El fabricant gironí de motos Gas Gas presenta preconcurs de creditors per reestructurar un deute de 20 milions d’euros

ACN L'any passat, el fabricant gironí de motos Gas Gas va produir unes 9.000 unitats que va exportar a 53 països d'arreu del globus
Comparteix-ho amb els teus amics:

El fabricant gironí de motos Gas Gas, amb seu a Salt (Gironès), ha presentat preconcurs de creditors davant el Jutjat Mercantil. L’objectiu de l’empresa és reestructurar un deute que puja a 20 milions d’euros i que s’arrossega des de fa uns deu anys, segons ha explicat el seu director general, Ramon Puente. Gas Gas porta set mesos negociant amb els bancs per intentar refinançar-se, però com que no ha trobat l’entesa, ha decidit tirar endavant el preconcurs de creditors per intentar forçar un acord. La reestructuració del deute també permetrà que Gas Gas rebi una injecció de 9 MEUR per part d’un grup inversor internacional. El director general assegura que l’empresa, que exporta el 90% de la producció, és viable.

ACN L'any passat, el fabricant gironí de motos Gas Gas va produir unes 9.000 unitats que va exportar a 53 països d'arreu del globus
ACN L’any passat, el fabricant gironí de motos Gas Gas va produir unes 9.000 unitats que va exportar a 53 països d’arreu del globus

Gas Gas té la seu central en una nau del polígon Torremirona de Salt. Número 1 mundial en motos de trial, i tercer en enduro, dins el seu catàleg compta amb una trentena de models de motos. L’empresa, que té un centenar de treballadors, exporta el 90% de la producció a més d’una cinquantena de països d’arreu del globus (entre d’altres, França, Alemanya, el Brasil i els Estats Units).

L’any passat, Gas Gas es va aliar amb Ossa per compartir instal·lacions, recursos tecnològics (en R+D+I) i xarxa comercial. Les dues marques comparteixen estructura productiva, tot i que de moment funcionen per separat.

A principis del 2014, la Generalitat va aportar un préstec participatiu de 2 MEUR al fabricant gironí. La injecció de capital, que es va fer a través de l’empresa pública Avançsa, tenia per objectiu consolidar el pla d’expansió fixat per Gas Gas en els propers anys. Una estratègia que passava per innovacions tecnològiques (als motors de 2 i 4 temps) i per incrementar presència exterior, guanyant quota de mercat a països com els Estats Units i Austràlia.

Tot i això, però, Gas Gas s’ha trobat amb entrebancs econòmics a l’hora de tirar endavant el pla. El fabricant gironí porta set mesos negociant per intentar reestructurar el seu deute, que puja a uns 20 MEUR. Segons ha explicat el director general de l’empresa, Ramon Puente, el gruix del deute es remunta als anys 2004-2005 i fa referència tant a instal·lacions (la fàbrica de Salt) com a producció (és a dir, models de motos de muntanya).

El preconcurs, per trobar sortida

De moment, però, Gas Gas no ha aconseguit trobar solució per reestructurar-se. Ramon Puente explica que els problemes, sobretot, vénen donats per part dels bancs. Per això, el fabricant de motos ha decidit tirar endavant el preconcurs de creditors, amb la voluntat de forçar una solució i trobar sortida a la situació actual.

L’empresa va presentar el preconcurs divendres passat davant el Jutjat Mercantil de Girona. “Fa temps que ens trobem en un procés de refinançament, però en no rebre cap resposta per part de la banca ni arribar a cap acord, per això hem instat el preconcurs”, ha precisat Ramon Puente.

El director general de Gas Gas afegeix que l’empresa és “viable”. Com a prova, Ramon Puente es remet a la producció anual de motos (més de 8.000 unitats) i al fet que ja s’han lligat acords amb inversors “per fer créixer la companyia”. Precisament, la reestructuració del deute permetrà que Gas Gas rebi 9 MEUR per part d’un grup internacional per desenvolupar nous models de trial i enduro i també estendre’s tant a l’Amèrica del Sud com al sud-est asiàtic.

No es planteja assumir cap deute

Per la seva banda, la Generalitat està molt pendent de com evolucionen les negociacions per reestructurar el deute de Gas Gas. Fonts del Departament d’Empresa i Ocupació han explicat que, d’entrada, s’ha de tenir en compte que el fabricant de motos ha presentat preconcurs de creditors, i que això no necessàriament suposa haver d’arribar al concurs (l’antiga suspensió de pagaments). És a dir, que si hi ha acord, el procés judicial s’acabarà i no caldrà continuar amb la resta d’etapes que fixa el procediment concursal.

D’altra banda, i pel què fa al préstec participatiu de 2 MEUR concedit per Avançsa, el Departament explica que l’empresa pública figura al llistat de creditors de Gas Gas. Però que, a hores d’ara, Avançsa no es planteja assumir cap deute.