El sector de la cirera de l’Alt Empordà confia salvar la temporada

Comparteix-ho amb els teus amics:

Productors i restauradors locals celebren la festa anual ‘Remena’m la cirera’ per promocionar la fruita de proximitat

Els intensos xàfecs de les dues últimes setmanes han fet perdre el 75% de la collita de la varietat primerenca de la cirera de l’Alt Empordà. Malgrat això, el sector es mostra optimista i confia que les varietats que han de sortir properament al mercat redreçaran la temporada. “Si el temps és bo, traurem a finals de setmana una cirera molt bona”, ha pronosticat l’alcalde de Terrades, Isidre Felip, que també és productor local.

Fuentes B. Pagesos locals i restauradors de l'Alt Empordà en el marc de la festa anual 'Remena'm la cirera'

Els municipis de Terrades, Llers, Les Escaules i Boadella acumulen prop de 80 hectàrees de camps de cirerers. Sense concretar xifres de producció anual, els agricultors recorden que la cirera només roman un mes i mig al mercat. Hi ha 23 pagesos que la recol·lecten a l’Alt Empordà. Es tracta d’una fruita que distribueixen arreu de les comarques gironines –especialment a Girona i Figueres-, a Mercabarna i, fins i tot, al mercat majorista de Saint Charles, a Perpinyà.

Segell distintiu

Els compradors “valoren” aquest producte de proximitat, en opinió d’Isidre Felip. Per això, el sector treballa colze a colze amb el Consell Comarcal de l’Alt Empordà per impulsar un segell de qualitat que permeti identificar l’origen del producte un cop el troben a plaça o en supermercats. La fórmula passaria per reclamar un distintiu d’Identificació Geogràfica Protegida (IGP) o adscriure la cirera als productes alimentaris reconeguts de l’Alt Empordà. En qualsevol cas, l’alcalde de Terrades creu que no pateixen “competència deslleial”, com passa en altres sectors.

Festa anual de promoció de la cirera

Aprofitant l’inici de la recol·lecció de les noves varietats, productors i restauradors locals han celebrat aquest dilluns la festa anual ‘Remena’m la cirera!’, que té com a objectiu la promoció de la temporada de la cirera. Han celebrat tastets gastronòmics i han fet lliurament de guardons a pagesos i entitats de la zona.

Productes de temporada

El col·lectiu gastronòmic La Cuina del Vent incentiva, des de fa anys, que els negocis de la comarca introdueixin aliments de temporada als seus menús. És una manera de reivindicar l’autenticitat i varietat dels productes locals de qualitat, segons explica Carles Tubert, gerent de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà i d’aquesta entitat, que ha sumat quatre nous negocis a la seva proposta.

Foto: Fuentes B.
Pagesos locals i restauradors de l’Alt Empordà en el marc de la festa anual ‘Remena’m la cirera’.