Lluèrnia: Ja estàs preparat per una nit de nit i foc? 50 instal·lacions t’esperen avui al centre d’Olot i al voltant del Montsacopa

Comparteix-ho amb els teus amics:

El festival del foc i de la llum se celebrarà el dissabte dia 9 de novembre, des de la posta de sol fins a la mitja nit.

VEURE TOT EL PROGRAMA AQUÍ

PLÀNOL DE LES INSTAL·LACIONS

El Lluèrnia 2019 comptarà amb 50 instal·lacions, que es distribueixen en 15 de cadascun dels sectors: concurs obert, escoles i instituts i encàrrecs de direcció artística. A aquestes cal sumar-ni 4 més d’entitats d’Olot. El festival tindrà lloc el dissabte dia 9 de novembre, a partir de les 18 h. L’espectacle de clausura serà a les 23 h a la plaça Major.

L’itinerari d’aquest any abraça la falda del Montsacopa i tot queda concentrat en el barri vell i les grederes que envolten el volcà. L’hort de la llum, a càrrec de Quim Domene, retorna al seu espai habitual, davant de l’Arxiu Comarcal i sota el títol Away from home (lluny de casa) vol fer una reflexió entorn el dramatisme de les migracions i la hipocresia d’Europa. No és l’única instal·lació sobre aquest tema, Murs de Martí Albesa i Sara Montesinos construirà una rèplica de la tanca de Melilla que partirà el Firal en dos.

Alguns artistes repeteixen, és el cas de Calidós, que l’any passat va instal·lar una peça de llum i música a la Plaça Major i aquest any ocuparà la Plaça de Braus amb la instal·lació 4891, o Jordi Hidalgo que amb La lídia proposa, justament al costat de la plaça de braus un testimoni anti-taurí.

També sp25arquitectura i Atelier4 (Anna Juncà, David Oliva i Elisenda Planas) intervenien amb un infern “Hell, sweet hell” al pati de l’Hospici.

Una instal·lació que any rere any convoca milers d’artistes i visitants és la que presenten totes les escoles d’infantil i primària d’Olot i rodalies. Inspirada en els versos del poema La casa que vull de Joan Salvat Papasseit reproduirà un poble sencer en un camp just al començar l’avinguda del Morrot amb el títol Que es guaiti ciutat. Per primera vegada també els IES de la ciutat hi participen amb una instal·lació conjunta que sota el nom de Las Vegas Blv vol ser una espectacular reflexió entorn la crisi del comerç i les ciutats.

Com sempre seran de destacar les instal·lacions que proposen l’AOAPIX, que celebrant l’aniversari proposa 30 al cub a la plaça Campdenmàs, Haro dels diables del Pim pam pum, Foc! Que repetiran ubicació en el seu cau i Cumuluminonimbus una aèria i sorprenent instal·lació de l’EASD als Claustres del Carme.

Com a espectacle final des del festival hem optat per proposar una actuació conjunta de Jordi NN, un escultor de la fusta valencià que per primera vegada actuarà a la península Ibèrica, amb les Oberdades que es van poder veure l’any passat a Sant Joan les Fonts i la música de Joan Bramon. Jordi NN ha dissenyat una peça tridimensional de nom Volcà que està construint en un taller juntament amb experts fusters jubilats i que s’instal·larà i cremarà al bell mig de la Plaça Major, a partir de les 11 de la nit. Sota la música de l’olotí Joan Bramon les Oberdades del col·lectiu “Refugis, cabanes i altres construccions efímeres” donaran la seva càrrega de llenya per iniciar la crema.

També s’han de destacar algunes instal·lacions itinerants, a més de la tradicional On és el drac, aquest any Taxis a l’Infern, amb uns taxistes peculiars que us portaran fins a l’infern, Maskarui del Laboractori Jove de l’EME, i You are on fire! de Petra Vlasman.

RELACIONAT: