Divendres va tenir lloc la primera conferència del cicle “Els grans interrogants de la ciència” a càrrec del geòleg i vulcanòleg olotí Xavier de Bolós i del vulcanòleg mexicà Gerardo Aguirre

Comparteix-ho amb els teus amics:

Divendres va tenir lloc la primera conferència del cicle “Els grans interrogants de la ciència” amb dos vulcanòlegs de renom a càrrec del geòleg i vulcanòleg olotí Xavier de Bolós i del vulcanòleg mexicà Gerardo Aguirre.

El PEHOC participa en l’organització d’aquest cicle des de l’edició del curs anterior.

L’actual erupció de La Palma, a les Illes Canàries, ha posat en evidència la importància de conèixer els volcans i la tasca que desenvolupen els professionals de la vulcanologia. L’impacte que els volcans generen en la societat no es produeix només durant l’erupció sinó que perdura en el temps. Segons el director de Geociències Barcelona – CSIC, Joan Martí, la relació entre el paisatge garrotxí i la societat és el que fa especial els volcans de la comarca.

Enmig d’aquest context, del 18 al 31 d’octubre del 2021 arriba a Olot la 9a edició del Curs de Postgrau Internacional de Vulcanologia, que organitzen la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot i la Fundació Universitat de Girona, amb la col·laboració de Geociències Barcelona – CSIC, la International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth’s Interior (IAVCEI), el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, la Diputació de Girona, la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la UdG i l’Ajuntament d’Olot. Dirigida acadèmicament per Joan Martí i Adelina Geyer, professors d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la formació explicarà el funcionament dels volcans, els riscs associats que comporten i també els seus beneficis. Més d’una vintena de persones de diverses procedències combinaran les sessions teòriques amb la visita als afloraments, i analitzaran amb detall la integració dels volcans en la societat.

Coincidint amb el curs de postgrau, i com a novetat, la residència Faberllull convida enguany sis especialistes en vulcanologia en una estada temàtica del 15 al 22 d’octubre. Els experts (António Brum Da Silveira, Ármann Höskuldsson, Joan Andújar, Gerardo Aguirre, Thor Thordarson i Bruno Scaillet) provenen d’Islàndia, Portugal, Mèxic i França, i participaran en la Setmana de la Vulcanologia a Olot, un conjunt d’activitats obertes al públic, coordinades per l’Espai Cràter amb l’objectiu de posar en valor el paisatge volcànic de la Garrotxa i fomentar la divulgació científica.

La primera activitat va tenir lloc el divendres 15 d’octubre i aniva a càrrec del geòleg i vulcanòleg olotí Xavier de Bolós i del vulcanòleg mexicà Gerardo Aguirre, investigadors de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM). Es va parlar dels volcans de Mèxic i del seu impacte en la societat, establint la relació amb els de la Garrotxa i posant el focus en l’actual erupció de La Palma, a les Illes Canàries. La xerrada era la inauguració del cicle “Els grans interrogants de la ciència”, que organitzen Olot Cultura i el SIGMA. Veure vídeo aquí.

Per conèixer els volcans de la Garrotxa i comparar-los amb els d’altres indrets del món, el diumenge 17 d’octubre tenia lloc una caminada pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, amb uns guies de luxe. Joan Martí (director de Geociències Barcelona – CSIC i coordinador del curs de postgrau en vulcanologia), Xavier de Bolós i Llorenç Planagumà (geòleg, TOSCA), eren els encarregats de fer els comentaris tècnics d’aquesta sortida, que anava des del turó de la Pomareda fins a Santa Pau, passant pels volcans de Rocanegra i del Croscat. També els acompanyava els experts internacionals residents a Faberllull.

L’última activitat tindrà lloc el dijous 21 d’octubre. La sala El Torín acollirà la xerrada “Les darreres erupcions volcàniques a Islàndia i el seu impacte”, a càrrec d’Ármann Höskuldsson i Thor Thordarson (Universitat d’Islàndia), seguida d’una taula rodona sobre el paper dels volcans en la societat moderna, en la qual també participaran Bruno Scaillet i Joan Andújar (Centre Nacional de la Recerca Científica, França) i Xavier de Bolós. El debat serà moderat per Joan Martí i comptarà amb traducció simultània. L’acte començarà a 2/4 de 7 de la tarda i és necessària reserva prèvia enviant un correu a l’adreça espaicrater@olot.cat. També es podrà seguir en directe al canal de YouTube de l’Espai Cràter.

A més d’aquestes propostes per al públic general també s’han programat una desena de xerrades en centres educatius de la comarca, que aniran a càrrec de Joan Martí, Xavier de Bolós i els vulcanòlegs internacionals. Es parlarà del vulcanisme de la Macaronèsia, dels diferents tipus de magmes o dels efectes en la societat de l’erupció de Laki, a Islàndia, entre d’altres. Totes les xerrades es complementaran amb una sortida de camp.

Foto: PEHOC