El proper cap de setmana arriba la 5a Fira de la Llet de Vilobí d’Onyar, amb un espai de degustació com a principal novetat

Comparteix-ho amb els teus amics:

Els concursos de munyir a mà i de menjar flams, l’exhibició de super-enduro, així com el maridatge de vi amb formatges seran alguns dels plats forts de la programació d’enguany

Aquest cap de setmana del 15 i 16 d’octubre Vilobí d’Onyar celebrarà la 5a Fira de la Llet, emmarcada en la tradicional festivitat de Sant Galderic, que arriba a la 29a edició. La Fira, que en les darreres edicions ha comptat amb més de 15.000 visitants, es va consolidant com a l’esdeveniment de referència del sector. Enguany una de les principals novetats serà el Lletòrum, un espai de degustació de productes làctics de vaca, situat a l’entrada del pavelló municipal.

vaca

Si bé les activitats per al públic general es faran durant el cap de setmana, aquest proper dijous 13 al matí tindrà lloc, com a preludi, la Jornada Tècnica Agroramadera adreçada a professionals del sector, amb ponències sobre els nous paràmetres que es diagnostiquen a través de la llet relacionats amb la reproducció, les bones pràctiques energètiques en les explotacions, les malalties del postpart o les mesures preses a Catalunya davant la crisi del sector, entre d’altres. Clourà la jornada el lliurament del V Reconeixement al mèrit a la Promoció del sector Lleter, que enguany s’atorga a l’escola Bell-lloc del Pla de Girona, per la seva tasca rellevant en la formació professional agrària de la majoria de responsables de les granges del municipi.

Activitats durant tot el cap de setmana

Ja el dissabte arrencaran les activitats per a tots els públics amb l’obertura de la fira de productes d’artesania i derivats làctics i una caminada popular tot visitant les granges del municipi. També de bon matí tindrà lloc el 2n concurs de paletes i una exhibició de petanca local. Seguiran una demostració de perruqueria bovina així com xerrades nutricionals a càrrec de Danone. Un dels plats forts de la programació serà com cada any el concurs de munyir a mà i l’exhibició de munyir amb cantina, que es farà a l’espai Bestiòrum, recinte on s’hi podran veure tot tipus d’animals de granja.

La inauguració oficial de la Fira està prevista per les 12.45h amb la presència del president del Consell Comarcal, Salvador Balliu, el secretari General d’Agricultura, David Mascort, així com de representants municipals de poblacions de l’entorn. Tot seguit es farà la retransmissió en directe d’El Suplement “on road” de Catalunya Ràdio, presentat pel gastrònom Pep Nogué. Les activitats continuaran a la tarda amb una exhibició de motos super-enduro i un maridatge de vi amb formatges – una de les novetats d’enguany- a càrrec de Ramon Roset, membre del jurat dels principals concursos de formatges del país. A la nit la programació continua amb un concert al Teatre Can Sagrera a càrrec del Cor Preludi.

El diumenge les activitats començaran ben d’hora amb una concentració i una ruta de tractors d’època per diferents camins del municipi, que finalitzarà a les 12h amb una desfilada i la tradicional benedicció de maquinària agrícola. Altres activitats del matí seran l’exhibició de puntaires, l’Ofici solemne en honor a sant Galderic, noves demostracions de perruqueria bovina i de munyir a mà i amb cantina, així com un concurs de flams. De cares al migdia s’ha organitzat una arrossada popular al pavelló, i a la tarda seguirà una audició de sardanes, un espectacle infantil que inclourà una xocolatada i la 2a edició del concurs de menjar flams. Un gran concert amb la Jove Orquestra de la Selva i una sessió de ball al pavelló clouran les activitats de la 5a Fira de la Llet.

D’altra banda, durant tot el cap de setmana, a banda de la fira d’artesans, es vendrà llet pasteuritzada “Fira de la Llet Vilobí d’Onyar”, es podrà passejar amb ponis, pujar al trenet que apropa fins a una de les granges del municipi i es podran visitar exposicions de tota mena. També hi haurà un concurs d’Instagram al qual s’hi podrà participar utilitzant l’etiqueta #FiradelaLlet i un concurs de vídeo a través de mòbil, el “Curts de llet”.

La Fira serà també una ocasió especial per descobrir l’excel·lent cuina de Vilobí d’Onyar. En aquesta ocasió, nou restaurants del municipi oferiran durant el cap de setmana un menú especial amb motiu de la fira, amb la llet i els seus derivats com a productes estrella. L’àpat comptarà, a més, amb un al·licient solidari, ja que del preu total, 1 € serà destinat a Onyar Solidari, entitat que distribueix aliments a les famílies més necessitades.

PROGRAMA DETALLAT DE LA 5A FIRA DE LA LLET

DIJOUS 13 D’OCTUBRE
JORNADA TÈCNICA AGRORAMADERA (TEATRE CAN SAGRERA)

10. 15 h Inscripció a la jornada i entrega de documentació.
10. 30 h Presentació de la jornada, a càrrec de Cristina Mundet, alcaldessa de Vilobí d’Onyar.
10. 40 h “Cultius associats de lleguminoses i gramínies. Principals aspectes de gestió agrícola d’aquestes barreges”, a càrrec de Joan Serra, tècnic de l’IRTA-Mas Badia.
11. 10 h “Nous paràmetres que es diagnostiquen a través de la llet relacionats amb la reproducció (BVD, NEOSPORA, IBR, CETOSI…)”, a càrrec d’Anna Jubert, gerent/directora tècnica d’ALLIC, i Mercè Làzaro, cap del Laboratori de Microbiologia d’ALLIC.
11. 35 h “Guia de bones pràctiques energètiques en explotacions de vaca de llet”, a càrrec de Cristina Tous, responsable de projectes d’Agroterritori.
11. 50 h Degustació de productes làctics i cafè.
12. 20 h “Què hi ha darrera les malalties del postpart?”, a càrrec de Cristina Andreu, d’ELANCO.
13 h “Grup de treball per la crisi de la llet. Establir mesures a Catalunya per al sector lleter”, a càrrec d’Emma Rodríguez, tècnica del Servei d’Ordenació Ramadera (DARP).
13.45 h Taula rodona “Com afrontar la crisi de preus de la llet?”, amb els diferents ponents, juntament amb Teresa Masjuan (directora general d’Agricultura i Ramaderia) i Quim Baucells (Centre Veterinari de Tona).
14.15 h Entrega del V Reconeixement al mèrit a la Promoció del sector lleter a càrrec del subdirector general de Ramaderia, Joaquim Xifra.
14. 30 h Dinar

Preu de la jornada: 5 € (dinar inclòs, gentilesa d’ELANCO)

DISSABTE 15 D’OCTUBRE

8 h Caminada popular per les granges del municipi (el recorregut passarà pels pins de Can Picó). Preu: 6 €/persona (el tiquet inclou esmorzar i un obsequi). Sortida del pavelló poliesportiu.
9 h Obertura de la fira.
9 h 2n Concurs de Paletes (programes a part). A l’aparcament del C/ Sant Josep.
9 h Exhibició de petanca local. Al parc de Cal Ferrer Pagès.
11 h Perruqueria bovina: preparació d’una vaca per a concurs. Al Bestiòrum (aparcament C/ Empordà – Sant Antoni Mª Claret).
11.30h Xerrada nutricional a càrrec de Danone (inclou obsequi). Al Centre Cultural Can Roscada.
12.15 h Concurs de munyir a mà i exhibició de munyir a mà i amb cantina. Al Bestiòrum (aparcament C/ Empordà – Sant Antoni Mª Claret).
12 .45 h Inauguració oficial de la 5a Fira de la Llet, a càrrec de les autoritats. Al Lletòrum (entrada del pavelló poliesportiu).
13 h Xerrada nutricional a càrrec de Danone (inclou obsequi). Al Centre Cultural Can Roscada.
13 h Retransmissió en directe d’El Suplement ”on road”, de Catalunya Ràdio. Presentat per Pep Nogué. Al Bestiòrum (aparcament C/ Empordà – Sant Antoni Mª Claret).
15 h Exhibició de motos Enduro Extrem. Al camp situat a l’entrada de Vilobí.
16 h Xerrada nutricional a càrrec de Danone (inclou obsequi). Al Centre Cultural Can Roscada.
17 h Exhibició de munyir a mà i amb cantina. Al Bestiòrum (aparcament C/ Empordà – Sant Antoni Mª Claret).
18.30 h Maridatge de vi amb formatges. A càrrec de Ramon Roset, analista sensorial de vins i formatges, i membre del jurat dels principals concursos de formatges del país. Preu: 6 €/persona. Places limitades (venda anticipada a l’Ajuntament). Al pavelló poliesportiu.
22 h Concert a càrrec del Cor Preludi. Entrada gratuïta. Al Teatre Can Sagrera.

DIUMENGE 16 D’OCTUBRE

8.30 h – 12 h Concentració, esmorzar i ruta de tractors d’època per camins del municipi. Finalització amb desfilada, benedicció i exposició.
10 h Exhibició de puntaires. A la plaça Nova.
11 h Ofici solemne en honor a Sant Galderic amb ofrenes de productes de la nostra terra i amenitzat pel grup de joves de les parròquies del municipi. A l’església de Sant Esteve.
12 h Benedicció i desfilada de maquinària agrícola. A la cruïlla del C/ St. Antoni Maria Claret – C/ St. Narcís.
12.30 h Perruqueria bovina: preparació d’una vaca per a concurs. Al Bestiòrum (aparcament C/ Empordà – Sant Antoni Mª Claret).
12.30 h Concurs de flams. Per participar-hi cal portar la recepta. Al pavelló de Vilobí. (consulteu les bases al web de la fira)
12.40 h Exhibició de munyir a mà i amb cantina. Al Bestiòrum (aparcament C/ Empordà – Sant Antoni Mª Claret).
13 h Aperitiu català dels tractoristes. Al pati del Teatre Can Sagrera.
13.30 h Lliurament de premis del concurs de dibuix i del concurs de flams. Al pavelló.
14 h Arrossada popular. Venda de tiquets fins l’11 d’octubre a la Llar de Jubilats. Preu: 18€. (Infantil: 12€ (fins a 12 anys). Al pavelló poliesportiu.
16 h Espectacle infantil i xocolatada. A la plaça Nova.
16.30 h Audició de sardanes per la cobla La Principal de Banyoles. Al pavelló poliesportiu.
17 h Concurs de menjar flams. A la plaça Nova. (consulteu les bases al web de la fira)
17.30 h Exhibició de munyir a mà i amb cantina. Al Bestiòrum (aparcament C/ Empordà – Sant Antoni Mª Claret).
18 h Gran concert amb la Jove Orquestra de la Selva. Entrada gratuïta. Al Teatre Can Sagrera.
18 h Ball a càrrec del grup Chus. Al pavelló poliesportiu.

DURANT TOTA LA FIRA

> Espai Lletòrum (parades amb degustació i tastets de productes làctics).
> Espai Bestiòrum (mostra d’animals de granja: vaques, ovelles, gallines…)
> Venda de llet pasteuritzada “Fira de la Llet Vilobí d’Onyar”.
> Passejades amb ponis.
> Vaques de plàstic per munyir a mà nens i adults (Llet Nostra).
> Concurs de vídeo a través de mòbil (consulteu les bases al web de la fira).
> Concurs d’Instagram #FiradelaLlet (consulteu les bases al web de la fira).
> El Trenet de la Fira de la Llet.

Exposicions

> Treballs del concurs de dibuix.
> Miniatures d’eines i maquinària industrial i agrícola (Isaac Turón).
> Cistelleria selvatana (Jaume Vilà).
> Cantines de tots els temps (Museu Mas Bes).
> Maquetisme dintre d’ampolles (Antoni Barcelona).
> “La vaca de fa 100 anys” (Xavier Gabarró).

Foto: Ajuntament de Vilobí d’Onyar