Demanen a les comunitats de veïns que tapiïn els pisos buits si detecten perill d’ocupació

Comparteix-ho amb els teus amics:

Des del maig, l’ajuntament ha intervingut en més de 90 ocupacions il·legals i ha aconseguit que marxin tallant-los la llum, l’aigua i el gas

Un dels objectius de l’Ajuntament de Figueres és acabar amb les ocupacions il·legals d’immobles a la ciutat. Per continuar en aquesta línia, el consistori enviarà a totes les llars uns tríptics informatius amb consells sobre com protegir les comunitats de veïns i evitar l’incivisme i les ocupacions.

El regidor de Seguretat, Pere Casellas, ha diferenciat entre aquelles persones que, per necessitat i impulsats per una situació de pobresa, ocupen un immoble però que, en tot moment, es mostren respectuosos amb els veïns, tenen cura dels espais comuns i no generen problemes. Aquests, segons el consistori, no superen la vintena i, a més, no generen problemes de convivència.

Tapia T. La presència policial es manté aquest 10 de novembre al bloc del carrer Ramon Mandri de Figueres. (Horitzontal)

A l’altra cara de la moneda hi ha les ocupacions massives d’immobles (com la que va patir el bloc destinat per a habitatge social al carrer Ramon Mandri) o de persones que, segons Casellas, ocupen “per la cara” un pis que està buit per no haver de pagar un lloguer i viure gratis. Aquests, majoritàriament, també punxen els subministraments i generen problemes amb els veïns.

Protegir la comunitat de veïns

Per això, el consistori dóna alguns consells a les comunitats de veïns i als propietaris dels immobles per evitar aquestes situacions. Per una banda, els aconsella que posin càmeres de videovigilància, que blindin les portes dels armaris de comptadors de subministrament i que instal·lin sensors d’instrucció connectats a una central d’alarma.

A més, el regidor ha explicat que han detectat persones que s’estan lucrant amb l’activitat de l’ocupació de pisos. Són persones que cobren per rebentar les portes dels pisos o, fins i tot, que venen còpies de claus d’habitatges buits per tal de fer una ocupació sense deixar pràcticament cap rastre. “Estem al darrera d’aquestes situacions i aviat hi haurà novetats”, ha assegurat el regidor.

D’altra banda, també han detectat una altra manera d’operar habitual en aquests casos. En primer lloc, els ocupes forcen el pany d’un pis. Després deixen passar tres o quatre dies fins que consumen l’ocupació per tal de comprovar que tot està tranquil i podran entrar-hi sense que ningú els estigui a sobre.

Des del consistori consideren que és molt important actuar en aquest impàs de temps. Per això, el regidor ha animat els veïns a avisar la guàrdia urbana per tal que els doni protecció mentre tapien l’entrada al pis. “Si el pis és d’un banc i fa tres anys que no li fa ni cas, no fem res mal fet si el tapiem”, ha manifestat. Segons Casellas, aquesta és una fórmula que ja han aplicat i que funciona.

Més de 90 desnonaments en menys d’un any

El regidor també ha explicat que des de les passades eleccions municipals han actuat en més de 90 casos d’ocupacions il·legals. Segons ha explicat Casellas, una setantena de casos són d’ocupacions puntuals distribuïdes arreu de la ciutat i la resta són els casos de l’edifici de Ramon Mandri, on només cinc de les famílies tenien realment un contracte de lloguer.

Casellas ha explicat que en aquella ocasió van actuar d’ofici des de l’ajuntament tallant tots els subministraments del bloc perquè hi havia un component de seguretat. “Tenien tota la instal·lació desballestada, el garatge inundat i ple de cables i hi havia un perill real per a les persones”, ha recordat. Aquest edifici està totalment buit i tapiat i l’ajuntament el reformarà per poder-lo destinar, novament, a la seva funció inicial: el lloguer social. Segons Casellas, no tenen cap indici que s’hagi de produir una nova ocupació massiva a la ciutat. “Figueres ha deixat de ser un pol d’atracció per venir a ocupar”, remarca Casellas.

En la resta de casos, s’ha aconseguit que els ocupes marxin tallant-los la llum, l’aigua i el gas. Segons explica Casellas, els falsos inquilins punxen els subministraments i són les mateixes companyies o la comunitat de veïns la que pren la iniciativa per desenganxar-los. En tot moment, la guàrdia urbana dóna suport als tècnics per evitar qualsevol incident. Un cop els ocupes es queden sense llum, aigua o gas, decideixen marxar.

Foto: Tapia T.
La presència policial es manté aquest 10 de novembre al bloc del carrer Ramon Mandri de Figueres.