El ‘Financial Times’ demana a Rajoy que “no s’amagui darrere la constitució”

ACN - ACN · ID 113887/917825 Captura de pantalla de l'editorial aparegut al 'Financial Times'
Comparteix-ho amb els teus amics:

El diari ‘Financial Times’ demana aquest dilluns en un editorial al president espanyol, Mariano Rajoy, que “no s’amagui darrere de la constitució” i construeixi un “consens nacional” per modificar-la “en bona fe i en un període raonable de temps”. En l’editorial, el rotatiu britànic assegura que “els catalans volen ser reconeguts com a nació i tenir més autonomia fiscal”. “Són demandes legítimes”, conclou el ‘Financial Times’, que avisa que “la intransigència” de Madrid i “l’aventurisme” del govern català amb el 9-N poden provocar un “xoc de trens” que acabi “sense guanyadors”. Pel rotatiu, la situació catalana “és un problema polític que necessita una solució política”.

ACN - ACN · ID 113887/917825 Captura de pantalla de l'editorial aparegut al 'Financial Times'
ACN Captura de pantalla de l’editorial aparegut al ‘Financial Times’

El ‘Financial Times’ avisa que les tensions entre el govern català i espanyol “amenacen de situar Espanya en una crisi devastadora”. “La qüestió catalana està esdevenint ràpidament un conflicte d’identitats venenós que aviat no tindrà guanyadors. La intransigència de Madrid i l’aventurisme de Barcelona resultaran en un xoc de trens”, prediu el rotatiu.

En l’editorial, el diari admet, tot i això, que el president Artur Mas “està complint amb la voluntat de gairebé el 70% del parlament català”. “El parlament té una majoria separatista estreta, però un gran quòrum decidit a que els catalans tinguin el dret de decidir el seu futur com van fer els escocesos”, assegura el text.

Pel ‘Financial Times’, el president espanyol, Mariano Rajoy i el PP, s’estan convertint en els “sergents reclutadors” d’independentistes amb la seva actitud. “La possibilitat de trobar punts en comú sembla remota. Però tots dos bàndols han de fer un esforç. És un problema polític que necessita una resposta política”, destaca el diari.

Segons l’FT, és “essencial recordar que el separatisme és va transformar en majoritari en la vida pública de Catalunya només després que el tribunal constitucional, el 2010 i a petició d’un PP a l’oposició, retallés l’ampliació del seu estatut d’autonomia, votada als parlaments català i espanyol i ratificada pels catalans en referèndum”. El rotatiu destaca que la crisi “ha afegit” més llenya al foc, i admet que “la notícia que, amb Rajoy, la inversió del govern a Catalunya ha caigut un 58% amenaça de convertir-se en una allau”.

“Després del referèndum d’Escòcia, és Madrid que s’ha de moure, i ràpid”, avisa el ‘Financial Times’ en el seu editorial. Pel rotatiu, la constitució espanyola “ha servit bé” els interessos d’Espanya per permetre “a una societat dividida emergir de la dictadura”. “Però això no significa que no es pugui millorar”.

“Aquest diari es va oposar a la secessió escocesa, i veu la ruptura d’Espanya com igual d’indesitjable. Les conseqüències econòmiques serien devastadores per Espanya i, en el curt i mitjà termini, perjudicials per Catalunya també”, assegura el ‘Financial Times’. “Les enquestes indiquen que els catalans volen un canvi, però també molts espanyols. Si Rajoy vol que el seu país funcioni com una unió, ha de fer front a Catalunya i a les seves reclamacions, i fer-ho ara”, conclou.

Comparteix-ho amb els teus amics: