El Festival Ésdansa continua emplenant tots els espectacles i activitats amb un públic fidel

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’Ésdansa manté la xifra assolida el darrer any i es manté en els 11.000 espectadors. El relleu generacional al capdavant del Festival supera el seu primer any amb nota i manté el llistó ben alt

L’Ésdansa tanca el seu cicle vinculat a la creació amb la consolidació d’un públic amb ganes de més

Imagen

Les Preses, 25 d’agost de 2019. Aquesta nit el Festival Ésdansa donarà per acabada la seva 37a edició amb la satisfacció d’haver aconseguit mantenir-se per segon any consecutiu en el llindar dels 11.000 espectadors i haver arribat al 98% d’ocupació en els espectacles de pagament.

El relleu en la direcció del Festival, assumida actualment per la Núria Feixas, i el canvi en la presidència del Centre de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, entitat organitzadora de l’Ésdansa i ara liderada pel jove Roger Casalprim, ha demostrat la vàlua de les noves generacions. Tot i aquests canvis, el Festival ha sabut mantenir el seu nivell i continuar sent exemple i referència dins el món de la dansa d’arrel tradicional.

Segons Núria Feixas, les xifres assolides en aquesta edició han posat en evidència la bona acceptació entre el públic dels espectacles de nova creació. Prova d’això han estat els èxits d’Àer, de Laia Santanach i Premi Delfí Colomé, el qual va penjar el cartell d’entrades exhaurides o de Socarrel de Roberto Olivan, Magí Serra, Vox Bigerri i Laurent Delforge, que amb un aforament pràcticament ple va acabar fent posar a la gent de peu, mentre aplaudia entusiasmada. Per la seva banda, La Resclosa, NU(e)S o el work in progress de [Kórps] van omplir la Plaça Major més enllà dels seus límits.

Paral·lelament l’aposta pels Parlem… en format col·loqui posteriors als espectacles han estat un altre dels encerts d’aquest any. Els organitzadors de l’Ésdansa han valorat molt positivament aquest intercanvi d’idees entre els artistes i els públic que van aconseguir engrescar al 25% dels assistents als espectacles previs en cada un dels Parlem… organitzats.

Tampoc cal oblidar els formats experiència, els quals han sigut capaços de moure al públic cap a espais naturals amb l’objectiu de fer gaudir de la dansa d’una forma més propera i vivencial. La proposta Ori Tahití, per exemple, va omplir tots els seus passis, mentre que Espero meravelles, de Mirna Vilassís, Xavi Múrcia i l’Esbart Sant Martí de Barcelona, va esgotar entrades hores abans de començar l’espectacle.

Pel que fa a les propostes internacionals, les danses Kochari (Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO) van encisar a les 500 persones que van tenir la sort de poder arribar a temps a la Plaça Major de Les Preses, plena com mai. Tampoc va decebre l’espectacle Danses del món que la nit dels dissabte va penjar el cartell d’entrades exhaurides.

La participació i l’intercanvi cultural van ser els protagonistes de les Nit Ésdansa, la millor de les opcions per a aquells que prefereixen ballar acompanyats pels ballarins de les diferents companyies que assisteixen al festival. Aquest any l’afluència de públic a aquesta activitat participativa ha arribat a les 3.900 persones, aconseguint una mitjana de gairebé 1.000 per dia.

En aquesta edició, l’Ésdansa’T s’ha convertit de nou en el Campus de dansa tradicional per a totes les edats i ha estat capaç d’arribar a més de 190 inscrits i a més del 90% d’ocupació de les places ofertes. El canvi en el sistema d’inscripcions, el qual oferia la possibilitat d’assistir a tallers concrets sense haver d’inscriure’s a un itinerari sencer, ha ajudat a incrementar el grau de participació dins els tallers d’adults. D’altra banda, tant l’Ésdansa’T Jove com el Petit Ésdansa van omplir-se de forma immediata.

El festival Ésdansa acabarà aquesta nit amb Danses del Món, un espectacle on les companyies mostren les danses del seus països i posen de relleu el valor de la força de la tradició.

La visió actual, viva i regeneradora de la dansa d’arrel tradicional, així com el coneixement de la diversitat cultural i la relació entre cultures, continuen sent el pal de paller d’aquest festival que s’ha sabut posicionar en el més alt nivell dins el seu sector.

Galeria de fotos – Martí Albesa

Imagen

Imagen

Imagen

Imagen

Imagen

Imagen