El Govern declara Bé Cultural d’Interès Nacional la Via del Capsacosta

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’entitat catalana promocionarà els cicles de curt i llarg termini de la francesa entre el seu funcionariat

El Govern, a proposta del Departament de Cultura, ha aprovat aquest dimarts declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de zona arqueològica, la Via del Capsacosta entre Sant Pau Vell, a Sant Pau de Segúries (Ripollès) i el Pas dels Traginers, a la Vall de Bianya (Garrotxa). Segons el Govern, la delimitació de la zona arqueològica està justificada per raons d’interès científic, patrimonial i social, a fi de preservar aquest antic camí, de temps immemorials, l’origen romà del qual no es pot descartar.

El tram de la Via del Capsacosta entre Sant Pau Vell i el Pas dels Traginers pertany a un antic camí que segueix la comunicació natural entre les terres de la plana de l’Empordà i les de la Garrotxa, el Ripollès i el Vallespir.

En el seu recorregut passa per Esponellà (Pla de l’Estany) i va fins a Besalú (Garrotxa), travessa part de la Garrotxa fins a Sant Joan les Fonts (Garrotxa), des d’on es dirigeix cap a la vall de Bianya, travessa el coll del Capsacosta i arriba fins a Sant Pau de Segúries, lloc on la via es bifurca en dos brancals, un en direcció a Ripoll i l’altre cap a Camprodon i el coll d’Ares, des d’on penetra al Vallespir.

El tram declarat bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, és una via de muntanya que mostra un bon projecte d’enginyeria, dissenyat amb obres precises per salvar les dificultats que imposava la topografia, amb pendents i zones abruptes i amb una perfecta integració i adaptació al terreny en un espai geogràfic complex i variat.