradició que estableix que en el període que va “de Sant Joan a Sant Miquel”, el bestiar visqui als parts de l’alta muntanya i que els animals facin el camí ramader de camí cap als llocs de pastura estival. Fins aleshores feia bastants anys que cap ramat feia sencer tot el camí ramader del Lluçanès al Ripollès.

El camí ramader del Lluçanès és un dels més importants camins ramaders catalans, utilitzat pels ramats transhumants per anar cap a la zones de pastura del Ripollès, alt Berguedà i Cerdanya. L’eix central del camí ramader del Lluçanès anava des dels entorns del monestir de Poblet i Santes Creus, amb ramals des del Garraf, Vallès i Osona, fins les zones de pastura de l’alta muntanya ripollesa i cerdana.

Estem no sols davant un acte de reafirmació del valor de la ramaderia transhumant tradicional i dels camins tradicionals, un patrimoni que no sols cal conservar pel seu valor històric, sinó d’una renovada activitat ramadera, molt important per la seva capacitat actual de regeneració d’espais, d’activitats a la muntanya, etc.

Aquest reviscolament de l’activitat ramadera transhumant ha estat possible, sense cap dubte, per la capacitat engrescadora dels professionals ramaders, però alhora per la capacitat pedagògica de certes persones i entitats, i la col·laboració de associacions que han col·laborat en la millora del camí, en certs trams conflictius i perduts.

L’activitat Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2013 (segona edició) forma part dels cursos d’estiu de la Universitat de Vic i del Campus de Cultura Popular de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i ha estat organitzada pel Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, conjuntament amb la Universitat central de Catalunya de Vic i l’Ajuntament de Ripoll, emmarcat com una actuació del Museu Etnogràfic. Es compta amb la col·laboració de l’ADF Catllar-Montgrony i la Societat de Caçadors de les Llosses; i el suport dels ajuntaments d’Alpens, Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n’Hug i Toses, així com del Consell Comarcal del Ripollès.

Diumenge, dia 22 de juny de 2014

6:30 hores: Aparcament Can Guetes (Carrer Honorat Vilamanyà de Ripoll)

Transport en microbús a Can Camps (Montgrony, Gombrèn)

Recorregut fins a Viles Grosses (un quilòmetre i mig en línia recta)

20:00 hores (aproximadament): Recollida amb microbús dels caminants al Pla d’Anyella

Recorregut

Can Camps, 1.355 m alt

Viles Grosses, 1.455 m alt

Pla de la Pera

Maians, 1.469 m alt.

Fontetes de Maians

Coll de la Bona, 1.890 m alt

L’Emperadora, 1.961 m alt

Coll del Remoló, 1.869 m alt

Pedra Picada,2.006 m alt

Collet de les Fontetes de Castellar, 1.876 m alt

Serrat del Paravent de l’Amorriador de Bac, 1.908 m alt

Coll de Costa Borda, 1.879 m alt

Planes del Ginebrar, 1.896 m alt

La Moixera, 1.993 m alt

Cim de la Coma de Migjorn, 1.959 m alt

Pleta Roja, 2.003 m alt

La Creueta, 2.006 m alt

Coll de la Creueta, 1.952 m alt.

Possibilitat d’abandonar el grup (cal tenir previst transport)

Total quilòmetres des de la sortida: 11,51 quilòmetres

Font Ferri, 1.775 m alt

Cabana del Clot de la Fou, 1.703 m alt

Pla d’Anyella, 1.762 m, alt

Més informació: camiramaderllucanes2012.blogspot.com.es

Contacte:

Antoni Llagostera Fernández

President del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès

allagosteraf@gmail.com

Telèfon mòbil 610 533 529