El jutge cita a declarar el conseller delegat de l’empresa mixta Aigües de Girona per presumptes irregularitats

Comparteix-ho amb els teus amics:

El proper divendres a les deu del matí el jutjat d’instrucció 2 de Girona prendrà declaració a Narcís Piferrer en condició d’investigat.

Haurà de donar explicacions dels comptes i de la gestió de la societat mixta AGISSA, de la qual n’ha estat conseller delegat durant anys fins que s’ha jubilat fa pocs mesos.

La polèmica sobre la gestió de l’aigua a la ciutat fa anys que dura i partits com la CUP i ICV (quan tenia representació al plenari) havien alertat de possibles irregularitats. Arran d’això, l’Ajuntament de Girona havia encarregat una auditoria i també s’havien celebrat tres sessions d’una comissió d’investigació a l’entorn de la gestió de l’aigua a la ciutat (durant el mandat Puigdemont).

foto_3128220

Després de mesos de recopilar informació, la CUP va creure que hi havia indicis de delicte i al novembre va denunciar-ho a la fiscalia, que ha obert una investigació i ha presentat una querella al jutjat d’instrucció 2 de Girona per un delicte d’apropiació indeguda. El partit s’ha personat com a acusació popular, tot i que el jutge està revisant la informació abans d’autoritzar o no la petició. Per tant, encara no disposa de tota la informació derivada de la citació de Piferrer i desconeix si hi ha més persones citades (i en quina condició, si d’investigats o testimonis).

A banda de la CUP, ICV-EUiA de Girona també va presentar al febrer una denúncia a l’Oficina Antifrau de Catalunya, de la qual encara no n’han obtingut resposta.

Segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l’Ajuntament de Girona ha presentat aquest dimarts una petició per personar-se com a acusació particular com a perjudicat, un tràmit que està pendent de resoldre’s.

Procediment judicial llarg

A la denúncia de la CUP, la formació acusava Piferrer de cometre un delicte continuat d’administració deslleial, ja que AGISSA és en un 80% una societat privada (Girona SA: participada per CaixaBank, Aqualia, Agbar i Joan de Llobet Vila) i el 20% és públic (format pels ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter). Finalment, però, la fiscalia demana que se l’investigui per un delicte d’apropiació indeguda.

L’advocada Montse Vinyets ha explicat que el procés judicial està en una fase “molt inicial” i que caldrà esperar a què es tanqui tota la fase d’instrucció abans que el jutge determini si obre judici oral o arxiva el cas. Tanmateix, la lletrada destaca que el procediment és “interessant” no tant per la pena de presó que es pugui sol·licitar per a Piferrer sinó perquè se li pot exigir una responsabilitat civil (és a dir, que pagui uns diners) en base a allò que es demostri que hauria guanyat il·lícitament.

La CUP vol que s’esclareixi la veritat

La portaveu de la CUP a l’Ajuntament de Girona, Laia Pèlach, ha remarcat que, més enllà de la citació judicial, esperen que la investigació oberta per la fiscalia ajudi a aclarir si realment hi ha hagut delicte, tal i com ells asseguren. Segons Pèlach, l’empresa mixta (creada el 1992 i que té la concessió del servei fins al 2020) ha actuat de manera “opaca”. La portaveu assegura que Piferrer, a través de la part privada (Girona S.A) ha malversat fons públics, ha fet factures falses i ha finançat de manera improcedent la part privada d’AGISSA. “El senyor Piferrer tenia plens poders de gestió i va actuar de manera fraudulenta, usant Girona S.A. per fer facturació irregular i autofactures per enriquir la part privada en detriment de la part pública”, ha remarcat Pèlach.

Per exemple, apunta que Girona S.A. és una societat “instrumental” que no té pràcticament estructura ni treballadors però que, en canvi, factura grans quantitats de diners a AGISSA. Pèlach també ha denunciat que Piferrer tenia un salari “desproporcionat”, ja que el nucli directiu estava format per dues persones que cobraven a través d’AGISSA 187.982 euros anuals (a banda del que poguessin percebre a través de Girona S.A.). A més, també apunta que feia factures de Girona S.A per feines “inexistents o per conceptes no justificats.

Un dels casos més flagrants, segons la CUP, es va donar el 2013. Llavors, es va prorrogar la concessió del servei a AGISSA fins el 2020 i, en el mateix contracte, s’especifica que Girona S.A. dóna un crèdit a la societat mixta de 3,75 MEUR per tal que pugui pagar als ajuntaments. L’interès fixat per al retorn del préstec va ser, segons denuncia la CUP, d’un 10% d’interès fix i d’un 2% d’interès variable. “Són interessos altíssims, l’ajuntament ha obtingut crèdits per un 2% d’interès fix, aquí algú s’estava enriquint”, ha remarcat Pèlach.

Foto: Tapia T.
D’esquerra a dreta, l’advocada Montse Vinyets, la portaveu de la CUP a Girona, Laia Pèlach, i el seu homòleg a Salt, Ferran Burch, aquest 27 de setembre de 2016.