Discoteques i bars musicals celebren la gran davallada de festes alternatives muntades per Cap d’Any

Comparteix-ho amb els teus amics:

A Catalunya cada cop es munten menys festes alternatives de Cap d’Any. En recintes com ara pavellons esportius o naus industrials, construïts per altres activitats, fins fa poc s’organitzaven més d’un centenar de propostes per aquesta nit. Un percentatge que, segons Fecasarm, s’ha desplomat en un 75% a causa de la tragèdia del Madrid Arena, la crisi econòmica i la pujada de l’IVA. Les discoteques i bars musicals celebren la fi d’aquesta competència pels clients -que escolliran així les seves pistes de ball- en una nit clau per a la supervivència econòmica del sector. Des d’Interior es demana sentit comú a organitzadors i clients per respectar els aforaments i un consum d’alcohol raonable.

727193
ACN Una discoteca de Lloret de Mar sota la vigilància d’un mosso d’Esquadra en una imatge d’arxiu.

Per Cap d’Any, segons ha pogut “localitzar” la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), s’han preparat unes 25 festes a Catalunya en espais alternatius. Una xifra que “ha baixat molt respecte de fa alguns anys”, quan superava el centenar. A més, alguns dels recintes que ja no organitzen aquestes celebracions “eren molt grans” i concentraven a moltes persones.

Aquest descens, segons el seu secretari general, Joaquim Boadas, en declaracions a l’ACN, està relacionat amb la crisi econòmica, amb la tragèdia del pavelló multiusos Madrid Arena -una macrofesta de Halloween el 2012 va costar la vida a 5 noies esclafades per una multitud superior a l’aforament permès- que ha creat un precedent que dissuadeix molts dels que no tenen experiència en l’organització d’aquests esdeveniments, i amb la pujada de l’IVA, que encareix el preu de cada entrada en un 21%.
Boadas ha explicat que s’ha comunicat a Interior l’existència de cadascuna d’aquestes festes alternatives per garantir que es duen a terme complint la “mateixa normativa” que segueixen les empreses que ell representa. “Si no, seria competència deslleial”, subratlla.

La nit “més important”

Boadas no amaga que aquest descens interessa molt al sector que ell representa. La nit de Cap d’Any és una festa on es factura un 50% més que en el millor dissabte de la resta de la temporada. La competència que aquestes festes alternatives suposen resta ingressos que bars i discoteques necessiten després d’obrir durant moltes nits que no són rendibles.

Hi ha “dues nits” que són les considerades més potents per part del sector de la nit. “La revetlla i, especialment, la de Cap d’Any”. A diferència de la primera, on moltes celebracions es fan al carrer o a la platja, durant la segona i a causa del fred, tots els ciutadans opten per refugiar-se en locals d’oci nocturn.

Prudència

La subdirectora general d’Espectacles Públics i Activitats Recreatives, Mariona Viñolas, també en declaracions a l’ACN, demana “prudència” tant als organitzadors com als usuaris durant una nit on les sales de ball s’omplen més que de costum. Els organitzadors tenen la responsabilitat d’impedir l’accés de més clients si l’aforament s’està superant. Però els clients també han de tenir “sentit comú” i no entrar-hi si veuen que “ja està molt ple”. Entre tots, a més, cal que facin possible la conciliació entre la festa i “el dret al descans” de la resta.

Els Mossos d’Esquadra faran inspeccions i revisions durant la nit de Cap d’Any però resultarà impossible controlar totes les festes que se celebren escampades per la geografia catalana. Per això, Viñolas demana la complicitat dels ciutadans perquè avisin si detecten irregularitats, sobretot en el cas de l’aforament.

Si la policia catalana es veiés obligada a actuar en un cas molt flagrant, estaria capacitada per ordenar “un desallotjament”. Però aquesta és una decisió difícil de prendre ja que una evacuació per la força pot resultar també perillosa. La subdirectora recorda que superar en un 50% la capacitat d’aforament d’un local suposa una falta molt greu castigada amb una multa que oscil·la entre els 10.000 i els 100.000 euros.

La crida de prudència que es fa des del Departament d’Interior no és només perquè es tinguin en compte les limitacions d’aforament sinó també perquè és “begui amb moderació” i es respecti taxativament la prohibició d’accessos estipulada per als menors d’edat.

Horaris nadalencs i de Cap d’Any

Els locals d’oci nocturn poden tancar mitja hora més tard durant el Nadal -des del 21 de desembre i fins al 6 de gener-. A banda, durant la nit de Cap d’Any l’ampliació horària s’allarga en una altra hora suplementàriament. Així, les discoteques, que normalment tanquen a dos quarts de sis de la matinada, la matinada de l’1 de gener poden obrir fins a les set. I els bars, restaurants i pubs musicals, fins a les quatre.

Llicències especials

Totes les festes que es vulguin organitzar en espais destinats a altres finalitats, com ara pavellons esportius o naus industrials, han de rebre una llicència extraordinària d’espectacles per aquesta nit. A banda, han de complir tots els requisits, legals i de seguretat, que compleixen les discoteques. I seguir la mateixa normativa pel què fa a horaris i aforament.

Això obliga els organitzadors d’aquestes festes a disposar d’un estudi d’impacte acústic -també de mobilitat i servei de vigilància, si compten amb pàrquing-, d’una pòlissa d’assegurança, d’un pla d’autoprotecció i dels mitjans sanitaris i de neteja adient.

L’Ajuntament comprova la documentació, els Bombers de la Generalitat atorguen els permisos en matèria de seguretat (especialment pendents de l’estructura, de la capacitat d’aforament i de les sortides d’emergència) i Protecció Civil valida els plans d’autoprotecció. A més, aquells locals que convoquin una afluència de més de 1.000 persones han de disposar d’un servei d’infermeria o d’una ambulància a la porta.

Rètols

Viñolas també recorda que tant discoteques com espais que funcionin només per una nit tenen l’obligació de penjar a l’entrada un cartell informatiu que especifiqui l’horari d’obertura i tancament. Aquest s’ha de complir escrupolosament i això vol dir que no poden tancar “ni més tard ni més aviat”, avisa.