El 60% dels olotins han votat que no volen més correbous

Comparteix-ho amb els teus amics:

El 60% dels ciutadans que han participat en la consulta no volen que es faci aquest acte multitudinari de les Festes del Tura

Olot ha decidit que el correbou ja no s’ha de fer més. Un 60% dels olotins que han participat en la consulta popular no vinculant convocada per l’Ajuntament han optat pel ‘sí’ a la pregunta ‘Olot ha de deixar d’organitzar els correbous?’ mentre que un 34,6% (3.183 vots) s’han decantat pel ‘no’ (1.838 vots) i un 5,2% (279 vots) han respost en blanc. La participació ha estat del 18,3% (5.322 d’un cens format per 29.068 persones) una xifra que l’alcalde, Josep Maria Corominas, ha definit com a “una mostra més que representativa” tot i que també ha admès que hauria preferit que hagués estat més alta. Pel que fa a la segona pregunta referent a la variant, un 81,4% (4.307 vots) han votat que ‘sí’ que consideren que és una obra prioritària mentre que un 12,5% (665 vots) han dit que ‘no’ i un 5,9% (314) han respost en blanc. Els resultats s’han donat a conèixer quan passaven pocs minuts per les vuit i són provisionals, tot i que es preveu que no hi hagin variacions.

Casademont L. El president de la Fundació Fauna, David Serramitjana, celebrant el resultat de la consulta d'Olot aquest 7 de juny del 2016 amb un cartell que diu 'gràcies'.

El correbou d’Olot no s’ha de tornar a celebrar en el marc de les Festes del Tura. Així ho han votat els 3.183 olotins que s’han decantat pel ‘sí’ a la consulta, representant el 60% del total dels participants. Pel que fa als partidaris del ‘no’, aquests han estat un 34,6% amb 1.838 vots mentre que un 5,26% dels participants han votat en blanc, un total de 279.

La consulta, que era la primera que es feia a la ciutat, ha permès a l’Ajuntament conèixer l’opinió dels ciutadans sobre l’organització d’aquest acte que des de feia dècades que estava envoltat de polèmica amb detractors i defensors. L’alcalde, Josep Maria Corominas, ja va dir que tindrien molt en compte el resultat a l’hora de prendre una decisió. Ara que ja es coneix, el batlle ha assenyalat que no consideren que l’equip de govern hagi “de fer res” entre altres coses perquè la concessió per l’organització del correbou va finalitzar l’any passat i ara s’havia de decidir si es feia una pròrroga. Malgrat tot, ha reconegut que caldrà estudiar la fórmula legal perquè la ciutat ja no celebri més correbous.

Preguntat per si ja hi ha previst l’acte alternatiu festiu per als joves que els animalistes reclamaven en cas que guanyés el ‘sí’, l’alcalde no ha volgut donar detalls però sí que ha dit que el programa ja estava gairebé tancat. I ha afegit, “la decisió dels actes que se celebren a les Festes del Tura és de l’equip de govern”.

Una participació del 18%

L’Ajuntament es temia una participació baixa i es van aprofitar totes les ocasions per recordar la importància de poder expressar l’opinió en temes rellevants per la ciutat. En total hi ha hagut 5.322 votants d’un cens de 29.068, que incloïa majors de 16 anys i empadronats, és a dir, una participació del 18,3%. Corominas ho ha valorat tot dient que és una “mostra més que representativa” tot i que també ha reconegut que els hauria agradat que hagués estat més alta. El primer dia de votacions va afirmar que voldria arribar al nivell de la consulta sobre el monument franquista a Tortosa que va fregar el 30%. Finalment, però, no ha estat possible.

Un 81% dels votants veuen la variant “urgent i prioritària”

Cal recordar que aquesta consulta, que es feia per vot electrònic, també incloïa una segona pregunta sobre la futura variant d’Olot. Concretament, si es considerava “urgent i prioritària”. El resultat ha estat molt més contundent que la del correbou. El 81,4% dels participants han respost que ‘sí’ (4.307 vots) mentre que un 12,5% (665 vots) han dit que ‘no’ i un 5,9% (314 vots) han respost en blanc. Corominas ho ha valorat de forma molt positiva i ha afegit que ho comunicaran a la Generalitat i al govern espanyol que són els màxims responsables perquè aquesta obra acabi essent una realitat.

Satisfacció dels animalistes i resignació dels taurins

Defensors i detractors del correbou no han pogut assistir a l’acte que s’ha fet a la sala de plens de l’Ajuntament i han rebut els resultats des de fora del carrer sense que hi hagin hagut incidents i en un ambient de calma. Els partidaris del sí –que volien que s’acabessin els correbous- ho han celebrat amb molta satisfacció. El president de la Fundació Fauna, David Serramitjana, ha reconegut que no s’esperaven res perquè tot estava a l’aire però que el resultat els animava a seguir treballant per defensar els drets dels animals. “Els olotins, com a bons ciutadans del segle XXI, han vist que hi ha tradicions de l’edat mitjana que ara ja no toquen”, ha afirmat i ha afegit que “la batalla ha estat molt noble per part dels dos bàndols”.

Aquesta última reflexió no coincideix amb la visió dels taurins, que s’han queixat d’haver tingut tot un equip de govern i els partits representats al consistori “en contra”. Cal recordar que en l’últim ple es va aprovar una moció dels animalistes on es demanava adherir-se a la campanya en contra del correbou. El president de la penya taurina d’Olot, Pepe Amores, ha admès que s’han sentit “sols” i que no els han ni deixat penjar una pancarta perquè, segons ha dit, han rebut pressions. Malgrat el triomf del sí, Amores ha afirmat que entomen el resultat amb “tranquil·litat i serenitat” i que estan decidits a defensar els 1.838 olotins que “també tenen dret a participar en actes de les festes. “Veurem si per Olot el seu vot serveix de res o si s’hauran de quedar a casa seva i no sortir durant la festa”, ha afegit. Ara bé també ha dit que “acataran” la decisió de l’Ajuntament i que oferiran diàleg.

Foto: Casademont L.
El president de la Fundació Fauna, David Serramitjana, celebrant el resultat de la consulta d’Olot aquest 7 de juny del 2016 amb un cartell que diu ‘gràcies’.