Dijous comença el Sismògraf amb forta presència de companyies internacionals

Comparteix-ho amb els teus amics:

Un de cada tres espectacles de dansa que podrem veure al Sismògraf 2019 són de companyies internacionals.

En aquesta edició, el festival porta per primera vegada a Catalunya diverses propostes que triomfen a fora i que fins ara mai s’havien pogut veure a casa nostra. Fins a Olot vindran creadors de França, Regne Unit, Suïssa i Bèlgica, però també del Quebec, Brasil i Israel.

Des de França vindrà la Compagnie Épiderme, per presentar-nos Transhumance. L’espectacle està protagonitzat per dos cossos abrigats amb pells d’animals que cauen, s’arrosseguen, es rebolquen,…es dilueix la noció del gènere i es relacionen amb l’entorn. Una peça inspirada en un imaginari meravellós, que podrem veure el dissabte 27 d’abril a la tarda al Claustre del Carme.

La Débordante Cie és també una companyia francesa que ens farà matinar el dissabte 27 d’abril si volem veure en primícia a casa nostra Loin, un espectacle que fins ara mai s’ha vist a Catalunya. Es tracta d’una proposta coreogràfica per a cinc ballarines i una cantant que s’ha de veure de lluny. Les siluetes es perfilen i es desdibuixen des de la distància. La cita és a les 9 h al passeig de Sant Roc.

Una altra de les propostes franceses serà Rare birds, de la companyia Un Loup pour l’homme. Sis acròbates intenten mantenir-se en estat de desequilibri permanent. Un espectacle que veurem el divendres 26 d’abril a les 21 h a la plaça de braus.

També ve de França la Compagnie Dyptik, que presentarà D-Construction el dissabte 27 d’abril a les 22.30 h al Firal. L’espectacle s’inspira en la revolta dels pobles. El públic està situat a banda i banda d’un mur de grans dimensions on sis ballarins desafiaran els poders fàctics.

De Bèlgica podrem veure dues propostes. Una d’elles és Picnic on The Moonque es veurà per primera vegada a Catalunya el divendres 26 d’abril, a les 17 i 18 h al Sismògraf. Aquest duo de dansa creat i interpretat per Alexa Moya i Júlia Godino explora el contrast entre la realitat aparentment perfecta i un interior desert. Una peça carregada de subtilesa i sensibilitat.

També és belga l’artista Gewndoline Robin que porta per primera vegada al país el seu Cratère Nº6899. Una performance visual que recrea el cràter que forma un cometa que acaba d’impactar contra la terra. Una mirada cap a les galàxies i als extrems de l’univers. La veurem el dissabte 27 d’abril a les 20 h i a les 22 h, a les places del Torín.

Del Regne Unit vindrà fins a Olot la companyia britànica Highly Sprung Performance amb el seu Urban Astronaut. Un astronauta arriba a una versió futurista de la Terra, un planeta devastat per la pol·lució. L’espectacle de carrer, que combina dansa aèria i moviments ingràvids per a tots els públics, es podrà veure el dissabte al matí i a la tarda al centre de la ciutat.

Mig anglesos mig catalans són la dansa Humanhood, que presenta per primer cop al país Torus, un espectacle per a cinc ballarins que explora els processos dels sistemes dinàmics des del ritme i la interconnexió dels cossos. Els ballarins es converteixen en un organisme en moviment, en constant evolució. Dissabte 27 d’abril, a les 20.30 h, al Teatre Principal d’Olot.

Des de süissa vindrà el duo format per József Trefeli i Gábor Varga, que actuaran al Sismògraf el dissabte per partida doble. Al matí, dins l’itinerari en bicicleta estrenaran a casa nostra Jinx103. Dos ballarins mesclen un repertori de ritmes i rituals amb la dansa contemporània i la percussió corporal per prevenir-se de la mala sort. La peça es representarà en un escenari que no es farà públic. L’altre espectacle que representaran és Creature, que podrem veure el mateix dissabte, a la tarda, al centre d’Olot. Creature és una reelaboració de la dansa tradicional hongaresa.

Des del Quebec aterra per primer cop a catalunya Caroline Laurin-Beaucage, amb l’espectacle Habiter sa mémorie. La proposta es podrà veure el diumenge al matí al Parc Nou i el dilluns 29 d’abril enmig del mercat setmanal d’Olot. La ballarina ballarà en una caixa sense parets durant quatre hores.

D’Israel, Brasil, Canadà i Espanya són els quatre artistes de Léxico Project Collective que estrenaran al Sismògraf To be announced.  L’any 2017, van coincidir a la Residència Faber d’Olot en una estada relacionada amb la dansa. D’allà en va sortir la llavor d’un espectacle que han anat creant amb estades en diferents residències internacionals. Dijous 25 d’abril, al Sismògraf en veurem l’estrena. Léxico Project Collective busca el moviment en els diferents idiomes i es pregunta què passa quan s’intenta crear coreografies a partir d’idiomes que no entenem.

Info: Festival Sismògraf

Comparteix-ho amb els teus amics: