Doble inauguració del Museu de la Garrotxa aquest cap de setmana

Comparteix-ho amb els teus amics:

El Museu de la Garrotxa inaugura dues exposicions aquest cap de setmana. Una dedicada a Joan Teixidor, que culmina amb els actes de commemoració del centenari del naixement del poeta olotí, i l’altra amb obra de Josep Beulas, amb la qual se segueix amb la línia temàtica central del Museu de la Garrotxa: el paisatge.

El divendres 24 de gener, a les 19 h, s’inaugura a la Sala Oberta la mostra “Joan Teixidor (1913-1992): no visqueu més en fragments”, que vol presentar una nova mirada global sobre la seva figura i l’obra de Joan Teixidor, personatge decidiu en la modernització cultural i artística de Catalunya al llarg de bona part del segle XX.
L’exposició, organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i per l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot, fa un repàs exhaustiu de l’obra i la trajectòria vital de Teixidor posant en valor l’aportació que va fer a la cultura Catalana. La mostra s’estructura en set àmbits a través dels quals coneixerem la seva joventut a Olot, els estudis a Barcelona, les primeres feines en relació a la literatura i l’impacte de la Guerra Civil en la seva vida. Repassarem la seva carrera professional com a escriptor, fent una aturada important als poemaris El príncep i Fluvià i la seva tasca com a editor i fundador de diversos premis literaris. La mostra també parla d’una part més personal de Teixidor: la seva xarxa d’amistats, amb noms com Xavier Montsalvatge, Joan Miró o Carles Riba, entre molts d’altres, o la seva faceta com a viatger. L’acte d’inauguració es complementarà amb una visita guiada. L’exposició es podrà visitar fins al 30 de març.

20140121.Joan teixidor. Credit foto ACGAX. Servei d’imatges. Fons Josep M. Melció Pujol

El dissabte 25 de gener, a les 12 h, a la Sala Oberta 2, s’obrirà l’exposició “La poètica dels paisatges”, de Josep Beulas”, el qual en tota la seva trajectòria professional no ha abandonat mai la línia del paisatge, com es veu analitzant l’evolució de la seva obra. Beulas ha plasmat ciutats italianes, paisatges coloristes de l’altiplà ibèric, els boscos d’Osca o els paisatges dels Monegros; paisatges en general que l’han fet mereixedor d’un gran reconeixement tant del públic com de la crítica.
Nascut a Santa Coloma de Farners l’any 1921 i resident a Osca, Josep Beulas és un pintor amb una destacada trajectòria entorn de la temàtica del paisatge. Gràcies a guanyar una beca nacional, el 1947, ingressa a la Escuela de Bellas Artes de San Fernando de Madrid. Al 1954 viatja a París on és reconegut en molts certàmens i comença a definir el seu estil. Seguidament passa cinc anys a l’Academia Española de Bellas Artes de Roma on fa moltes exposicions i guanya concursos arreu del país. Torna a Madrid el 1960 i comença una fase d’investigació formal que rep molt bona acollida per part del públic i de la crítica. Exposa a Estats Units i, l’any 1968, obté la Primera Medalla en l’Exposición Nacional de Bellas Artes de Madrid, el guardó més preuat que podia aconseguir un artista de l’estat espanyol. Al 1969 es trasllada definitivament a Osca des d’on fa nombroses exposicions i rep múltiples reconeixements. L’any 2000 constitueix la Fundació Beulas a partir de la qual fundarà el CDAN (Centro de Arte o Naturaleza), referent de l’art contemporani de l’Estat.
L’acte d’inauguració es complementarà amb una visita guiada a càrrec dels comissaris de la mostra, Sebastià Goday i Amat Las Heras.

20140121.Beulas