El “PODEMOS” Grec, guanya les eleccions gregues i frega la majoria absoluta

ACN Alexis Sipras, líder de Syriza.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Syriza ha guanyat les eleccions gregues, però no ha arribat per molt poc a la majoria absoluta. La coalició d’esquerres que lidera Alexis Tsipras ha aconseguit el 36,2% dels vots, superant en més de vuit punts el fins ara primer ministre hel·lè, Andonis Samaràs, que ha obtingut el 28% dels sufragis, amb el 81% de l’escrutini. Syriza ha obtingut 149 escons, 71 més que en les eleccions del 2012, i s’ha quedat a només dos de la majoria absoluta. Els conservadors de Nova Democràcia han perdut 52 diputats i es queden amb 77. “Grècia passa pàgina i deixa enrere el desastre de l’austeritat”, ha proclamat Tsipras, al centre d’Atenes.

ACN Alexis Sipras, líder de Syriza.
ACN Alexis Sipras, líder de Syriza.

El futur primer ministre hel·lè ha celebrat que “el poble grec ha fet història” i que el resultat d’aquest diumenge “és un exemple per a Europa que ve el canvi”. Tsipras ha defensat que aquesta “és una victòria de tots els països d’Europa que lluiten contra l’austeritat que destrueix el futur comú europeu”. I s’ha mostrat decidit a negociar amb la resta de l’Eurogrup “una solució que permeti trencar el cercle viciós de l’austeritat i recuperar el creixement i la cohesió social”. Amb el 81% de l’escrutini, Syriza ha aconseguit 1,7 milions de vots i supera amb prop de 407.000 sufragis els resultats de Nova Democràcia.

Samaràs ha reconegut la derrota i ha telefonat Tsipras per felicitar-lo. “Li deixo un país que surt de la crisi, és membre de la UE i de l’euro, desitjo que el proper govern mantingui aquests èxits”, ha advertit el fins ara primer ministre. Els socialistes del PASOK, socis de govern de Nova Democràcia, s’han esfondrat més de set punts i han acabat en sisena posició, fins i tot per darrera dels comunistes, amb només el 4,7% dels vots. El PASOK ha perdut 20 escons i se’n quedarà amb només 13.

L’extremadreta Alba Daurada es confirma en tercera posició, amb un 6,3% dels vots, superant en només tres dècimes To Potami, que ha aconseguit un suport del 5,9%. El partit ultra perd un escó i en tindrà 17, mentre que To Potami s’estrena amb 16 diputats.