El guanyador del Premi Delfí Colomé al Sismògraf

Comparteix-ho amb els teus amics:

Els primers resultats del procés de creació de l’espectacle Àer s’han presentat aquest divendres al Sismògraf d’Olot en format work in progress

El Premi Delfí Colomé arriba a la seva tercera edició i es consolida com a plataforma de suport a la creació i producció de dansa catalana tradicional

L’espectacle, creat per la ballarina Laia Santanach, s’estrenarà el dia 21 d’agost al Festival Ésdansa

Foto: Sismogràf 2019 – Martí Albesa

Aquest divendres al festival Sismògraf s’ha pogut veure un tast del procés de creació d’Àer, el projecte guanyador de la tercera edició del Premi Delfí Colomé. Aquest guardó, atorgat anualment dins el marc de Fira Mediterrània de Manresa, té l’objectiu de promoure la creació i incentivar la producció en el món de la dansa d’arrel tradicional.

Àer, projecte creat i encapçalat per la ballarina Laia Santanach, planteja una revisió del ball tradicional del contrapàs, origen de la sardana, a partir d’una mirada personal i vivencial, i l’actualitza endinsant-se en un procés de creació on la dansa contemporània i la música electrònica hi juguen un paper destacat.

La paraula “àer” que dóna nom a l’espectacle significa aire en català medieval. L’elecció del vocable no és gratuït ja que amb ell es pretén recalcar la importància d’aquest element com a vehicle que mou i impulsa a trencar barreres i traspassar els límits establerts. Un viatge sensitiu a través de noves dinàmiques gravitatòries i ritmes coreogràfics, cap a un espai on la dansa religiosa del contrapàs esdevé alhora prec espiritual i projecció artística.

El projecte va ser destacat pel jurat del Premi Delfí Colomé no només pel seu treball en l’exercici de repensar el contrapàs com a dansa, sinó també per seva mirada en clau de gènere. Àer posa en qüestió la marcada ostentació de poder dels homes en la jerarquia social, fet que ha exclòs constantment les dones de qualsevol acte solemne, fins i tot del ball del contrapàs.

Pel fet de ser guanyador del Premi Delfí Colomé, a més de poder mostrar l’evolució creativa del projecte al Sismògraf, Àer disposa d’una etapa de residència al Pallars, on romandrà una setmana en la qual formarà part també de la llista d’espectacles del Festival Dansàneu. La peça ja enllestida s’estrenarà oficialment el dia 21 d’agost al Festival Ésdansa de Les Preses. Finalment, a l’octubre, Àer s’instal·larà a Manresa per formar part de la programació de la Fira Mediterrània, marc en el qual es donarà a conèixer el guanyador de la següent edició. Més enllà d’això, el premi inclou també la possibilitat d’entrar com a proposta dins la selecció d’espectacles programats pel Mercat de les Flors i la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya de la Federació d’Ateneus de Catalunya.

El Premi Delfí Colomé, amb una dotació de 10.000 euros, va néixer l’any 2016 gràcies a la implicació de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i del Festival Ésdansa, juntament amb la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Sismògraf d’Olot i la Federació d’Ateneus de Catalunya. Actualment també hi col·laboren el Festival Dansàneu i el Mercat de les Flors.

VÍDEO RELACIONAT:

Comparteix-ho amb els teus amics: