El 17 d’agost es posa en servei el nou bus exprés.cat Vic-Barcelona, que dobla el nombre d’expedicions

Presentació del bus exprés.cat Vic-Barcelona
Comparteix-ho amb els teus amics:

Oferirà 20 noves expedicions per sentit de dilluns a divendres feiners, excepte agost; 8 noves expedicions per sentit de dilluns a divendres feiners d’agost; i 6 noves expedicions per sentit els dissabtes, diumenges i festius

Presentació del bus exprés.cat Vic-Barcelona
Presentació del bus exprés.cat Vic-Barcelona

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, ha anunciat avui a Vic que el nou bus exprés.cat que connectarà la capital d’Osona amb Barcelona es posarà en servei el 17 d’agost i que oferirà el doble de freqüències que el corredor actual. Concretament, tindrà 20 noves expedicions per sentit de dilluns a divendres feiners, excepte agost; 8 noves expedicions per sentit de dilluns a divendres feiners d’agost; i 6 noves expedicions per sentit els dissabtes, diumenges i festius. Aquestes freqüències se sumen a les actualment existents de manera que l’oferta conjunta de la línia exprés doblarà el servei actual de dilluns a divendres i triplicarà el dels caps de setmana i festius.

L’e12: Barcelona-Vic serà la dissetena línia d’aquestes característiques que s’implanta a Catalunya i la dotzena de la demarcació de Barcelona. El nou servei de bus ràpid reforçarà les hores punta del matí i tarda. Així, entre les 5.45 h i les 7.45 h sentit Barcelona hi haurà 11 busos, amb una freqüència de sortida de 10 a 15 minuts. El temps de trajecte és de 55 minuts. El bus exprés Vic-Barcelona reforçarà l’oferta de tren ja que en la mateixa franja horària l’R3 de Rodalies de Catalunya ofereix 6 trens, amb un temps de trajecte d’1 hora i 5 minuts. I des de les 15.45 h fins a les 21 h, sentit Vic, el bus exprés.cat oferirà una freqüència d’un bus cada 15 o 30 minuts. El Barcelona-Vic, operat per Sagalés, transporta anualment 372.845 viatgers.

La xarxa exprés.cat també incorpora altres millores, com la informació als usuaris. En aquest sentit, està previst instal·lar progressivament 2 nous panells d’informació en temps real a l’estació de busos de Vic, una a l’interior i l’altra a l’andana. L’exprés de Vic també tindrà premsa gratuïta a bord i el wifi s’anirà implantant progressivament als vehicles durant el segon semestre de 2015. Els vehicles seran accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i estaran integrats sota una mateixa imatge corporativa, exprés.cat, que aporta visibilitat al servei i facilita als usuaris la seva ràpida identificació.

Dues línies exprés més abans d’acabar l’any

Ricard Font també ha avançat que el 14 de setembre es posaran en servei dues línies de bus exprés més: la que unirà Reus i Tarragona i la que farà el recorregut Mataró-Granollers-Sabadell. El Reus-Tarragona oferirà serveis directes cada 15 minuts i un nou enllaç entre els campus universitaris. I el Mataró-Granollers-Sabadell doblarà l’oferta actual de busos directes. Tots dos corredors tindran totes les prestacions de la xarxa exprés.cat.

40 línies de bus exprés arreu de Catalunya

La xarxa d’altes prestacions ‘exprés.cat’ s’implanta progressivament a Catalunya des de la tardor de 2012. L’actuació suposa una aposta decidida de la Generalitat pel bus exprés com a mode de transport públic eficient i competitiu per connectar de manera ràpida, sostenible i econòmica els principals pols de mobilitat del territori que concentren major demanda de desplaçaments.

La xarxa de bus exprés està formada per 40 línies interurbanes que són les que concentren una major demanda de viatgers. Concretament transporten anualment 21,32 milions de passatgers, la qual cosa suposa el 40% de la demanda total.

Aquest tipus de xarxa de bus exprés, que ja funciona a altres ciutats com París, Istambul, Hamburg o Nantes, presenten un conjunt d’avantatges respecte les línies convencionals, com ara una reducció notable del temps del trajecte del recorregut, atès que assoleixen velocitats comercials més competitives. Així, aprofiten infraestructures com ara carrils bus o prioritats semafòriques en els encreuaments, i compten amb poques parades al llarg del recorregut, per tal d’oferir un servei atractiu a l’usuari.

Línies exprés actualment en servei

Demarcació de Barcelona:
e1: Barcelona-Sabadell (des d’octubre de 2012)
e2: Barcelona-Terrassa (des d’octubre de 2012)
e3: Barcelona-Cerdanyola-UAB (des d’octubre de 2012)
e4: Barcelona-Ripollet (des d’octubre de 2012)
e5: Barcelona-Igualada (primera fase juny 2013/segona fase febrer 2014)
e6: Barcelona-Vilafranca del Penedès (febrer 2014)
e7: Barcelona-La Vall del Tenes (Parets del Vallès, Lliçà de Vall, Lliçà d’Amunt, Santa Eulàlia de Ronçana i Bigues i Riells, des de setembre 2013)
e8: Barcelona-Corbera (juny de 2014)
e9: Barcelona-Caldes de Montbui (agost 2014)
e10: Barcelona-Sentmenat (setembre 2014)
e11: Barcelona-Mataró (febrer 2015)

Demarcació de Tarragona:
e1: Tarragona- El Vendrell (març 2014)
e2: Tarragona-Valls (abril 2014)
e3:Tortosa-Amposta-Sant Carles de la Ràpita-les Cases d’Alcanar-Alcanar (octubre 2014)

Demarcació de Girona:
o e1: Girona-Olot (juliol 2014)

Demarcació de Lleida:
o e1: Cervera-Lleida (desembre 2014)

La demanda anual dels corredors de les línies de bus exprés implantades fins a data d’avui és superior als 9.200.000 viatges, amb creixements de fins al 57%. El grau de satisfacció dels usuaris és de més de 8 punts sobre 10.