Els Grans Interrogants de la Ciència comencen la seva desena edició

IF
Comparteix-ho amb els teus amics:

El cicle de conferències Els Grans Interrogants de la Ciència compleix aquest curs 10 anys. La primera xerrada d’aquesta edició serà el divendres 21 d’octubre i anirà a càrrec de la nutricionista Maria Manera, la qual parlarà de la importància de menjar llegums.

La voluntat del cicle de conferències Els Grans Interrogants de la Ciència, que s’organitza des de fa deu anys, és oferir xerrades divulgatives sobre temes científics adreçades a tot tipus de públics. Amb la col·laboració d’un comitè científic assessor, es programen diverses xerrades sobre temes de candent actualitat a càrrec d’experts en la matèria. La idea és explicar de forma amena, planera i entenedora qüestions científiques i tecnològiques. I, tal i com diu el seu nom, el contingut de les conferències està enfocat a respondre una pregunta, que sempre és el títol de les xerrades.

IF
IF

Aquest curs 2016-2017 Els Grans Interrogants de la Ciència comencen el divendres 21 d’octubre, amb la xerrada “Hauríem de menjar més llegums?”, a càrrec de Maria Manera Bassols, diplomada en Nutrició Humana i Dietètica. En aquest cas, segons la conferenciant, “la resposta a l’interrogant no admet cap dubte: sí”. Així doncs, en la xerrada explicarà perquè aquests aliments són tan recomanables des de diferents punts de vista: de salut, gastronòmic, accessibilitat econòmica i sostenibilitat ambiental. Una xerrada que coincideix amb la celebració aquest 2016 de l’Any Internacional dels Llegums.

La xerrada del 18 de novembre serà sobre física i anirà a càrrec del catedràtic emèrit de Física Teòrica de la UAB, Albert Bramon i portarà per títol “Espai, temps i ones gravitacionals: l’encertava Einstein ja fa cent anys?”. Bramon parlarà de les ones gravitatòries, de com s’està treballant per detectar-les i de les possibilitats d’observació de l’univers que suposarà la seva detecció.

El trimestre acabarà, el 16 de desembre, amb la presentació dels treballs guanyadors dels Premis Jordi Pujiula que convoca el PEHOC i on participen, amb els seus treballs de recerca, els estudiants dels batxillerats científic i tecnològic.

Les xerrades previstes per al primer semestre del 2017 tractaran sobre temes tant diversos com l’epigenètica (marques químiques que s’afegeixen a l’ADN i que en permeten una activitat correcta, i és el que fa, per exemple, que bessons monozigòtics puguin ser diferents tot i tenir el mateix ADN); els hidrocarburs, la dependència a ells i els seus efectes per al planeta; el càncer de pell, o la propulsió aeronàutica. A més, es presentarà el treball guanyador de la Beca Oriol de Bolòs del 2010 sobre l’estat dels boscos d’Esteve Llop i Vallverdú.

Els Grans Interrogants de la Ciència té lloc un divendres al mes, a les 19 h, al Casal Marià, d’octubre a maig. Està organitzat per l’Institut de Cultura d’Olot (a través del Museu dels Volcans) i el Consorci de Medi Ambient de la Garrotxa (SIGMA). Es compta a més amb la col·laboració de FES, així com la d’altres entitats com el PEHOC o l’Associació Astronòmica de la Garrotxa.
L’entrada a les xerrades per al públic en general és gratuïta.

PROGRAMA DEL CICLE ELS GRANS INTERROGANTS DE LA CIÈNCIA

“Hauríem de menjar més llegums?”
A càrrec de Maria Manera, diplomada en Nutrició Humana i Dietètica
Divendres 21 d’octubre

“Espai, temps i ones gravitacionals: l’encertava Einstein ja fa cent anys?”
A càrrec d’Albert Bramon i Planas, catedràtic emèrit de Física Teòrica de la UAB
Divendres 18 de novembre

Presentació dels treballs guanyadors dels Premis Jordi Pujiula 2016
Divendres 16 de desembre

“Impacte clínic i social de les malalties emergents. Estem preparats per controlar-les?”
A càrrec de Pere Roura i Poch, llicenciat en Medicina i Cirurgia i màster de Salut pública
Divendres 3 de febrer

“L’home de l’hidrocarbur, el canvi climàtic, l’antropocè i la gran acceleració. Cap a una nova visió del sistema Terra?”
A càrrec de Mariano Marzo Carpio
Divendres 17 de febrer

“Les cèl·lules mare i les cèl·lules progenitores: en quines s’origina el càncer de pell?”
A càrrec d’Adriana Sánchez Danés, llicenciada en Biotecnologia i doctora en Biomedicina
Divendres 3 de març

“Què és l’epigenètica?”
A càrrec de Manel Esteller Badosa, doctor en Medicina i Cirurgia
Divendres 17 de març

“Xuclar, esprémer, cremar i bufar. Com es propulsen els avions?”
A càrrec de Xavier Canalias Tercero, enginyer industrial i aeronàutic i físic, i Josep Maria Dorca Luque, enginyer aeroespacial i màster en Aeronàutica i Astronàutica
Divendres 7 d’abril

“Qui ens pot assessorar sobre l’estat dels boscos?” – Presentació de la Beca Oriol de Bolós 2010-
A càrrec d’Esteve Llop, doctor en Biologia
Divendres 19 de maig

“Com es fa per anar a explorar un cometa?”
A càrrec d’Elisabet Canalias Vila, doctora en Ciència i Tecnologia aeroespacial
Data pendent de confirmar