Els mentors de la Fundació Impulsa a la Garrotxa intercanvien experiències

Comparteix-ho amb els teus amics:

El proper 30 de març, mentors i mentorats compartiran plegats una visita a les instal·lacions de la Cooperativa la Fageda.

Aquesta setmana, els mentors que la Fundació Impulsa té a la Garrotxa es van trobar per intercanviar experiències després d’uns mesos d’anar-se trobant periòdicament amb els seus mentorats.

Durant la sessió es va aprofundir en la necessitat de calendaritzar les trobades, d’establir un canal de comunicació efectiu entre el voluntari i el jove, de mantenir una actitud proactiva per fomentar la regularitat de les converses i una major connexió de l’alumne amb un dels grans actius del projecte de caire social que potencia la formació professional: l’experimentat consell del mentor.

La trobada també va servir per enfortir la relació entre els mentors a partir del diàleg col·lectiu, l’exposició de vivències i matisos de cada cas, i per passar balanç d’aquesta primera meitat de curs. Aquesta és la primera promoció del projecte a la Garrotxa, i fa pocs dies la Fundació Impulsa va tancar el període de recollida de sol·licituds per obtenir beques el curs vinent, amb una trentena de candidats avalats pels seus tutors de tots els centres garrotxins que per rebre la beca material i econòmica i l’acompanyament abans hauran de superar diferents filtres de selecció que garanteixin l’aprofitament de l’ajut.

La Fundació Impulsa va néixer a la comarca d’Osona ara fa tres anys, iniciada per un grup de joves empresaris. Promou l’accessibilitat d’alumnes als cicles de formació professional, als quals també ofereix un acompanyament durant aquesta etapa de formació. L’objectiu és donar oportunitats per tal que joves compromesos i amb vocació puguin accedir a itineraris formatius que afavoreixin la seva inserció laboral, sense que la seva situació econòmica sigui un obstacle.

Per aconseguir-ho, la Fundació va crear el mètode Impulsa, un sistema format per diversos agents amb rols separats però que funcionen coordinadament. Els centres escolars i els instituts són els qui enceten el procés, amb l’orientació i la preselecció d’alumnes. La seva funció és identificar els estudiants que tinguin ganes de cursar uns estudis de formació professional i que, a banda d’altres requisits, tinguin dificultats econòmiques per accedir-hi. Després, la Fundació Impulsa s’ocupa de seleccionar-los i de fer les gestions administratives oportunes.

A cada territori, tant l’entitat com els ambaixadors treballen per trobar empreses que puguin aportar el suport financer que fa possible que tot l’engranatge rodi en un mateix sentit. A la Garrotxa, la persona encarregada d’impulsar-ne el desenvolupament és Jordi Rabat, que lidera el procés per teixir la xarxa de relacions entre la Fundació i les empreses.

Els diners que aquestes hi aportin costejaran les matrícules, les mensualitats, els transports i un ordinador per a cada alumne. Amb tot, no hi ha una relació vinculant entre les empreses i els alumnes: les col·laboracions van al fons que permet becar a tots els joves. I en aquests moments ja s’està treballant en la captació de recursos per al finançament del proper curs.

Un cop comencen els estudis, els centres de formació professional segueixen l’evolució acadèmica dels joves becats. A banda, durant el curs els alumnes tenen diverses sessions amb els mentors, professionals amb una trajectòria reconeguda, que aporten el seu temps i el seu coneixement desinteressadament. Amb ells, els joves participen en tallers i fan activitats per tal de treballar les seves competències. Finalment, també durant la formació, els alumnes han de participar com a voluntaris d’alguna entitat de caire social, per aconseguir que hi hagi un retorn a la societat i un vincle amb el territori i les seves persones. A la Garrotxa, els seleccionats col·laboraran amb Càritas. Tanmateix aquest no és l’únic deure dels joves: tenir la beca també requereix un compromís amb l’itinerari formatiu, l’acceptació de ser acompanyat pel mentor/a assignat i l’assistència a trobades formatives i de convivència com la convocada per al proper 30 de març a la Fageda.