Els diaris n’han anat plens…

Comparteix-ho amb els teus amics:

Article d’opinió d’Àngel Moliner

Els diaris n’han anat plens, però per als mitjans de comunicació locals el silenci ha estat total.

La ciutat n’és plena de capelletes que resen al seu sant. Però, per sobre de totes, la gran capella del silenci, dels diners i els interessos. La ciutat no deixa de ser un poble gran en el qual tothom es coneix. El poder municipal la mana i mena. D’ell depenen els ajuts i interessos que tanquen boques.

Amistats personals o interessades censuren per no embrutir amics i institucions. Nosaltres, la gent senzilla no en sabem de la missa la meitat del que es cou o es deixa de coure. Feines hem d’anar fent de cada dia, per viure més o menys bé, o sobreviure.

La Diputació de Girona ara reclama per ordre d’un jutge als nostres representants polítics, diputats, alcaldes i regidors, pagaments per no assistència a plens i reunions que han cobrat i a les quals no han assistit. Entre ells s’hi troba el nostre diputat, alcalde i no sé quantes coses més, a qui reclamen la quantitat de 42.000 euros corresponents al seu mandat. Jo em pregunto: Quina és la totalitat del que cobra per aquesta representació, si aquesta quantitat tan sols correspon a les no assistències?

No en tenen prou amb la feina de diputats, alcaldes i regidors que n’han d’acaparar més i més càrrecs representatius cobrant, aprofitant la seva posició, influència i carrera política.
Com gosen parlar als seus ciutadans de l’atur i dels problemes econòmics de moltes famílies ocupant tantes representacions i cobrant tant i de cada una d’elles, sense que els caigui la cara de vergonya?

Legalment tenen dret a una sola retribució d’entre les institucions que representen. Però, feta la seva llei, feta la seva trampa, també tenen dret legal a unes retribucions de cada una d’elles en concepte de dietes o assistències, les quals, segons sembla, poden ser tan o més quantioses que el mateix sou.

Descontrol, abús, mala fe, malversació silenciosa amb profit personal dels cabals públics. Com poden justificar tanta feina i tants cobraments de reunions, que segons es veu, n’hi ha que no duren ni deu minuts i a les quals un dia van, un l’altra no, i un altre tampoc, i no passa res.

Els partits polítics col·loquen els seus representants en totes les entitats polítiques, públiques i socials. D’aquesta manera s’han creat una teranyina de poder i interessos en la qual amaguen els seus pecats i hi estan enganxats, un per l’altra, per la part que els toca del pastís.

Si aconseguim la independència, caldrà fer un net i començar de nou. Corregir aquest sistema o fer-ne un altre que no reprodueixi aquests errors. La gent de bona fe, els que estimem la terra i el nostre poble, els que volem una societat més justa i transparent, i lluitem per a la independència, veient aquestes conductes ens preguntem: Són aquests els polítics que ens han de portar a la independència i han de governar el nou país?

Cal despolititzar la societat de polítics. Deixem-los cada un en el seu lloc. Però la gestió, desenvolupament i pràctica de les altres que la portin els sus treballadors que són els que hi són i hi entenen. Que hi fan tants polítics en tants i tants òrgans de govern i tants consells d’administració d’empreses públiques i socials?
Una persona, una sola feina ben feta, amb un sou digne. Aquesta hauria de ser la norma de la nostra societat per a qualsevol treballador, professional o polític, amb la quantitat de persones a l’atur que hi ha i la quantitat de fills nostres que han de marxar.

Àngel Moliner