Edicions 62 publicarà un volum antològic amb una selecció dels millors articles de Joan Barril

ARXIU ACN Imatge del periodista i escriptor Joan Barril, que va morir el passat desembre.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Edicions 62 publicarà un volum antològic amb una selecció dels millors articles del periodista i escriptor Joan Barril, alguns dels quals inèdits. Així ho ha avançat en una entrevista a l’ACN Pilar Beltran, l’editora de ‘La dona immòbil’, la seva novel·la pòstuma que aquest dimecres arriba a les llibreries. “Quin bon regal que ens ha deixat el Joan”, ha reflexionat Beltran en referència al nou llibre, on es poden reconèixer els pensaments “tranquils i humanistes” i l’estil poètic del periodista, mort el desembre. La novel·la es va començar a gestar fa dos anys i a l’estiu Barril la va lliurar a l’editorial. Es tracta d’una història “d’homes i una dona immòbils que versa sobre l’amor i el desamor”.

ARXIU ACN Imatge del periodista i escriptor Joan Barril, que va morir el passat desembre.
ARXIU ACN Imatge del periodista i escriptor Joan Barril, que va morir el passat desembre.

A principis de l’estiu passat, Joan Barril va lliurar a la seva editora, durant un dinar a un restaurant del barri Gòtic de Barcelona, la que acabaria sent la seva última novel·la, ‘La dona immòbil’. Feia dos anys que l’havia començat i, just cinc mesos abans de morir, la va donar per acabada, lliurant-la a Pilar Beltran impresa en paper i enquadernada.

A ‘La dona immòbil’ el lector s’hi trobarà l’estil poètic, ple de metàfores i amb algunes repeticions pròpies del llenguatge oral, el “Joan més íntim”. A la novel·la, reflexiona sobre el pas del temps, els seus efectes i la mort com a part de la vida. Un tema que feia anys que centrava les seves reflexions i, fins i tot, havia planificat fer una antologia d’articles sobre el tema.

En aquesta línia, la seva editora ha avançat en una entrevista a l’ACN que aquest és un dels projectes que l’editorial tindrà en compte en vistes pel futur, però ja ha avançat que la idea que sí que es veurà cristal·litzada a mitjà termini -“aquest any o el que ve”- serà un volum antològic amb una selecció dels millors articles del periodista i escriptor.

Una novel·la amb personatges madurs

‘La dona immòbil’ se centra en la història d’una dona madura d’uns 40 anys que, cansada d’un matrimoni que no l’omple amb un polític enmig d’una campanya electoral, coneix un pianista amb qui manté una relació. En una escapada de cap de setmana amb l’amant, la dona té un accident i es queda immòbil.

Arran d’aquest fet, tots els homes amb qui ha mantingut una relació es trobaran al mateix espai, un fet que desencadenarà una “certa revisió del passat”, segons Beltran. “Parlen de les seves mancances, d’allò que podia ser i no va ser, amb una cordialitat immensa entre ells pròpia de Barril”, ha explicat l’editora. Al seu entendre, posa sobre paper “un món on les persones es podien arribar a entendre sense grans dramatismes”, ha precisat.

La novel·la ‘La dona immòbil’ es troba a les llibreries des d’aquest dimecres amb una tirada de 4.500 exemplars.