El nedador gironí extrem d’aigües obertes Miquel Suñer viatja a Sud-àfrica per completar la travessia de Robben Island a Ciutat del Cap

Comparteix-ho amb els teus amics:

Miquel Suñer, el nedador gironí especialista en travessies a mar obert sense neoprè, és des d’aquest diumenge a Ciutat del Cap (Sud- Àfrica) amb la intenció de creuar nedant la distància que separa la famosa illa de Robben Island de Ciutat del Cap. En cas d’aconseguir-ho el nedador es convertirà en el primer espanyol a completar aquesta simbòlica travessia de gran bellesa paisatgística i complexitat tècnica sobretot per la baixa temperatura de l’aigua (11-14 °C), els forts corrents marins i la presència de fauna adversa com el tauró blanc.

00423032015

Des de l’illa, hi ha dues rutes possibles cap al continent: una de 7,5 quilòmetres i una altra de més d’11, però sigui quina sigui la ruta que es prengui, diu Suñer, es tracta ”d’una de les nedades més pintoresques del món amb l’horitzó de la Ciutat del Cap i l’espectacular Table Mountain considerada una de les 7 meravelles naturals del món presidint tot el recorregut”.

El vent i els forts corrents són factors clau per a realitzar el recorregut amb garanties i seran els que determinaran el moment exacte de l’inici de la prova que Suñer preveu fer entre la matinada del dimarts 24 de març i el dissabte 29 de març. La travessia, que es podrà seguir online des de la pàgina www.miquelsunyer.com mitjançant Racetracker, un sistema de seguiment online i a temps real per GEO posició, es durà a terme a primera hora del matí per aprofitar al màxim la calma pròpia de la matinada. S’estima que durarà poc més de 2 hores i, en cas de completar-la amb èxit, Suñer esdevindrà el primer nedador espanyol en aconseguir-ho.

Durant el recorregut, Miquel Suñer estarà acompanyat per una barca de suport amb un jutge que certificarà la prova per part de la CLDSA (Cape Town Long Distance Swimming Association) i personal de suport que controlarà el seu rendiment. Així mateix, l’equip de suport vetllarà per la seva seguretat -perdre’l de vista enmig de l’oceà podria posar en perill la seva vida- i controlarà la possible presència de fauna marina adversa com els taurons o els cetacis propis d’aquesta zona de l’Atlàntic.

El primer contacte de Suñer amb Ciutat del Cap va ser el desembre de 2012 quan després d’aconseguir la Triple Corona (un dels guardons més importants de la natació a mar obert) s’hi va instal·lar a descansar però també a entrenar. Des d’aleshores Suñer es va quedar meravellat per una de les comunitats de nedadors d’aigües obertes més extremes del món. Allà va conèixer a Theodore Yach, el nedador sud-africà amb més travessies de Robben Island al seu currículum (uns 85 creuaments). El nedador gironí assegura que després d’aquell primer viatge “tenia clar que algun dia tornaria per viure l’experiència”. El desembre de 2012 li va ser impossible fer el recorregut perquè era època de forts vents i no vàlida per a creuar. “Sabia que hi tornaria per nedar i ja hi sóc. Ciutat del Cap i la seva gent em va captivar”, afegeix.

Des del primer creuament realitzat amb èxit el 1909 per Henry Hooper, la travessia de Robben Island és desitjada per nedadors extrems d’arreu del món captivats pel repte físic que la prova suposa i pel gran simbolisme històric que envolta l’illa.

Sobre l’illa de Robben

Robben Island és una illa situada a 12 km de la costa de Ciutat del Cap, a Sud-àfrica. El seu nom en holandès significa ‘l’illa de les foques”. Pràcticament rodona, d’1 km de diàmetre i de superfície plana, s’eleva pocs metres del nivell del mar i té una extensió de poc més de 5 km quadrats.

Des dels finals del segle XVII, l’illa de Robben va ser utilitzada per aïllar certs grups de persones, la majoria presoners, primer de colònies holandeses, després leprosos i més tard, durant el règim de l’apartheid va servir de presó política pels opositors negres al règim. Nelson Mandela s’hi va passar prop de 18 anys pres.

En l’actualitat i amb la presó clausurada, Robben Island, declarada Patrimoni de la Humanitat per La Unesco, s’ha convertit en un símbol de llibertat per als sud-africans i és una de les destinacions turístiques més populars de Ciutat del Cap.

Sobre Miquel Suñer

Miquel Suñer (Girona, 13 de febrer del 1977). Vinculat a la natació des dels 7 anys a través de les competicions i del waterpolo al Club GEiEG de Girona. El 2008 s’inicia en la natació en aigües obertes amb el creuament a l’estret de Gibraltar en la disciplina més purista: en solitari i sense neoprè. L’any 2009 s’estrena en les travessies de llarga distància amb el creuament del Canal de Menorca i des de llavors ha assolit reptes de prestigi internacional:

-2008: Estret de Gibraltar -3h. i 32 min.- (17 km a 18 ºC)

-2009: Canal de Menorca – 12h. i 19 min. – (40 km a 25ºC). Es va convertir en el 5è nedador del món en assolir aquest repte.

-2010: Canal de la Mànega – 11h. i 54 min. (50 km a 16ºC). Considerat l’Everest pels nedadors de llarga distància per la dificultat de nedar amb corrents fortes i per la temperatura de l’aigua. Suñer va ser el 10è nedador estatal en assolir-ho.

-2011: Volta a l’illa de Manhattan – 7h. i 38 min. (55 km a 18ºC). 1r català en participar-hi.

– 2012: Canal de Catalina – 8h 11min. 4rt millor registre de la història. 53è nedador al món i primer Català a aconseguir la: Triple Crown Open Water Swimming.

– 2013: Roses – Port de la Selva – 8h 50min. 1er nedador en aconseguir el creuament.

– 2013: Tenerife – La Gomera – 8h 44min. 2º nedador en aconseguir el creuament.

Suñer és ambaixador de la Costa Brava, ideòleg i impulsor del projecte Vies Braves i actualment treballa a l’empresa Endesa.

Comparteix-ho amb els teus amics: