Denuncien falses cooperatives del sector carni a Osona, Lleida i Girona

Comparteix-ho amb els teus amics:

El sindicat proposa intensificar les inspeccions de treball “per eradicar-les”

La UGT de les Terres de Lleida ha denunciat aquest dijous l’ús “fraudulent” que algunes empreses càrnies fan de les cooperatives i els autònoms. Des del sindicat asseguren que en els últims anys n’han aparegut moltes de “falses” i han pogut confirmar que es creen per “desregular les condicions laborals”. Per fer-hi front, la UGT considera que s’han de fixar mesures “més exigents per evitar que la situació continuï empitjorant”. El sindicat adverteix que si aquesta situació continua “el sector perdrà els convenis amb contractació directa i les condicions laborals cada vegada seran més precàries” i proposa com a solució intensificar les inspeccions de treball “per destapar aquest tipus de cooperatives i eradicar-les”. L’aparició d’aquest tipus de societats es dóna principalment a Osona, Lleida i Girona, segons la UGT.

UGT Pla mig dels responsables de FITAG-UGT, Miguel Prados i Antonio Rodríguez, durant la roda de premsa que han ofert a Lleida el 19 de maig del 2016.

El responsable d’Acció Sindical de FITAG-UGT de Catalunya, Miguel Prados, ha explicat que la proliferació d’aquestes noves cooperatives provoca que “cada vegada hi hagin menys treballadors fixes i, conseqüentment, s’incrementin els temporals”. Així mateix, aquesta modificació en l’empresa comporta que els treballadors no es regeixin pel conveni col·lectiu, per tant, tinguin salaris molt baixos, hagin de treballar més hores, sense tenir en compte els descansos ni els dies de lliurança entre setmana, a més de poder oferir preus més econòmics a la gran distribució. “Sense oblidar que aquest ús fraudulent afecta també a la competència, a aquelles empreses que apliquen correctament el conveni col·lectiu i els models de contractació”, ha remarcat Prados.

La UGT assegura que tots aquests drets laborals perduts amb l’aparició d’aquestes “falses” cooperatives provoquen “un empobriment de la societat”. En aquest sentit, el responsable de FITAG-UGT de les Terres de Lleida, Antonio Rodríguez, considera que cal un canvi de legislació, “que s’acoti i estipuli les funcions que ha de complir realment una cooperativa”, al considerar que les que no compleixen unes condicions laborals dignes “creen esclavitud”.

Segons dades d’afiliació a la Seguretat Social i al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), entre els anys 2008 i 2015 s’ha produït un increment molt significatiu de l’afiliació com a autònoms en les comarques que tenen més presència les indústries càrnies. En el cas de Lleida, en els últims set anys s’han registrat un 29% més d’altes d’autònoms, “principalment de gent jove, ja que sinó no aguantarien aquestes condicions laborals”, ha apuntat Rodríguez.

Foto: UGT
Pla mig dels responsables de FITAG-UGT, Miguel Prados i Antonio Rodríguez, durant la roda de premsa que han ofert a Lleida el 19 de maig del 2016.