El president de la plataforma No a la planta de triatge de Sant Jaume: “L’últim pas serà posar-nos davant les màquines”

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’Associació de Veïns lliurarà aquest dimecres les 1.300 firmes que han aconseguit contra aquesta infraestructura a diputats del Parlament

L’Associació de Veïns No a la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa) lliurarà aquest dijous al Parlament les 1.300 firmes que han aconseguit per demanar que s’aturi la seva construcció. Les entregaran als diputats gironins de Junts pel Sí Lluís Llach i Lluís Guinó i a Benet Salellas de la CUP amb qui es reuniran per demanar-los que els ajudin. Ho fan una setmana després que l’Agència de Residus de Catalunya anunciés que hi destinarà 14 milions d’euros en un termini de quatre anys. El president de l’associació, Antònio Tomàs, assegura que estan disposats a arribar fins al final per evitar que es faci a la comarca i ho qualifica d'”atemptat ecològic” perquè es vol fer en uns terrenys que eren rústics i a tocar del riu Fluvià. “L’últim pas serà posar-nos davant les màquines per impedir que es faci”, adverteix.

Casademont L. Una de les pancartes que l'Associació de Veíns No a la Planta de Triatge de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa) ha penjat al municipi aquest juny del 2016.

El poble de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa) torna a estar en peu de guerra. Fa cinc anys que ajuntament i veïns lluiten per evitar que la construcció de la planta de triatge es faci en uns terrenys que eren rústics al pla de Can Coma de Baix, un emplaçament escollit pel Consell Comarcal de la Garrotxa amb el vistiplau de la Generalitat.

Aquest dijous l’Associació de Veïns No a la Planta de triatge de Sant Jaume de Llierca lliurarà les 1.300 firmes a diputats gironins –Lluís Guinó i Lluís Llach de Junts Pel Sí i Benet Salellas de la CUP- per demanar-los que els ajudin a aturar el projecte. També hi haurà l’actual alcalde, Jordi Cargol, i l’anterior batlle que ara està a l’oposició. El lliurament el farà el mossèn Josep Dalmau en nom de l’associació, una figura que consideren simbòlica perquè va ser un dels capellans que es va manifestar l’any 1966 i que va acabar amb una càrrega policial, una imatge que va donar la volta al món.

El poble té 830 habitants però l’associacio ha aconseguit el suport dels veïns d’altres municipis, entitats ecologistes i partits. “El que volem és que no es faci ni aquí ni a enlloc de la comarca”, afirma el president de l’associació, Antònio Tomàs. Des del seu punt de vista, aquesta infraestructura “no fa falta” perquè ja hi ha altres plantes a l’Alt Empordà i a Osona on es poden enviar els residus perquè siguin tractats allà.

La seva lluita ha tornat a agafar força després que l’Agència de Residus de Catalunya anunciés fa una setmana que preveu invertir 14 milions d’euros en el projecte de construcció de la planta alhora que recordava que donaria servei a la comarca de la Garrotxa i al Pla de l’Estany. Segons Tomàs, el que volen fer és un “atemptat ecològic” perquè han escollit “el pitjor lloc possible” alhora que denuncia interessos econòmics. Explica que la recollida de signatures i les pancartes al poble són els primers passos i que preveuen fer més accions. “L’últim pas serà posar-nos davant les màquines, perquè fent això s’ha aconseguit aturar coses”, afirma Tomàs.

Esperar a la resolució judicial

L’associació també creu que cal esperar que hi hagi la resolució del contenciós que hi ha pendent de resoldre sobre la planta de triatge que va iniciar l’anterior equip de govern en contra del pla especial que ha de fer possible la planta. Segons els advocats que els assessoren, està previst que arribi a finals d’any. Els veïns volen evitar que les obres comencin abans que la justícia es pronunciï sobre aquesta qüestió i poder fer, diuen, “les coses bé”. Una opinió que també defensa l’Ajuntament que ja ha demanat obrir un procés de diàleg amb el Consell Comarcal de la Garrotxa.

Foto: Casademont L.
Una de les pancartes que l’Associació de Veíns No a la Planta de Triatge de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa) ha penjat al municipi aquest juny del 2016.