El conseller Vila presenta la segona fase del projecte per inventariar els arbres singulars de la Garrotxa

Comparteix-ho amb els teus amics:

La iniciativa ‘Busquem arbres amb història de la Garrotxa’ busca la implicació i participació dels habitants de la comarca

CS0h9_mWUAAWurM

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha participat aquesta tarda en la presentació de la segona fase del projecte “Busquem Arbres amb Història de la Garrotxa”, de la mà del Parc Natural de La Zona Volcànica de la Garrotxa, NOEL ALIMENTÀRIA S.A.U i TOSCA. L’objectiu principal és realitzar un inventari dels arbres singulars i amb història de la comarca a través d’un procés participatiu amb la població local, a més d’informar els diferents municipis implicats i particulars dels resultats obtinguts i activar mesures de protecció, custòdia i divulgació. Aquest darrer punt es farà a través de la publicació d’un llibre amb els principals arbres inventariats.

El projecte es va iniciar l’any 2009 i, durant els dos primers anys, es va activar el procés participatiu per inventariar els arbres singulars de 10 municipis dels 21 de la comarca a través de xerrades informatives, una exposició itinerant i sortides divulgatives. Durant aquest període es va aconseguir inventariar uns 200 exemplars.

Després de dos anys d’aturada per manca de finançament, enguany el projecte es reemprèn amb el suport de l’empresa garrotxina NOEL ALIMENTÀRIA S.A.U. En aquesta segona edició es busca inventariar els arbres singulars dels 11 municipis on encara no s’han impulsat els processos participatius amb els vilatans: Argelaguer, Beuda, Castellfollit de la Roca, Maià de Montcal, Mieres, Les Preses, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol, Sant Ferriol, i Tortellà. A partir d’aquí, es recopilarà tota la informació recollida, es validaran les dades obtingudes, es farà una retorn als municipis i s’escolliran els arbres més representatius de cada població per editar-ne un llibre. La darrera fase consistirà en impulsar mesures de conservació i protecció amb els ajuntaments i particulars.

Com a tret de sortida, s’inclouran a la base de dades del projecte els dos roures significatius que NOEL ALIMENTÀRIA S.A.U. té a les instal·lacions de Sant Joan les Fonts i que han estat trasplantats amb èxit arran de l’inici de les obres de construcció d’una nova nau a finals de l’any passat.

El projecte “Busquem Arbres amb Història de la Garrotxa” vol implicar la població local. Tothom pot aportar i compartir els seus coneixements en la localització i identificació d’arbres singulars, o en la cerca d’històries, fets o anècdotes relacionades. Les aportacions es podran consultar al blog o bé es podran fer a través de l’adreça electrònica: arbres@tosca.cat.

Els arbres singulars d’una comarca formen part del patrimoni natural i cultural, i la seva conservació i coneixement són vitals en el context dels grans canvis que es produeixen a la societat i en la que cada cop és més difícil valoritzar el territori i els elements emblemàtics i valuosos.