El Consell d’Estat aprova per unanimitat el dictamen sobre el 9-N i conclou que hi ha prou motius per a la impugnació

PI DE CABANYES, ROGER - ACN · ID 115614/924427 El president de la Comissió Permanent, Landelino Lavilla, entrant al Consell d'Est
Comparteix-ho amb els teus amics:

El Consell d’Estat ha aprovat per unanimitat el dictamen sobre el nou 9-N i ha conclòs que hi ha motius suficients per a la impugnació, segons fonts d’aquest organisme. El contingut del dictamen, que inclourà l’argumentació jurídica sobre els motius pels què considera que es pot impugnar el procés de participació ciutadana, arribarà en les pròximes hores a La Moncloa. Amb aquest aval -el dictamen és preceptiu i no vinculant- el govern espanyol preveu aprovar aquest divendres al consell de ministres el recurs d’inconstitucionalitat que presentarà davant el Tribunal Constitucional i que inclourà la petició de suspensió dels actes impugnats. El TC té previst reunir el seu ple dimarts.

PI DE CABANYES, ROGER - ACN · ID 115614/924427 El president de la Comissió Permanent, Landelino Lavilla, entrant al Consell d'Est
PI DE CABANYES, ROGER – ACN El president de la Comissió Permanent, Landelino Lavilla, entrant al Consell d’Est

A la sortida de la reunió el membre de la Comissió Permanent i jurista Miguel Rodríguez Piñero ha afirmat que el Consell d’Estat “està subjecte a la seva pròpia doctrina” i per tant no pot canviar de criteri “a cada moment”, ja sigui a Catalunya o a Canàries, ha dit en referència al dictamen que ja va emetre el 28 de setembre sobre el 9-N original, on va avalar per unanimitat també el recurs davant del Tribunal Constitucional.

Rodríguez Piñero ha apuntat també que una de les bases del dictamen i un dels arguments que previsiblement utilitzarà el govern espanyol al seu recurs és el fet que la pregunta de la consulta alternativa és la mateixa que la del 9-N original. “La pregunta la podeu comparar una amb l’altra i veureu les semblances i diversitats”, ha dit.

L’executiu espanyol tindrà sobre la taula el dictamen del Consell d’Estat aquest mateix dijous, de manera que divendres al matí podrà aprovar el recurs d’inconstitucionalitat a la reunió del consell de ministres. Pot presentar el recurs al Registre del Tribunal Constitucional o bé el mateix divendres abans de les tres de la tarda o bé dilluns a partir de les 9:30 del matí.

Sigui com sigui, el Ple del TC l’abordarà a la seva reunió ordinària dels dies 4, 5 i 6 de novembre. Si la petició va acompanyada d’una apel·lació expressa a l’article 161.2 de la Constitució, com va passar al recurs contra el 9-N original, l’admissió a tràmit implicarà la suspensió dels actes impugnats, tot i que en aquesta ocasió no hi ha cap document, ni Llei ni disposició on pugui recaure aquesta suspensió.

El Consell d’Estat està presidit per l’exministre de Sanitat del primer govern de José María Aznar José Manuel Romay de Beccaría, i la Comissió Permanent està formada per vuit membres i presidida per l’exministre de Justícia i jurista nascut a Lleida, Landelino Lavilla.

Alguns dels seus membres són el ‘pare’ de la Constitució Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, l’expresident del TC Miguel Rodríguez-Piñero, el president del Tribunal Suprem, Fernando Ledesma, i l’exvicepresidenta del govern espanyol María Teresa Fernández de la Vega.

Aquesta Permanent és la mateixa que el passat 28 de setembre ja va aprovar per unanimitat els dos dictàmens amb els què el govern espanyol va impugnar el 9-N original davant el Tribunal Constitucional.

En aquells dictamen concloïa que la Generalitat no té competències per convocar consultes sobre qüestions com la sobirania i recomanava a l’executiu de Rajoy que impugnés la Llei i la consulta del 9-N per la via de l’article 161.2 de la Constitució, que obliga a la suspensió automàtica de qualsevol precepte recorregut pel govern espanyol tan bon punt el recurs és admès a tràmit al ple del TC.

Comparteix-ho amb els teus amics: