Els catalans van reciclar el 2013 el 80% del cartró, paper i envasos de plàstic

SOLÀ, POL - ACN A l'esquerra el director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, i a la dreta el director general d'Ecoembes, Óscar Martín.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Els ciutadans catalans van reciclar l’any 2013 un total de 222.577 tones d’envasos lleugers de plàstic, paper i cartró, cosa que suposa un 80,7% del total d’aquestes matèries. Això suposa dos punts menys que l’any 2012, però el sector empresarial del reciclatge ho atribueix als robatoris que hi ha als contenidors i al menor consum domèstic, tot plegat causat per la crisi econòmica. Tot i així, el nivell de reciclatge de paper i plàstic a Catalunya està vuit punts per sobre de la mitjana espanyola i ben a prop dels països capdavanters d’Europa com Bèlgica, Alemanya o Txèquia, que reciclen al voltant del 85% d’aquests materials.

SOLÀ, POL - ACN A l'esquerra el director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, i a la dreta el director general d'Ecoembes, Óscar Martín.
SOLÀ, POL – ACN A l’esquerra el director de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, i a la dreta el director general d’Ecoembes, Óscar Martín.

El director general de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, i el director general d’Ecoembes, Óscar Martín, han fet balanç del reciclatge d’envasos de paper, metall i plàstic a Catalunya durant el 2013, i n’han fet una valoració positiva, tot i que aposten per anar encara més lluny i implicar els ciutadans que encara no separen els residus habitualment.

De mitjana, cada català va posar al contenidor groc –envasos de plàstic i metall i bricks– 14,4 quilos de residus durant el 2013, un 21% més que la mitjana espanyola, i 18,7 quilos al blau –paper i cartró–, un 28% més que la mitjana de l’estat.

Tost i Martín han coincidit en elogiar la col·laboració público-privada per tal d’incrementar el percentatge de reciclatge de residus domèstics i del petit comerç. En aquest sentit han destacat la importància que tenen els ajuntaments, consells comarcals, consorcis de residus, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i les empreses privades, tant les productores d’envasos, que n’han reduït la quantitat i han millorat el seu disseny i capacitat de reciclatge i reutilització, com les empreses que recullen, destrien i reciclen els envasos. De fet, s’han reduït un 2,5% els envasos produïts.

Martín ha dit que el 100% de la població catalana tenen accés a contenidors de reciclatge, 77.000 en total, però només el 87% dels catalans separen tots o quasi tots els residus cada dia. Aquest percentatge, tot i així, és 15 punts superiors a la mitjana estatal. Dos terços dels residus municipals reciclats són domèstics, mentre que el terç restant és dels petits comerços i l’hostaleria.

Per la seva banda, Tost ha explicat que el percentatge de reciclatge global, inclosos residus industrials, de vidre i orgànics, és del 38%, i que l’objectiu pel 2020 és arribar al 60%, tot i que la Unió Europea només obliga a arribar al 50%.