El Parlament dóna llum verda a la regulació d’associacions de consum de cànnabis

Comparteix-ho amb els teus amics:

Tots els grups han coincidit a rebutjar l’esmena a la totalitat del PPC i les polítiques “prohibicionistes” al voltant de la droga

La iniciativa popular, avalada amb més de 50.000 firmes, començarà la seva tramitació a la cambra catalana gràcies al beneplàcit dels diputats de JxSí, C’s, PSC, CSQP i la CUP, que han vist amb bons ulls la discussió al voltant d’una “realitat que existeix” i a la qual “no se li pot donar l’esquena”, segons ha afirmat el diputat de CSQP Albano Dante Fachin. Des de C’s, la diputada Noemí de la Calle ha expressat que el consum de marihuana “no atempta contra la llibertat dels altres” i ha defensat la “despenalització” del seu consum tant per a ús privat com per a ús terapèutic. Amb tot, De la Calle ha alertat que el debat sobre la legalització de la droga s’ha de fer al Congrés dels Diputats, però s’ha mostrat favorable a l'”encaix autonòmic” de la ILP.

Garrido R. Les entitats promotores de l'ILP sobre el cànnabis, celebrant que la llei passa el primer tràmit al Parlament.

Al seu torn, el diputat del PSC Raúl Moreno també ha incidit a separar el debat sobre la regularització del cànnabis amb el dels clubs que el cultiven. En aquest sentit, ha posat el focus en la tasca d’alguns ajuntaments, que han actuat al respecte. “El món local dóna exemple que no hem de tapar-nos els ulls”, ha opinat. Moreno ha afirmat que regular no implica “augmentar el consum” i ha apostat per cooperar amb les associacions per fomentar un consum “responsable”.

En la mateixa línia, des de la CUP, Benet Salellas ha defensat “posar la responsabilitat al centre del debat”, partint de la “minimització del risc”. Salellas s’ha mostrat partidari de legalitzar la marihuana i “moltes altres substàncies”, i ha criticat la “hipocresia” que hi ha en relació al consum i tinença de cànnabis, sovint sancionats “fins i tot per la via penal”. Finalment, la diputada de JxSí Alba Vergés ha manifestat que la “criminalització i penalització no permet aplicar solucions”, i ha advocat per “augmentar el coneixement i l’accés a la informació” de la droga en qüestió.

“Madrid no ens deixa fumar porros”

La diputada de C’s Noemí de la Calle, amb to irònic, ha expressat que espera que el text resultant d’aquest debat no contingui “tatxes d’inconstitucionalitat que pugui ser utilitzat pels de sempre per sostenir els seus arguments separatistes”. “Després de sentir el president dient que des de Madrid ens treuen les eines per ajudar els nostres pobres, em temo que qualsevol dia sentirem dir que Madrid no ens deixa fumar porros”, ha afegit De la Calle.

La diputada de JxSí Alba Vergés ha lamentat que la regulació de les associacions cannàbiques és una oportunitat que “potser acaba al TC” però que representa un “pas que segur que no serà en va”.

Foto: Garrido R.
Les entitats promotores de l’ILP sobre el cànnabis, celebrant que la llei passa el primer tràmit al Parlament.

RELACIONAT:

VÍDEO: Aprovació inicial a l’ordenança per obrir locals i associacions de cànnabis a Olot