El Cine Club Olot a la vitrina del trimestre de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa

Comparteix-ho amb els teus amics:

El Cine Club Olot a la vitrina del trimestre de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa

Des del 5 d’octubre fins al 30 de desembre, a la Sala de consulta de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, es podrà veure una nova Vitrina del Trimestre, que en aquesta ocasió es dedica al Cine Club Olot amb motiu de la celebració del quarantè aniversari de l’última etapa de l’associació.

Efectivament, l’any 1980, Joaquim Giol, aleshores vicari de la parròquia de Sant Esteve i professor a l’Institut Montsacopa, va animar uns quants alumnes de 3r de BUP a organitzar sessions de cinema. El pretext era veure pel·lícules que difícilment s’exhibien a la ciutat i poder-ne parlar. Es van dur a terme tres sessions al Casal Marià; la quarta ja va ser a la recentment creada Fundació Pública Teatre Principal, que va incloure aquest grup d’estudiants dins el seu organigrama com a secció de cinema. Fou llavors quan es va transformar en el Cine Club Olot. Durant més de trenta anys el Teatre Principal va acollir les sessions del cineclub fins que l’any 2013, degut als constants canvis tecnològics, l’entitat es va traslladar definitivament als Cines Olot. Durant quaranta anys el Cine Club Olot ha programat sessions de cinema ininterrompudament.

Però abans del 1980 a Olot ja existia un cineclub. La primera referència es troba l’any 1955 al setmanari olotí ¡Arriba España!, que n’anuncia diverses sessions. El 1963 el Clan Puigsacalm, vinculat a l’escoltisme, va començar a organitzar cinefòrums amb gran èxit fins que el nou Cine Club Olot en va prendre les regnes. Després, l’entitat va continuar la seva trajectòria, amb alts i baixos, fins a arribar a la dècada dels setanta, quan va experimentar un nou impuls.

La vitrina, coordinada per Nèlida D. Ruiz de los Paños, que l’any 2019 va guanyar la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes amb un projecte sobre la història del Cine Club Olot, recull documentació de totes les temporades del Cine Club Olot, així com dels seus antecedents. El material de la mostra prové de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, de l’arxiu del Cine Club Olot i de la col·lecció particular de Carles Serra.