El pròxim 5 i 6 de juny, els Cabeçuts i Cavallets sortiran per primer cop per Corpus coincidint amb el 500 aniversari del primer ball dels gegants i amb aforament limitat

Comparteix-ho amb els teus amics:

El pròxim 5 i 6 de juny Olot gaudirà del Ball de Gegants i la Sardana de Corpus que, per primer cop a la història, comptarà amb la presència dels Cabeçuts i els Cavallets. Les celebracions estaran adaptades a la COVID-19, complint amb les normatives per garantir la seguretat i gaudi de la festivitat. 

Després de l’anul·lació de la Cercavila, el Ball de Gegants i la Sardana de Corpus del 2020 per l’estat d’emergència arran la pandèmia de la COVID-19, aquest any Olot podrà tornar a gaudir de la faràndula de la ciutat.

Des de l’Ajuntament d’Olot s’ha estat treballant aquestes passades setmanes perquè els Nans, Gegants i Cavallets puguin tornar a sortir pels carrers de la ciutat el pròxim dissabte 5 i diumenge 6 de juny, durant la festivitat de Corpus; sempre que l’evolució de la pandèmia de la COVID-19 ho permeti.

En aquest sentit, la celebració de Corpus d’aquest any s’ha previst doblement especial. D’una banda, serà el primer cop en gairebé dos anys que la faràndula de la ciutat pot tornar a trepitjar els carrers d’Olot i, a més, ho farà estrenant les novetats que van introduir-se l’any passat al Protocol de la Faràndula. D’aquesta manera, els Cabeçuts i Cavallets acompanyaran per primer cop els Gegants i el Cap de Lligamosques a la Plaça Major d’Olot. Uns Gegants que, a més, aquest 2021 estan d’aniversari. Concretament enguany es compleix mig mil·lenni des del primer cop que un dels Gegants d’Olot va sortir a ballar per la ciutat, l’any 1521.

Festivitat de Corpus adaptada a la COVID-19

Seguint amb les normatives i mesures per evitar la propagació del coronavirus, des del Consistori s’està acabant d’ultimar el protocol de seguretat per aquesta festivitat. D’entrada es contempla una limitació de l’aforament de la Plaça Major, la col·locació de seients per garantir les distàncies de seguretat, controls d’afluència i un increment de les sortides i balls per garantir que el màxim nombre de veïns i veïnes puguin gaudir-ne.

En concret, està previst que la faràndula pugui sortir a la Plaça Major dissabte 5 de juny a les 18 i a les 20 h i, diumenge 6 de juny, a les 10 i a les 12 h del migdia.

A diferència d’altres anys, també s’ha previst que tots els ciutadans i ciutadanes interessats a veure-ho puguin assistir-hi adquirint prèviament una entrada gratuïta a través de la web d’Olot Cultura, garantint així el control de l’aforament per la COVID-19. Les mesures i accions preventives s’ultimaran i detallaran pròximament un cop es conegui l’evolució i previsió de la pandèmia per part de PROCICAT i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Aplicació per primer cop de la Revisió del Protocol de la Faràndula

Formada per exballadors, historiadors locals, representants de la Comissió de Festes, balladors actuals i l’Ajuntament, la Comissió de la Faràndula va tancar l’any passat un nou Protocol de la Faràndula que s’estrenarà aquest juny de 2021.

Després de 13 anys en funcionament, l’estiu del 2019 es va començar a treballar per posar al dia aquest document amb la voluntat que més olotines i olotins poguessin participar d’aquestes festes i ballar la faràndula local.

Amb la renovació del Protocol, es podrà ballar els Cabeçuts i Cavallets un màxim de 3 anys i 7 anys els Gegants (fins ara, una persona podia portar un màxim de 6 anys els Cabeçuts, 6 anys els Cavallets i 10 anys els Gegants). Actualment una trentena de persones s’encarreguen de fer ballar els Gegants, Cavallets, Cabeçuts i Cap de Lligamosques per Festes del Tura i Corpus i, avui dia, ja han començat els entrenaments per poder-se preparar de cara a la pròxima festivitat.

Més de 800 persones estan en llista d’espera per poder fer ballar la faràndula d’Olot i una cinquantena s’han apuntat per fer ballar les figures dels barris. Amb la revisió del Protocol també es va crear una subcomissió per trobar balladors per la faràndula dels barris, una necessitat expressada per diferents associacions de veïns que des de l’Ajuntament d’Olot s’ha treballat i impulsat.

VÍDEOS RELACIONATS:

Comparteix-ho amb els teus amics: