Aquest dissabte, els maquis i la resistència antifranquista serà el tema d’una jornada que tindrà lloc a Can Trona

Comparteix-ho amb els teus amics:

Jornada dedicada als maquis i la resistència antifranquista

El proper dia 16 de Març les entitats, agrupades en l’anomenat PROJECTE CISQUET, i amb el suport de diverses institucions, han organitzat una 1a Jornada d’Estudi sobre el Maquis i la Resistència Antifranquista. La seu d’aquesta 1a Jornada serà en Centre de Cultura i Natura de Can Trona, a la Vall d’en Bas.

Aquesta Jornada segueix el fil dels actes de recuperació de la memòria històrica que hem realitzat aquests darrers mesos en la figura de Francesc Serrat, Cisquet, el maquis olotí que, a pesar de la seva joventut i de la seva mort a mans dels feixistes franquistes el febrer del 1946, es va saber convertir en un referent de la lluita dels valors republicans i democràtics.

En el programa que us adjuntem trobareu tota la informació relativa a l’organització i la composició de les tres taules rodones, amb debat i presentació final de conclusions. Tres taules moderades i que compten amb la participació d’alguns dels millors experts en aquest àmbit de la recerca històrica:

• A la primera taula, per tal de delimitar la Història del Maquis i de la resistència armada antifranquista, intervendra Raül González Devís, doctor en Història (autor dels llibres “Maquis i masovers. Entre la resistència, la supervivència i el terror”, considerat un referent per l’estudi del maquis i “Tragèdies silenciades. Repressió franquista i maquis a les comarques del nord del País Valencià”); el catedràtic Josep Sánchez Cervelló (coordinador del llibre d”El maquis. El puño que golpeó al franquismo); Enric Cama, moderador, professor i membre de l’Associació Catalana d’exPresos Polítics.

• A la segona taula, sobre el Poder, la violència i la resistència, es comptarà amb la presència de David Alegre, doctor en Història (i Coeditor de la Revista Universitària de Història Militar (RUHM)), de l’investigador de les terres de ponent Lluís Colomés, i de Francesc Vilanova, doctor en Història, director de l’Arxiu de la Fundació Carles Pi-Sunyer i membre del Centre d’Estudis sobre Dictadures ii Democràcies de la UAB.

• I una tercera taula sobre Els Maquis a la ficció: cinema i guia bibliogràfica, en què intervendrà Ferran Sánchez Agustí, autor de desenes de llibres sobre el maquis i de guions per a documentals de TV; Juan Bernardo Moreno, expert investigador del maquis arreu de l’Estat espanyol i responsable de la secció cine y guerrilla del web de la Gavilla Verda, responsable de les Jornades sobre el Maquis a Santa Cruz de Moya (Cuenca); i Marc Planagumà, moderador, director del documental sobre Francesc Serrat, Cisquet.

La Jornada es clourà amb la presentació del llibre Cisquet, un maqui olotí, editat per l’Associació Catalana d’exPresos Polítics i la projecció del documental la Marcha de los 100 días en el que col·labora Juan Bernardo Moreno, participant de la tercera taula.

Igualment, volem destacar la col·laboració de diferents entitats vinculades a l’activitat guerrillera antifranquista, com la Gavilla Verde (Santa Cruz de Moya), l’Associació d’exGuerrillers de Catalunya, l’Amical d’Antics Guerrillers Espanyols a França (FFI). També del Llegat Josep Canal Alberola i dels Ajuntaments de la Vall d’en Bas i d’Olot, de l’Institut Ramon Muntaner i de la Diputació de Girona.

Finalment, l’objectiu d’aquesta Jornada no és altre que sembrar la llavor per a futures Jornades i sumar esforços per a poder concretar, a la comarca de la Garrotxa, un CENTRE PERMANENT D’INTERPRETACIÓ DEL MAQUIS I DE LA LLUITA ANTIFRANQUISTA, ens que no existeix encara enlloc i que pretenem que es consolidi i es converteixi en un referent obligatori per a tots els estudiosos d’aquest aspecte transcendent de la nostra història més recent.