Desarticulada una trama vinculada amb el tràfic de substàncies per al dopatge en l’esport amateur

Comparteix-ho amb els teus amics:

Els Mossos van detenir 12 persones, principalment esportistes amateurs, que es dedicaven al tràfic il·legal de substàncies per al dopatge. Entre els detinguts hi figura una mare i la seva parella que venien la hormona pel creixement que havia de ser administrada a la seva filla en el mercat negre

thumb

Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Consum de l’Àrea Central d’Investigació – Persones van detenir, entre el 28 de febrer i el 10 d’abril, dotze persones presumptament relacionades amb el tràfic de substàncies destinades al dopatge en l’àmbit del ciclisme amateur i dels gimnasos.

La investigació es va iniciar el desembre passat arran de les sospites que vinculaven un ciclista d’Osona, inscrit a la categoria Màster 40, amb el tràfic de substàncies de caràcter dopant.

En les indagacions que van realitzar els policies es va posar de manifest que existia una clara vinculació i connivència entre el món dels gimnasos i el del ciclisme amateur, fet que estableix un paral·lelisme amb les dues anteriors investigacions que els Mossos van dur a terme en relació amb el dopatge. La diferència radica en el fet que en anys anteriors era molt més fàcil d’adquirir EPO procedent d’Andorra i, en l’actualitat, s’ha de comprar a través de la República Popular de la Xina.

Aquesta és una realitat que es dóna des de l’any 2005 amb l’hormona del creixement, que va ser retirada de les farmàcies estatals amb l’objectiu d’evitar-ne el consum abusiu.

En l’actualitat es manté la tendència del consum, per part de ciclistes amateurs, de la substància coneguda popularment com “EPO dels pobres”, que no és més que un sèrum de sang de vedell que s’administra per via endovenosa amb la finalitat de millorar el rendiment dels esportistes.

Explotació de la investigació

Un cop els agents van tenir identificades les principals persones que formarien part d’aquesta trama, es va realitzar un dispositiu policial en el decurs del qual es van fer onze entrades i escorcolls en domicilis particulars, una en un bar i una altra en una botiga de nutrició esportiva. Les localitats on es van dur a terme les entrades són Taradell, Cardedeu, Les Franqueses del Vallès, Terrassa, Badia del Vallès, Mataró i Barcelona.

En total els Mossos van intervenir 5.700 dosis de diverses substàncies per al dopatge: EPO d’origen espanyol i xinès, hormona de creixement de procedència xinesa i turca, insulina, clembuterol oral i injectable, HCG, efedrina i anabolitzants diversos. També van intervenir ‘EPO dels pobres’ així com una gran quantitat de xeringues i material per a perfusions endovenoses.

En compliment del que estableix la nova llei antidopatge (Llei Orgànica 3/2013 de 20 de juny, de protecció de la salut de l’esportista i lluita contra el dopatge en l’activitat esportiva), el jutjat ha cursat la corresponent comunicació a l’Àgència Espanyola de Protecció de la Salut en l’Esport. Aquesta comunicació té per objecte que les infraccions penals en matèria de tràfic de substàncies pel dopatge, comportin com a mesura associada les sancions esportives previstes a la mateixa llei, en compliment del Codi Mundial Antidopatge.

Entre els detinguts hi figura una mare i el seu company que recollien, en un hospital, hormona de creixement per administrar-la a la seva filla. En lloc de donar la medicació a la menor, el que feien era vendre-la al mercat negre. Aquest fet, a banda de ser constitutiu del delicte de tràfic de substàncies per al dopatge, també pot comportar de manera associada el delicte d’abandonament de família i d’estafa.