Els Mossos compraran 119 llançadores projectils de foam i més de 10.000 porres extensibles

Comparteix-ho amb els teus amics:

Entre el material que necessiten hi ha les 134 pistoles elèctriques i armilles interiors i guants antitall per a tots els agents

Els Mossos d’Esquadra preveuen adquirir 119 llançadores de 40 mm per a la Brigada Mòbil d’antidisturbis, segons un document intern, al qual ha tingut accés l’ACN, on consten les peticions fetes des del cos. Els Mossos ja compten amb 160 subfusells GL-06, de projectils de foam, i amb aquesta compra -60 el 2015 i 59 el 2016- serien 279 les armes d’aquest model a la seva disposició. Segons les prediccions de material que necessiten, també arribaran 10.783 bastons policials extensibles. Actualment només un terç dels agents tenen aquestes porres però l’objectiu és que en tingui una cada policia. A més, la intenció d’Interior és lliurar armilles antibales interiors i guants antitall a tots els agents.

Les necessitats de material policial dels Mossos d’Esquadra estan acordades i recollides en un document intern, al qual ha tingut accés l’ACN, elaborat pel cos policial però que encara no té el vistiplau final del conseller Jordi Jané. Són compres que en molts casos encara no estan tancades i que es faran per concurs públic. Però el dosssier ja s’especifica, per exemple, que el cos pretén dotar-se de 119 llançadores de projectils de foam, a banda de les 120 amb què ja compten.

119 llançadores de projectils de foam

La previsió és que se’n comprin 60, durant el 2015, i 59 més, durant el 2016. En total, el cos en tindria 279. Deu se’n retiraran per emmagatzemar-les i la resta, 269, estan destinades a equipar agents antiavalots de les ARRO i de la Brimo. Amb aquesta inversió les llançadores es consoliden com la gran aposta de la policia per contenir manifestacions amb aldarulls, un any i mig després de la prohibició de les polèmiques ‘pilotes de goma’.

foam

Aquests subfusells van ser incorporats a començaments de 2011. A diferència dels antics Flash-ball, que llançaven esferes de cautxú -‘pilotes de goma’-, el GL06-LL té uns projectils d’espuma que són com una pilota de golf partida per la meitat. Aquest llançador de 40 mil·límetres permet un tir més precís a llarga distància (25-50 metres).

Aquestes armes són compactes, estan fetes de polímer i només pesen dos quilos cadascuna. Cada llançador té un valor al mercat al voltant dels 1.800 euros. És un arma de 40 mil·límetres que incorpora un visor ‘Aimpoint micro T1’ i destaca per la precisió dels projectils. A diferència de les ‘pilotes de goma’, que descrivien trajectòries arbitràries, aquests projectils són dirigits amb més precisió i el seu impacte és menys lesiu.

Més de 10.000 porres extensibles

Durant els dos propers anys la conselleria vol dotar a cada policia d’una porra extensible. Actualment només un terç dels agents porten aquest instrument. És desplegable i passa més desapercebuda que les habituals, rígides. Entre 2015 i 2017, es preveu comprar-ne 10.873.

134 pistoles elèctriques

Tal com ahir va avançar El Mundo, es volen adquirir 134 pistoles elèctriques Taser que aniran equipades amb càmeres de vídeo. Vindran equipades amb filmadores, que els agents portaran a la part davantera de la camisa, per enregistrar totes les actuacions on es facin servir.

L’objectiu és protegir els agents contra denúncies falses de mala praxis però, al mateix temps, descobrir si en alguna ocasió aquesta ha existit. Les imatges no es poden esborrar ni editar. En principi, els plans del Departament d’Interior passen per dotar cada Àrea Bàsica Policial d’una arma així.

Guants antitall i armilles interiors

La voluntat del cos és dotar la totalitat dels agents del cos d’armilles interiors -llargament demandes pels sindicats- i també de guants antitall. Segons aquestes previsions, entre aquest any i el vinent, la immensa majoria de policies ja tindran l’armilla interior i a partir del 2017, en una data no determinada, l’aspiració és que arribin tots els guants antitall.

Renovació del parc mòbil i uniforme

El dossier inclou el cost de substituir el material que vagi envellint, tant de parc mòbil com d’uniforme. Com a novetats, es vol substituir les botes i sabates per una bota fins al turmell. Es potencia l’ergonomia i prestacions tècniques del calçat i millora la impermeabilitat i transpirabilitat. Barcelona (ACN).