Els mossos localitzen cada any 2.000 prostitutes a Catalunya, la majoria de les quals exerceixen contra la seva voluntat

Comparteix-ho amb els teus amics:

La policia alerta que la xifra de dones explotades és molt més important però assegura que la falta de denúncies fa que no es pugui visualitzar

Malgrat que els Mossos d’Esquadra només reben una mitjana de quatre denúncies al mes, cada any detecten prop de 2.000 dones que exerceixen la prostitució. D’aquestes, la gran majoria ho fan obligades. Tot i això la policia fa més d’un centenar de detencions anuals relacionades amb xarxes d’explotació sexual. Una feina complicada tal i com reconeix Rodríguez, ja que per detenir calen indicis, i les organitzacions busquen la forma de no evitar donar-ne. “En moltes de les inspeccions que fem no acabem detenint, perquè no tenim indicis”, afirma Rodríguez.

foto_3129667

A banda de les dones que la policia localitza al cap de l’any exercint la prostitució, l’inspector assegura que n’hi ha moltes més que viuen explotades en pisos. En aquests casos encara és més complicat perquè no obren i, per tant, la policia no pot actuar. Aquesta situació és habitual en noies procedents de la Xina. De fet, després de l’Europa de l’est i Àfrica, la Xina és el principal país des d’on arriben més dones.

Pel que fa a les xarxes que controlen la prostitució en carreteres, les dominants són albaneses i búlgares que es reparteixen el territori des de fa molts anys i que deixen delimitades les seves zones. A la ciutat en canvi el repartiment és diferent. Les bandes xineses tenen una estructura que inclou perruqueries, centres de massatge i pisos mentre que el carrer està controlat per xarxes albaneses, romaneses i de l’Àfrica subsahariana.

Procés llarg

El camí que segueixen els grups criminals que porten dones a prostituir-se a Catalunya és llarg i complex. S’inicia captant les víctimes amb la promesa d’anar a treballar en perruqueries o restaurants. La segona fase és el trasllat a través del que anomenen “cap de serp”, que és qui les embarca en el mitjà, ja sigui vaixell, avió o autobús, i s’assegura que hi pugin. A l’arribada una altra persona espera les noies per portar-les on seran explotades. Segons ha explicat Rodríguez, en molts casos cal la corrupció de funcionaris del país d’origen que facilitin el trasllat.

El problema per aquestes noies s’agreuja un cop aquí perquè han contret un deute amb la xarxa i estan obligades a retornar-lo. Aquest és una de les principals pors per denunciar. Això ha fet que moltes cometin delictes per intentar tornar aquest deute, explica Rodriguez. “Moltes acaben robant i d’aquesta manera poden tornar més ràpid el que deuen a la organització”, afirma l’inspector.

Rodríguez també ha explicat l’existència de l’anomenat SEC (Supreme Cofrernity), una organització a nivell mundial que dóna suport a les organitzacions criminals.

Cal més cooperació

Des del Consell de l’Advocacia Catalana, que celebra un congrés a Figueres centrat en l’explotació sexual, s’ha reclamat més cooperació entre advocats i policia. El seu president, Carles McCragh, ha explicat que moltes vegades des de la policia “veuen els advocats com uns enemics” i que en realitat la voluntat és la de cooperar plegats. McCragh ha reconegut que des de l’advocacia es vol participar de forma més activa en aquests assumptes oferint serveis legals per aquestes dones.

La major cooperació és, de fet, un dels elements de futur que Rodríguez ha assenyalat com a més importants sobretot amb altres països. L’inspector explica que en ocasions demanar una dada a un país estranger en el transcurs d’una investigació suposa donar a conèixer tot el procés i “això és contraproduent”.

Però la major col·laboració entre països no és l’únic repte que Rodríguez considera que cal aconseguir en els propers anys. Per l’inspector cal “prohibir el lucre” amb la prostitució per tal de poder tenir recursos a l’hora d’actuar. També ha reclamat que s’agilitzin els processos judicials perquè actualment “són molt lents” i obliguen a la víctima a estar molt temps implicada en el cas. En darrer lloc, Rodríguez ha demanat implicació des de l’àmbit educatiu per explicar la problemàtica tant a nens com a joves. “És una qüestió a llarg termini, però ja anem tard” ha assegurat.

El segon Congrés de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana es tancarà aquest divendres a la tarda amb la intervenció de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. Durant les dues jornades que ha durat el congrés s’han fet una quinzena d’actes entre conferències d’experts, taules rodones i projeccions de documentals.

Foto: Gerard Vilà
L’inspector dels Mossos d’Esquadra Antoni Rodríguez just en el moment de començar la seva exposició aquest divendres 30 de setembre de 2016 a Figueres.