El Trueta atén cada any 180 pacients nous amb obesitat mòrbida

Cedida per l'ICS Girona: Una pacient rep atenció a la Unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició Territorial de Girona.
Comparteix-ho amb els teus amics:

A la regió sanitària de Girona hi ha unes 105.000 persones amb diabetis

Cedida per l'ICS Girona: Una pacient rep atenció a la Unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició Territorial de Girona.
Cedida per l’ICS Girona: Una pacient rep atenció a la Unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició Territorial de Girona.

Els experts calculen que quasi la meitat de la població (el 48%) d’entre 18 i 74 anys té excés de pes. A les comarques gironines, l’hospital Trueta atén cada any 180 nous casos d’obesitat mòrbida i realitza unes 40 intervencions de cirurgia bariàtrica. Entre la població infantil de 6 a 12 anys, el 18,7% dels infants tenen sobrepès, mentre que l’11,7% pateix obesitat. Segons els experts, és una dada preocupant perquè l’excés de pes durant l’etapa infantil sovint es manté durant l’edat adulta. Trueta, Santa Caterina de Salt i Institut d’Investigació Biomèdica oferiran a la ciutadania unes conferències sobre l’obesitat i, també, sobre la diabetis per contribuir a la divulgació i a la conscienciació.
Els dies 2 i 3 de desembre, l’Institut Català de la Salut a Girona (ICS), l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IdIBGI), organitzen un cicle de conferències conjunt amb motiu de La Marató de TV3, dedicada aquest any a les malalties metabòliques: diabetis i obesitat.

Amb aquest cicle, obert i dirigit a la població, els especialistes volen contribuir a divulgar i conscienciar sobre aquestes malalties. Durant les conferències exposaran les causes, la prevenció, el tractament i la investigació que s’està duent a terme en aquest camp. Aniran a càrrec de professionals referents en la matèria.

El primer dia del cicle estarà dedicat a l’obesitat. En aquesta primera sessió parlaran de les causes del sobrepès i l’obesitat, del seu tractament dietètic i de l’alimentació equilibrada, del problema en els nens i dels tractaments mèdics i quirúrgics de la malaltia, així com de les investigacions que estan duent a terme sobre l’obesitat.

Es calcula que el 48% de la població de 18 a 74 anys té excés de pes (el 33% té sobrepès i el 15% té obesitat). Entre la població infantil de 6 a 12 anys, el 18,7 % presenta sobrepès i el 11,7% pateix obesitat. Aquesta dada és molt rellevant, ja que l’obesitat i el sobrepès en l’etapa infantil suposen un risc elevat de presentar un excés de pes a l’edat adulta.

En la sessió dedicada a la diabetis, abordaran els diferents tipus de diabetis i quin és el seu tractament; també donaran pautes per com detectar nous casos i, en cas de diagnòstic, saber com actuar i com conviure.

La diabetis constitueix un problema sanitari important derivat de la prevalença creixent, de la morbiditat i mortalitat elevades i del seu paper com a factor de risc cardiovascular, a més té un elevat cost sanitari i social. Es calcula que afecta aproximadament 550.000 persones a Catalunya, tot i que no tothom sap que en pateix. La prevalença de diabetis a Catalunya en persones de 15 o més anys és del 7,4% (el 7,9%% en els homes i el 6,9% en les dones). Augmenta amb l’edat, de manera que en el grup de més de 65 anys és del 20,05%.

Hi ha diversos tipus de diabetis, tot i que els principals són la DM tipus 1 i la tipus 2. La DM 1 afecta majoritàriament a nens i adolescents i requereix tractament diari d’insulina. Les causes de l’inici de la malaltia són factors genètics i desconeguts. Els símptomes que poden ajudar a detectar-la són pèrdua de pes, tenir molta set i molta gana i orinar molt.

La DM tipus 2 és la més freqüent i sol produir-se en adults. S’associa en més d’un 80% a casos de sobrepès. Actualment, està començant a diagnosticar-se en pacients joves, a causa de les altes taxes d’obesitat. Les causes de l’inici de la malaltia són factors genètics i d’estil de vida. La vida sedentària predisposa a l’obesitat i a la resistència a la insulina. Aquest tipus de diabetis no provoca símptomes. Algunes dones poden començar una diabetis durant l’embaràs. Aquesta diabetis es coneix com a gestacional.

El cicle ‘Les malalties metabòliques: diabetis i obesitat. Causes. Prevenció, Tractament. Recerca’ és la tercera edició d’un cicle coorganitzat per l’ICS Girona i l’IAS en el marc de l’aliança estratègica de les dues institucions dins de la línia d’acció dirigida a la ciutadania. ACN Girona