Els catalans menjaran més de dos milions de canelons aquestes Festes

TORNÉ, JOSEP RAMON - ACN · ID 118708/937704 Plates de canelons a la Xarcuteria Puig
Comparteix-ho amb els teus amics:

La comoditat i la manca de temps porta cada cop més a moltes famílies a deixar de banda els fogons i optar per encarregar els àpats durant les festes nadalenques. El vicepresident del Gremi de Carnissers, Cansaladers i Xarcuters de Barcelona i Comarques, Pròsper Puig, ha confirmat aquesta tendència en una entrevista a l’ACN: “Cada vegada es fan menys els canelons a casa, ja que són un plat molt laboriós i la gent vol optimitzar el seu temps a casa. Per això, cada cop hi ha més demanda de tots els precuinats, però especialment dels canelons”. El Gremi preveu que enguany es vendran més de dos milions de canelons, el que representa un increment superior a l’1% en relació a l’any passat.

TORNÉ, JOSEP RAMON - ACN · ID 118708/937704 Plates de canelons a la Xarcuteria Puig
TORNÉ, JOSEP RAMON – ACN Plates de canelons a la Xarcuteria Puig

“Evidentment, quan arriben aquestes dates encara hi ha més demanda de plats precuinats i canelons, sobretot per Sant Esteve i el dia de Reis”, ha explicat Puig en una entrevista a l’ACN. El vicepresident del Gremi ha previst que els consumidors “cada cop anirem més cap al precuinat. És una manera d’optimitzar el temps que tenen les famílies”.

200 anys dels canelons a Catalunya

Precisament aquestes Festes, el Gremi de la Carn celebra el 200 aniversari de l’origen de la tradició de menjar canelons a Catalunya. “A la Barcelona de la segona meitat del segle XVIII, abundaven els cuiners italians i les receptes fetes a base de pasta. És per això que molts diuen que els canelons van començar a servir-se a les taules catalanes desprès que Giovanni Ardizzi els fes populars a la desapareguda fonda Beco del Racó, inaugurada l’any 1815”, expliquen des del Gremi.

Menús tradicionals per emportar

A banda dels canelons, hi ha altres propostes per gaudir de menjars tradicionals nadalencs sense haver de passar-se el dia a la cuina. Una d’aquestes opcions és el menú de la Cuina de les Estrelles, que es compon de quatre propostes de reconeguts xefs, com Victor Quintillà, del restaurant Lluerna de Santa Coloma de Gramenet, que elabora una terrina de campanya, foie gras, tòfona negra i mel de pera.

També participen en aquesta iniciativa Oriol Rovira, d’Els Casals, que ofereix uns canelons de pollastre amb bolets i beixamel d’ametlla i tòfona; Fermí Puig, que cuina un rostit de Nadal amb pollastre de pagès, salsitxes, bolets i orellanes; i Artur Martínez, del restaurant Capritx de Terrassa, que culmina l’àpat amb unes postres de iogurt amb xirivia i vainilla. Aquest menú que proposa Vila Viniteca ofereix la possibilitat de gaudir de l’alta cuina a casa amb un format pràctic (envasat al buit), que només requereix escalfar i emplatar.

La demanda en hotels i restaurants creix un 23%

Una altra opció en alça és celebrar els àpats de les festes en hotels i restaurants. Catalonia Hotels & Resorts ha analitzat les tendències de les famílies barcelonines contrastant les dades obtingudes en 14 dels seus 28 establiments ubicats a Barcelona, concretament en els que ofereixen una oferta culinària específica per als dies festius. Les dades indiquen que les reserves per als dies més assenyalats han augmentat en un 23% respecte a la passada campanya. Concretament, en un 20% el dia de Nadal i gairebé en un 30% el dia de Sant Esteve.

Per acollir aquesta demanda, alguns d’aquests hotels han hagut d’incrementar l’espai dedicat als dinar de Nadal. Els menús estaran elaborats pels principals xefs de la cadena hotelera, que han confeccionat per a aquestes dates més de 65 plans diferents, amb preus que oscil·len entre els 25 i els 80 euros per comensal. Aquestes propostes inclouen els pilars principals de la gastronomia típicament nadalenca com l’escudella amb galets, els canelons, el xai o el bacallà.