El Parlament sol·licita al Moianès i al Lluçanès una consulta abans de 2015 per referendar la creació de les comarques

MOLDES, ALEIX - ACN · ID 115660/924687 Moment de la votació, aquest dijous a la tarda al Parlament, de la moció per tramitar la creació de la comarca del Moianès.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Amb el suport de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, les abstencions del PPC i la CUP i el vot en contra de C’s, el Parlament ha demanat formalment als municipis que formen el Moianès i el Lluçanès que organitzin una consulta abans del 31 de desembre per referendar la creació de les respectives comarques. Un pas previ per la tramitació del projecte de llei que les acabi creant de forma definitiva. En cas que l’Estat impugni aquestes consultes, el Govern prendrà la iniciativa i tramitarà els projectes de llei pel procediment d’urgència. La cambra catalana també ha instat l’executiu a presentar el projecte de creació del municipi de Medinyà i a estudiar la creació d’una altra comarca, l’Alta Segarra.

MOLDES, ALEIX - ACN · ID 115660/924687 Moment de la votació, aquest dijous a la tarda al Parlament, de la moció per tramitar la creació de la comarca del Moianès.
MOLDES, ALEIX – ACN Moment de la votació, aquest dijous a la tarda al Parlament, de la moció per tramitar la creació de la comarca del Moianès.

Les consultes, que no seran vinculants, es convocarien en base a la llei de consultes no referendàries aprovada aquest setembre pel Parlament. Una norma suspesa cautelarment pel Tribunal Constitucional. Per això, no es podran convocar fins que l’alt tribunal no es pronunciï sobre la llei. En cas que l’Estat impugni les convocatòries o que no s’aixequi la suspensió, el Govern tramitarà els projectes de llei amb caràcter d’urgència abans que acabi l’any.

La moció presentada inicialment per ERC només incloïa un punt: “instar el Govern a presentar el projecte de llei de la creació de la comarca del Moianès en el proper ple parlamentari i tramitat en lectura única”. Un procediment que hagués permès que la creació de les comarques es completés en un únic ple.

Una transacció amb els grups de CIU i ICV-EUiA ha modificat el contingut de la moció incorporant el procediment d’urgència, que reduiria els tràmits parlamentaris però no permetria aprovar el projecte en un únic ple, i ha situat el 31 de desembre com a termini màxim per tal que el Govern presenti el projecte de llei.

Tot i que ERC només plantejava el tema del Moianès, finalment també s’ha sol·licitat als municipis del Lluçanès que convoquin una consulta si també volen esdevenir comarca. A més, s’ha instat l’executiu a presentar en el termini més breu possible el projecte de creació de Medinyà, separat de Sant Julià de Ramis (Gironès), així com a estudiar la creació d’una altra comarca, la de l’Alta Segarra.

Per al diputat de CiU, Lluís Maria Corominas, les consultes serviran per “legitimar” el procés. “Al país ho demanem, per què no ho farem a les comarques?”, s’ha preguntat. “No és una obligació jurídica, però si política i moral”, ha defensat. En canvi, per a la CUP aquestes consultes serien un “impediment” al procés de creació de les comarques, ja que temen que impulsar-les a l’empara d’un marc legal suspès acabi esvaint la possibilitat de crear les esmentades comarques.

El diputat d’ERC i alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha estat l’impulsor de la moció. Guiteras ha defensat en seu parlamentària la necessitat de tenir un consell comarcal propi per seguir desenvolupant la tasca del consorci dels deu municipis integrants del Moianès. No s’ha negat a la convocatòria de les consultes, però ha advertit que no poden ser una excusa per dilatar el procés. L’alcalde de Moià també ha recordat que els plens de tots els municipis del Moianès ja han aprovat mocions partidàries de la creació de la comarca.

L’únic partit que ha votat en contra ha estat Ciutadans. Carina Mejías ha al·legat que, en temps de crisi, “no té sentit crear noves estructures administratives i polítiques”. Per la seva part, PSC i ICV-EUiA han votat a favor, i el PPC i la CUP s’hi ha abstingut.

Comparteix-ho amb els teus amics: