El Govern aprovarà avui dimarts l’avantprojecte de llei de creació de la nova comarca del Moianès

ACN La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, aquest dilluns al davant de l'Ajuntament de Solivella, on ha inaugurat el Museu Castell i Centre d'Interpretació de l'Arquitectura Renaixentista de la Conca de Barberà.
Comparteix-ho amb els teus amics:

La reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts té previst aprovar l’avantprojecte de llei de creació de la nova comarca del Moianès, segons ha avançat la vicepresidenta Joana Ortega. El Govern, però, espera rebre l’acord municipal de Calders (Bages), que l’aprovarà aquest mateix dilluns a la nit. Ortega ha recordat que, posteriorment, la qüestió es votarà al Parlament amb l’objectiu que “abans de les eleccions municipals” pugui constituir-se el Consell Comarcal. Ortega ha lamentat que “en algun moment s’hagi dubtat del compromís” de l’executiu i ha subratllat que, des del primer dia, “hem estat al costat dels alcaldes perquè la ciutadania cada cop més vol implicar-se en la presa de decisions”.

ACN La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, aquest dilluns al davant de l'Ajuntament de Solivella, on ha inaugurat el Museu Castell i Centre d'Interpretació de l'Arquitectura Renaixentista de la Conca de Barberà.
ACN La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, aquest dilluns al davant de l’Ajuntament de Solivella, on ha inaugurat el Museu Castell i Centre d’Interpretació de l’Arquitectura Renaixentista de la Conca de Barberà.

La vicepresidenta ha recordat que ja havia anunciat que “amb molta celeritat” i en funció del resultat de la consulta celebrada fa dues setmanes s’entraria a Govern l’avantprojecte de llei. “Em sap greu que, en algun moment, s’hagi dubtat del compromís del Govern, perquè hem estat des del primer dia al costat dels alcaldes acompanyant-los en aquest procés de consulta, ja que la ciutadania cada cop més vol implicar-se en la presa de decisions”, ha defensat.

Ortega ha recordat que “aquest va ser el compromís del Govern”, així com “acatar el resultat de la consulta, que ha estat un sí contundent”. La vicepresidenta ha apuntat que, si aquest dimarts el municipi de Calders ja ha fet arribar l’acord municipal que té previst aprovar aquest mateix dilluns al vespre, el Govern aprovarà l’avantprojecte i després es trametrà al Parlament perquè es voti -probablement a finals d’abril- i la nova comarca sigui una realitat abans de les municipals.

Els deu municipis del Moianès van decidir el passat 22 de març que volien esdevenir la 42a comarca de Catalunya. El ‘sí’ es va imposar al procés participatiu que es va celebrar amb el 80,44% dels vots i una participació del 47,31%. A poblacions com Granera, els vots a favor van arrasar i van arribar al 94%, mentre que a d’altres municipis com Collsuspina els resultats van ser més ajustats i el ‘sí’ va guanyar per només 11 vots.

Una de les principals preocupacions dels veïns del Moianès era la de conservar les funcions del Consorci del Moianès, una mancomunitat de 10 municipis que fa vint anys que funciona i que actualment està sota mínims com a conseqüència de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL). Per això, un dels arguments del ‘sí’ era que amb la creació d’un Consell Comarcal es podrien assumir les funcions que duu a terme el consorci.

Després de la celebració del procés participatiu, els Ajuntaments del Moianès havien de ratificar per ple els resultats i mostrar de manera institucional la voluntat de formar part de la nova comarca. Al llarg de la setmana passada la majoria de consistoris van fer els acords de ple, tot i que hi ha tres Ajuntaments que tenen programat el ple municipal per aquest dilluns. Es tracta de Monistrol de Calders, Calders i Santa Maria d’Oló.

Inaugurat el Museu Castell i Centre d’Interpretació de l’Arquitectura Renaixentista de la Conca de Barberà

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, s’hi ha referit aquest dilluns a la tarda des de Solivella (Conca de Barberà), on ha inaugurat el Museu Castell i Centre d’Interpretació de l’Arquitectura Renaixentista de la Conca de Barberà. “Aquest equipament posa en valor una part molt important del nostre patrimoni històric, que revertirà i serà un nou atractiu cultural i turístic per la Conca i, sobretot, per Solivella, que ja té una història, una trajectòria i un pòsit molt important d’atracció turística i cultural”, ha manifestat Ortega. L’acte s’havia de celebrar el passat 25 de març, tal com reflecteix la placa que s’ha descobert al vestíbul de l’edifici, però la tragèdia de l’avió estavellat als Alps va fer que se suspengués.

Per la seva banda, l’alcalde de Solivella, Enric Capdevila, ha destacat que el centre s’ubica a la Societat de la vila, tretze anys després que es posés la primera pedra d’aquest edifici. “Aconseguim una fita que ens ha costat molt, per posar en valor les restes arqueològiques del castell”, ha apuntat. El batle ha explicat que el centre d’interpretació aprofundeix en les peces arqueològiques, els mètodes constructius, els materials, la disposició defensiva de la fortalesa i l’entorn geogràfic del propi castell. El nou espai que s’ha inaugurat aquest dilluns s’inclourà dins el pla pilot de visites guiades turístiques que l’Ajuntament ha posat en marxa.

Un castell a cavall del darrer gòtic i les primeres manifestacions renaixentistes

El Castell de Solivella va ser un dels edificis més imponents del Primer Renaixement a Catalunya. El vell castell feudal, reformat i ampliat diverses vegades, va ser profundament transformat entre els segles XV i XVI, quan era senyor de Solivella Ramon Berenguer II de Llorac, qui va construir, amb el suport del rei Ferran el Catòlic, el proper Santuari del Tallat.

El nou castell, concebut com un casal residencial propi de la burgesia i la noblesa de l’època, es va construir seguint les tendències arquitectòniques més innovadores, a cavall del darrer gòtic i les primeres manifestacions del nou art renaixentista, abans de l’arribada, a la fi del segle XVI, dels criteris estilístics “a la romana” procedents d’Itàlia.

Tot i la seva importància, el castell de Solivella va quedar abandonat a la seva sort, va patir espoli i va ser enderrocat el 1915. A partir dels anys 90 del segle XX l’Ajuntament ha treballat en la seva recuperació: uns primers treballs amb una Escola Taller de l’Espluga de Francolí, camps de treball d’arqueologia (1998-1999) i finalment la seva excavació total i consolidació gràcies als programes de l’1% Cultural.

Solivella (ACN)

Comparteix-ho amb els teus amics: