Elena Roca, Xavier Solà i Xavier Pallàs guanyen les Beques Ciutat d’Olot 2015

Foto ICO: Xavier Pallàs guanyador de la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials
Comparteix-ho amb els teus amics:

Elena Roca Caro guanya la Beca Oriol de Bolòs de Ciències Naturals i Xavier Solà Colomer i Xavier Pallàs Mariani guanyen ex aequo la Beca Ernest Lluch de Ciències Humanes i Socials

Foto ICO: Xavier Pallàs guanyador de la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials
Foto ICO: Xavier Pallàs guanyador de la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials

La Beca Oriol de Bolós de Ciències Naturals, que convoca l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot a través del Museu dels Volcans, s’ha concedit a Elena Roca Caro per un projecte relacionat amb dues espècies de ratpenat amenaçades. A més, el jurat de la beca ha fet una menció especial pel seu interès científic al treball “Xarxes de pol·linització i estudi de 4 comunitats de pol·linitzadors en matollars, i prats i herbassars a la Comarca de la Garrotxa. Importància de l’arribada de la Vespa velutina en aquestes comunitats “, presentat per Roger Coromina Marcé

Per la seva banda, la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials s’ha concedit ex aequo a Xavier Solà Colomer per a un projecte sobre la revolució urbana dels segles XVI i XVII i a Xavier Pallàs Mariani per un treball sobre les campanyes de la Garrotxa.

Avui s’han donat a conèixer els projectes guanyadors de les Beques Ciutat d’Olot 2015. Cadascuna de les beques té una dotació de 4.500 euros amb la voluntat d’impulsar la investigació ens els terrenys de les ciències humanes i socials i les ciències naturals en l’àmbit de la Garrotxa.

BECA ORIOL DE BOLÒS DE CIÈNCIES NATURALS 2015

PROJECTE GUANYADOR
“Ecologia i conservació del nòctul gros (nyctalus lasiopterus), ratpenat forestal amenaçat, per mitjà de seguiment remot”, d’Elena Roca Caro.

Elena Roca Caro és tècnica en biodiversitat especialitzada mitjançant el Màster en Ecologia Terrestre i en Gestió de la Biodiversitat (2014) per la Universitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra.

BREU DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE
Aquest projecte aportarà dades de gran valor per al coneixement de l’ecologia i conservació de dues espècies de nòctuls amenaçades. Espècies vulnerables que, en el cas del nòctul gegant (nyctalus lasiopterus), està localitzat únicament a la Fageda d’en Jordà i es tracta d’uns animals que han esdevingut emblemàtics al PNZVG. Aquest ratpenat és el de major envergadura  (50-60 cm) i s’alimenta principalment d’ocells a diferència de les altres espècies que són insectívores i frugívores. El seguiment es farà a través d’una metodologia de control remot per mitjà de microcàmeres, un mètode innovador i molt poc utilitzat en ratpenats al nostre país.

BECA ERNEST LLUCH DE CIÈNCIES SOCIALS 2015

PROJECTE GUANYADOR 1
“La revolució urbana a la Catalunya moderna (1570-1660). Viles i masos, construcció i arquitectura a la Garrotxa i a la Selva”, de Xavier Solà Colomer.

Xavier Solà Colomer (Sant Feliu de Pallerols, 1972) és doctor en història per la Universitat de Girona, amb la tesi La Reforma Catòlica a la Muntanya catalana a través de les visites pastorals: els bisbats de Girona i Vic (1585-1800).

BREU DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE
L’objectiu del projecte és investigar el procés de nova urbanització d’una sèrie de viles pròximes entre si, situades a l’alt Fluvià (el Mallol, Sant Privat d’en Bas, Sant Esteve d’en Bas i Riudaura), el Brugent (Sant Feliu de Pallerols, les Planes d’Hostoles i Amer) i el curs mitjà del Ter (la Cellera, Anglès i Sant Julià de Llor) entre 1570 i 1660. Un període de temps de gran vitalitat econòmica, social, política i religiosa que ha deixat una rica herència a la regió de Girona, fins ara mal coneguda o ignorada.

PROJECTE GUANYADOR 2
“Les campanes de la Garrotxa”, de Xavier Pallàs Mariani.

Xavier Pallàs Mariani (Olot, 1980) és mestre especialista en educació musical per la Universitat de Girona i titulat superior en l’especialitat de violí per l’Escola Superior de Música de Catalunya. Durant la seva trajectòria professional ha compaginat la tasca docent amb la d’intèrpret. Actulment és el director de l’Escola Municipal de Música d’Olot.

BREU DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE
L’objectiu del projecte és elaborar un inventari dels campanars i campanes de la Garrotxa, crear un fons documental sonor i gràfic de totes les campanes de la comarca, elaborar un estudi sobre la seva evolució i els seus usos i realitzar-ne un pla de conservació.