El Rotary Club a comarques gironines: 270 homes i dones de negocis que fan realitat projectes solidaris i culturals

PI, XAVIER - ACN · ID 108421/893970 Els vuit clubs Rotary que hi ha a comarques gironines s'han trobat aquest migdia per explicar quines són les darreres iniciatives que han tirat endavant amb el suport dels seus socis
Comparteix-ho amb els teus amics:

Recollir aliments per als més necessitats, ajudar les fundacions que donen feina a discapacitats intel·lectuals, recaptar fons per combatre el càncer de colon, impulsar premis que reconeguin la tasca del jovent o -fins i tot- enviar forns solars al Paraguai i una ambulància a Kènia. Són alguns dels projectes que han fet realitat els vuit clubs Rotary de comarques gironines. Els formen 270 homes i dones de negocis, que s’encarreguen de buscar els diners perquè aquestes iniciatives arribin a bon port. Ells són la translació al territori d’una organització internacional, el Rotary Club, que ja té més d’un segle d’història. I que arreu del món compta amb 1,2 milions de membres i més de 34.000 clubs.

PI, XAVIER - ACN · ID 108421/893970 Els vuit clubs Rotary que hi ha a comarques gironines s'han trobat aquest migdia per explicar quines són les darreres iniciatives que han tirat endavant amb el suport dels seus socis
PI, XAVIER – ACN Els vuit clubs Rotary que hi ha a comarques gironines s’han trobat aquest migdia per explicar quines són les darreres iniciatives que han tirat endavant amb el suport dels seus socis

Chicago, febrer del 1905. Un advocat posa la llavor del què avui és el Rotary Internacional. A partir d’aquí, l’organització s’ha estès arreu dels cinc continents. La formen homes i dones de negocis, professionals liberals i dels serveis públics que tenen com a objectiu fer realitat projectes solidaris i culturals.

“Ens definim com un club de serveis”, indica el fiduciari de la Fundació Rotary, Juli Serjús. La filosofia no és tant que els empresaris posin tots els diners de la seva butxaca, sinó que s’impliquin per aconseguir tirar endavant les iniciatives que els arriben. Per exemple, a l’hora de recaptar fons, munten concerts i sopars benèfics o bé són ells mateixos els qui van a parlar directament amb altres empresaris per aconseguir donacions.

A dia d’avui, hi ha 34.282 clubs Rotary arreu del món, que apleguen més d’1,2 milions de socis. A comarques gironines, l’organització internacional també té el seu reflex. En concret, al territori hi ha 270 homes i dones de negocis que formen part d’algun dels vuit clubs repartits arreu de la demarcació. N’hi ha a Girona, però també a Blanes (Selva), Banyoles, Olot, Lloret de Mar (Selva), Roses-Empuriabrava (Alt Empordà), la Costa Brava Centre i Ripoll.

Per pertànyer al Rotary, els empresaris paguen una quota. Cada club es reuneix un cop per setmana i, segons concreta Serjús, els qui els formen són “sobirans” a l’hora de decidir aquells projectes en els quals es volen implicar.

Aquest dimecres, representants de tots els clubs Rotary de la demarcació s’han trobat a Girona. L’objectiu de la reunió era doble: per una banda, trencar tòpics al voltant de l’organització -sovint, desconeguda- i per l’altra, exposar quines són aquelles iniciatives que han tirat endavant al llarg del darrer any.

Per al territori i més enllà

Les iniciatives en les quals els vuit clubs Rotary gironins s’han implicat durant el darrer any són diverses. La majoria són solidàries i tenen com a beneficiaris entitats del territori,. Però també n’hi ha de culturals i d’altres que han traspassat fronteres. Fins i tot, creuant l’Atlàntic.

Per exemple, a comarques gironines, els empresaris han aconseguit ordinadors portàtils o han recaptat fons per comprar vehicles adaptats a entitats que treballen amb discapacitats intel·lectuals (com la Fundació Ramon Noguera o Altem). A més, a Blanes, han aportat diners per engegar un projecte impulsat per Aspronis, que consisteix en implantar un sistema de recollida de paper porta a porta a les oficines i negocis.

En el camp cultural, a Banyoles s’han recollit llibres tant nous com de segona mà per fer-los arribar als més necessitats. La tasca dels vuit clubs Rotary també ha permès fomentar l’emprenedoria entre els joves (impulsant intercanvis internacionals) o impulsar diferents guardons.

Per últim, dins aquells projectes d’abast internacional, el Rotary Club de Girona ha contribuït a fer realitat dos projectes. El primer ha permès abastir de forns solars diferents poblats indígenes del Paraguai; el segon, recollir fons per enviar una ambulància medicalitzada a les zones més despoblades de Kènia. ACN